Hoe hoog is jouw Food-IQ?

Amber Albarda is voedingscoach, auteur en moeder met een passie voor een gezond en gelukkig leven. Ze heeft vijf succesvolle boeken over voeding en gezondheid op haar naam staan. Haar eerste boek, Eet jezelf Mooi, Slank en Gelukkig‘, doet het zo goed dat het na 4 jaar in print nog steeds een van de best verkochte boeken uit dit segment is. Het bijbehorende ‘Eet jezelf Mooi, Slank en Gelukkig Kookboek’ het informatieve ‘Amber beantwoordt’, het succesvolle kookboek; ‘Gezond Genieten’ en het allernieuwste kookboek ‘Gezond Bakken’ stellen ook geenszins teleur. Gezond Bakken, het meest recente boek is een kookboek vol lekkere, suikervrije, tarwevrije, koemelkvrije en veelal glutenvrije bakrecepten voor het hele gezin.

.

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’

Afvallen, je tien jaar jonger voelen en er stralend uitzien: deze bijbels voor bon vivants leren je al je doelen te bereiken door je juist méér en niet minder te laten eten en je kennis over voeding te vergroten. Naslagwerken op Gucci-hakken in plaats van geitenwollesokken!..

.

Lezers over Amber’s basisboek ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’:

‘Ik ben nu een week met je boek bezig en ik was vanmorgen al 1,6 kilo afgevallen!!! – Caroline Clasén-Wijnen, Houten.

‘Geweldig, dankzij deze manier van eten zit ik sinds jaren eindelijk weer onder de 80 kilo’ – Patrick S. Consultant, Naarden

‘Ik wil graag mijn complimenten uiten over het boek waar ik zo naar uitgekeken heb; de inhoud betreft een herkenning, een handleiding voor een nieuwe levensstijl compleet met een enorm handige en realistische uitleg. Ik heb het boek nu met een paar dagen verslonden, ben op de juiste weg naar een fitter leven en ik kan je zeggen dat jouw boek mijn favoriete cadeau gaat worden voor alle mensen in mijn omgeving!’ – Stephanie van der Vlies

‘Dit boek was een regelrechte ‘eye-opener’ voor me. Ik ben dan wel arts van beroep, maar soms heb je een boek als dit nodig om dingen in het juiste perspectief te zien. Na het lezen van dit boek ben ik ervan overtuigd dat een gezond voedingspatroon de sleutel tot een gezond lichaam is, niet de pillen die ik mijn patiënten altijd voorschrijf. Ik vind het jammer dat we tijdens onze opleiding zo weinig informatie over voeding krijgen.’Zobaida Akrum, huisarts, Rotterdam

‘Ik was helemaal niet van plan om nog een boek over afvallen te kopen, maar na het lezen van wat stukjes was ik meteen verkocht!’ – Marga Niemeijer, Rotterdam

‘Goede en heldere uitleg over voeding, onze basis. De praktische tips zijn erg handig en maken dat iedereen, zelfs in deze tijd van hectiek, gezond kan eten’ – Irma Kromhout-van Capelle, Orthomoleculair therapeut

‘Ik ben helemaal fan! Je beschrijft alle redenen die ik had om anders en beter te gaan eten, vooral om meer energie uit voeding te halen, en jij komt met de oplossing!’ – Marije van Impe, Bloemendaal

‘Hartelijk bedankt voor het schrijven van je boek! Ik lees er nog dagelijks passages uit en het heeft me aan het denken gezet over het “eten” wat we eten. Er zijn maar weinig mensen die zo gepassioneerd over gezond eten kunnen schrijven, ik ben direct andere producten gaan kopen en andere manieren van eten aan het doorvoeren in mijn gezin. (Mijn zoontje (2 jaar) en man (33 jaar) zijn gelukkig (nog) niet verslaafd aan suiker). Omdat ik al jaren weet dat ik verslaafd aan die bende ben krijgt mijn zoon het helemaal niet. (Wat overigens flinke discussies op verjaardagen oplevert!) Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar alle smaken die nog op mijn pad gaan komen. Bedankt en ga zo door!’ – Rozemarijn

Share and Enjoy:
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • NuJIJ
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Blogplay
 • MySpace

26 Responses to “Hoe hoog is jouw Food-IQ?”

 • Lya Wolters says:

  Hallo Amber, ik ben bezig met je boek te lezen en ik heb het idee, dat dit gaat werken. Na een paar dagen ben ik al een pond afgevallen. Maar daar ging het bij mij niet echt om (hoewel het een leuke bijkomstigheid is). Het is de essentie van je boek, wat mij treft. Je hebt het zo goed beschreven, maar ik geef je op alle fronten een 9,8. Je hebt groot gelijk, want wij zijn inmiddels veel te veel verwend met het eten, wat je zomaar kunt pakken. Mijn man kookt altijd, maar hij gaat nu ook op jouw manier te werk. Dus veel groenten en fruit! Heel hartelijk dank voor dit boek! Het was een eye-opening!
  Kan je me ook vertellen of je nog meer workshops geeft?
  Het liefst in de buurt van Almere?
  Lya

   

 • Celine says:

  Zag het boek een paar dagen geleden bij de Bijenkorf liggen en na enige aarzeling (“het zoveelste boek over afvallen”) gekocht. En nu ben ik “verkocht”. Dit boek geeft een geweldig inzicht in wat voedsel voor je doet en hoe je echt gezond kan eten.
  Soms ook erg grappig geschreven. Bijvoorbeeld over Karen, een marketingmanager. Zij is erg moe en voelt zich volkomen uitgeput. Als haar dieet opgenoemd wordt, denk je: helemaal niet verkeerd, zou ik ook zo doen. Het dieet is namelijk nagenoeg vetvrij. Maar goede vetten heb je om allerlei redenen juist nodig! Een eye-opener vind ik.
  Verder is het een prachtig uitgevoerd boek, een genot om te lezen.
  Groetjes, Celine.

   

 • Linda says:

  Op bol.com stond hij in de bestsellerlijst en kon je enkele bladzijden lezen. Dat was direct de aanleiding het boek te kopen. Ik hoef niet af te vallen, maar het stukje over altijd moe en weinig energie was wel erg bekend. Nog maar net begonnen, maar merk nu al dat mijn energie ’s avonds beter is. Benieuwd hoe zich dit verder ontwikkeld. Bedankt voor dit boek en tips!

   

 • Suzanne says:

  Ik heb het boek gisteren gekocht en heb hem gisteren helemaal uitgelezen!
  Ik wist al aardig wat maar nog niet alles zo te zien.
  Zoals de E-nummrs en goede stoelgang.
  Heb vanmiddag meteen van zonnatura lijnzaad gehaald en het het lekker met zwarte bessen en kwark en een scheutje van zonnatura siroop gegeten.
  Een uur later zat ik al op de toilet haha.
  Hele leuke tips en heb er weer nieuwe dingen bijgeleerd.
  Groetjes,
  Suzanne.

   

 • Danielle says:

  Hoi Amber!

  Wat een ontzettend goed boek! Ik dacht al veel te weten van voeding maar dit is wel echt weer even met beide benen op de grond!
  Ik ben 1.58 en weeg 69 kilo. Er moet dus flink wat gaan gebeuren! Ik hoop dat dit met jouw methode gaat lukken! ik ben vandaag vol goeie moed begonnen en hoop binnen een paar weken wat verschil te zien.

  Keep up the good work everyone!

  Groetjes Danielle

   

 • Annelies says:

  Hoi Amber,

  Wat een fantastisch boek! Ik ben van huis uit al gewend om gezond (en biologisch) te eten, maar toen ik ging studeren ging het helemaal mis. Nu probeer ik het weer een beetje op de rit te krijgen. Ik ben mede dankzij een hardloopschema al een paar centimeters kwijt en zit een stuk lekkerder in mijn vel! Mijn vriend wilde er helemaal niet aan, tot ik een aantal gerechten voor hem ging koken. Hij weet nu dat gezond ook lekker kan zijn. Het is alleen zo jammer dat noten, zaden en verse (biologische) producten zo ontzettend duur zijn, en dat is als student niet helemaal realistisch.

  Groetjes,

  Annelies

   

 • Monique S says:

  Hey Amber!

  Ik heb het boek al 2 maanden uit en pak en nog vaak om terug te lezen. Geweldig boek; duidelijk geschreven en heel realistisch!

  Ik kan niet wachten tot het recepten boek die uitkomt in 2011!

  Groetjes,

  Monique

   

 • Brenda Koerse says:

  Hallo Amber,

  Ik heb nu ongeveer de helft van het boek gelezen en heb er volgens mij al veel van opgestoken. Ik ben elke week al een kilo afgevallen en dat zonder honger!!
  De gevolgen van het westerse voedingspatroon vindt ik best wel schokkend om te lezen. Dit is weer een goede motivatie om het vol te houden. Het is wel veel meer werk om aan je eten te komen (zowel de andere boodschappen als de hoeveelheid snijwerk enz.), maar met de tips erbij lukt goed.

  Op een gegeven moment had ik al een tijdje een stuk groente in mijn koelkast liggen die nu echt eens gebruikt moest worden. Toen dacht ik, laat ik eens kijken op http://www.ah.nl onder de recepten. Daar kun je één of meer ingredienten invullen en vind je heerlijke gezonde gerechten. Het valt me op hoeveel gezonde, lekkere en makkelijk te maken gerechten hierop staan. Dit is echt een aanrader voor de mensen die niet zo goed weten wat ze met bijvoorbeeld tofu, kikkererwten, pompoen of knolselderij kunnen maken.
  Ik lees nu dat er ook een receptenboek komt, daar ben ik ook wel erg benieuwd naar want de recepten die achter in je boek staan, zijn ook erg lekker.

  Groetjes Brenda

   

 • yvonne berendse says:

  Hallo Amber,

  Ook ik volgde het ene dieet na het ander, het laatste een eiwit dieet. De kilo’s vlogen eraf, maar goed leren eten leert het je niet, nu maanden verder ben ik weer op het oude gewicht en voel me uitgeput en moe.
  Heb dit zelf gedaan….
  Ik las in jou boek over je haaruitval, je turningpoint…..dit was mijn verhaal, dat ik van jou las.
  Ik lees je boek vol aandacht nu en ben op weg om langzaamaan te veranderen op jouw wijze.
  Het gaat me lukken, slank zijn is niet belangrijk, maar gezond worden wel en zeker geen haaruitval meer !!!!

  Dank je wel voor jouw boek, ben heel benieuwd naar jouw receptenboek, hij staat al op mijn verlanglijstje.

  groetjes Yvonne

   

 • babs says:

  Hoi Amber,

  ik ben nu ook verslaafd…. aan jou boek!!
  het leukste is na het avondeten het verschil tussen mijn vriend en mij! hij propt nepvoedsel weg zullen we maar zeggen, en boert en blurpt en geeuwt direct erna, en ik, met al mijn echte voedsel, ben nog fit en energiek, voel me niet vol maar voldaan!! En dan die blik van mijn vriend naar mijn eten….ik ga gewoon lekker door, en trek me nergens iets van aan haha!

   

 • barbara says:

  ik heb net alles zitten lezen en gaat vanmiddag het boek halen , ben benieuwd.

   

 • Suzanna says:

  Hoi Amber,

  Leuk en duidelijk boek heb je geschreven. Weg met mijn Sonja Bakker boeken, week-menu van haar nog geen 2 weken volgehouden.
  Mijn man en ik zijn eerst met de groene sappen begonnen, om, vooral bij mij, de boel eens lekker te ontgiften. Ik kan wel zeggen dat ik behoorlijk suikerverslaafd was, ben nu sugar addict af, en voel mij steeds energieker en vrolijker worden. Nog wel een paar dagen hoofdpijn gehad door het gemis aan suiker, maar mis de suiker inmiddels helemaal niet meer. Ik ontdek steeds meer dingen (vooral in de Bio-winkel) die ik ongestraft kan eten. En, zoals je schrijft, hoe je je daarna voelt, zegt iets over het eten dat je op hebt. Niet meer puffend en uitbuikend op de bank geploft, maar stoppen met eten als je voor 80% vol zit.
  Ik heb heel veel aan je tips en ben nog lang niet uit-geëxperimenteerd. Niks hongerlijden, er gaat een wereld voor me open. Bedankt!
  P.S.: heb het boek meteen aanbevolen bij mijn collega, zij heeft het boek ook gekocht en is ook erg enthousiast.

   

 • Marina says:

  Hallo ook ik heb het boek gekocht ,kamt al jaren met overgewicht ,allerlei klachten enz ,sport me eigen een ongeluk en val niet af ik at te weinig,heb mijn kast opgeruimd ,en naar de bio winkel ben nog niks afgevallen en mijn eczeem is ook niet weg ,maar zoals je al schreef heeft het lijf een jaar nodig om al die stoffen op te ruimen,en het bevalt me om alles te lezen wat we eten,eet al 25 jaar geen vlees kaas heb ik nooit gelust en at altijd heel weinig op niet aan te komen,nu in de overgang vliegen de kilo,s eraan ,maar het bio eten bevalt me ,het smaak zoals ik kind was ,

   

 • MOnique Koebrugge says:

  IK heb een paar dagen bezig en ook al at ik aardig gezond: biologisch en vegetarisch, is dit nog veel gezonder.
  Ik ben wel een klein beetje kip en vis gaan eten anders lukt het niet voor mij.
  Het is echt een paar dagen afkikken van de koolhydraten etc en dat voel je in je lijf. Dat is niet lekker maar wel spannend. Bij bioresonantie heeft hij een paar naalden in mijn oor gezet als ondersteuning.
  IK kijk uit naar alle energie en hopelijk ga ik ook afvallen want dat is de laatste jaren niet gelukt. Mijn man en zoon doen niet mee en kijken met afgrijzen naar mijn heerlijke salades en linzensoep maar wie weet…. dus iedere dag wel apart koken en dazz best lastig maar we gaan gewoon door.
  DE sappen zijn lekker maar idd best duur want voor een biologisch sapje ben je gauw een euro of 2,50-3.00 kwijt dus dat ga ik niet iedere dag doen want biologische kip etc is ook zeer prijzig.
  Ik kijk uit naar de fase dat ik weer rijst kan gaan eten etc want fase 1 is best pittig!

   

 • Cica says:

  Na jaren van tobben met mijn gewicht, gezondheid en humeur kwam ik 6 weken geleden langs het artikel over je nieuwe boek. Ik heb direct het boek aangeschaft omdat ik voelde dat het klopte en mijn voedingspatroon stapsgewijs aangepast.Het is zoveel makkelijker gegaan dan ik dacht.

  De belangrijkste les die ik geleerd heb: Als je je lichaan echt voedsel geeft op dagelijkse basis dan heb je nooit maar dan ook nooit meer een “craving” naar zoet of zout of vet. Ik weet echt niet wat er precies gebeurt is maar de kilo`s vliegen eraf en inmiddels is er weer ruimte voor koek en snoep en chips. Alleen heb ik er nu dus nog nauwelijks trek in. Na jaren van afzien en bikkelen om de weegschaal in bedwang te houden ben ik nu voldaan tot in mijn vingertoppen! Ik zit vol, ik heb genoeg, ik ben tevreden!

  Amber, ik ben een fan! Nooit meer iets anders voor mij.

   

 • Carin says:

  Beste Amber,

  Aangestoken door het enthousiasme van een collega (de noten op zijn bureau begonnen op te vallen;-) ben ik je boek gaan lezen. Ik vind het geweldig en heb de 4 weken voor mijn bevalling volgens deze principes geleefd. Ik voelde me fantastisch. Nu de draad weer oppakken en laat het kookboek maar komen! Wat ik nog een beetje mis is menu suggesties voor kleine kinderen (tot ongeveer 4 jaar).

  In dezelfde periode dat ik jouw boek aan het lezen was, was mijn vriend de “Leon” boeken aan het lezen (Naturally fast food en Ingredients & recipes). Ik denk dat het concept qua koken en ingrediënten van Leon heel goed bij jouw foodfilosofie aansluit (de kans is natuurlijk erg groot dat je bekend bent met de restaurants in Londen en de boeken).

  http://www.leonrestaurants.co.uk

  Hartelijke groet,

  Carin Baarveld

   

 • Leonie says:

  Hoi Amber,

  Ik heb al jaren te maken met een eetstoornis. Ik at niet teveel, maar ik durfde juist niet te eten. Dankzij jou boeken heb ik geleerd dat voedingsstoffen nodig zijn om een goed leven te kunnen leiden. Hoewel ik er nog lang niet ben heb jij me ontzettend geholpen. Ik ben gek op je kookboek en heb bijna alle recepten al uitgeprobeerd (de vegatarische). Ga je nog een kookboek uitbrengen??

  Groeten,

  Leonie

   

 • A. says:

  Hallo Amber,

  echt een te gek boek, een bundeling van allerlei kennis over gezond eten die ik over de jaren al wel gelezen had, maar nu overzichtelijk in één boek! Nu ook je receptenboek in huis, maar heb wel een vraag over de recepten: heb je goeie tips waar ik vergelijkbare recepten (ik bedoel zo natuurlijk mogelijk qua ingrediënten) kan vinden? Vind het nog moeilijk dingen zelf te bedenken of bestaande recepten te veranderen..

  groet, A.

   

 • Amber Albarda says:

  Het kookboek van Ottolenghi (nu ook in het Nederlands vertaald) vind ik altijd een bron van inspiratie. Veel verse en gezonde ingredienten en alhoewel redelijk tijdrovend erg lekker. Succes!

   

 • Sanne says:

  Beste Amber,

  Met veel interesse heb ik je boeken gelezen. Al vaker gemerkt dat het laten staan van suiker (en producten waar suiker in zit) een stoot energie geeft. Nu kijken of jouw methode bijdraagt dit ook op de lange termijn vol te houden!

  Ik heb wel een vraag, in zeer veel van je recepten maak je gebruik van amandelen, amandelmeel en amandelmelk. Nou is dit voor mij lastig vanwege een amandel allergie, andere noten (pinda’s met mate) verdraag ik wel. Door wel product kan ik deze verwangen? (met name amandelmeel weet ik niet zo goed..)

  Alvast bedankt!

   

 • Amber Albarda says:

  Amandelmelk kun je vervangen door bijvoorbeeld rijstmelk. Het heeft eenzelfde zoete smaak en de amandelen door iedere noot die je wel kunt hebben. Vervang het amandelmeel gewoon door kokosmeel. Ook zoet en net zo gezond. Succes!

   

 • Janine says:

  In 1 woord: WOW!! Wat een geweldig boek! Ik heb zoveel meer energie en de centimeters vliegen eraf! Waar ik eerder na 3 minuten rennen al niet meer kon, ren ik nu met gemak een half uur (zonder training). Gewoon omdat mijn lichaam geen energie meer hoeft te steken in het afbreken van alle troep die ik via mijn voeding binnenkreeg.. Echt geweldig dat ik dit nu allemaal weet, zou nooit meer terugwillen naar mijn oude levensstijl. Ik raad je boek bij iedereen aan :-)

   

 • Wilco van der Vijver says:

  Beste Amber!

  Vijf maanden terug ben ik begonnen met jou boek te lezen, sindsdien ben ik 15 kilo afgevallen!
  Ik was er altijd al van overtuigd dat voeding het belangrijkste is om jezelf gezond, sterk en jong te houden!
  Na het lezen van jou boek begrijp ik nu pas wat ik in al die jaren verkeerd heb gedaan qua eten. En eigenlijk werd de waarheid over de slechte producten , die verkocht worden in de supermarkt voor mij een bevestiging door jou boek en inmiddels heb ik daar al heel wat meer van gelezen.
  Ik was zo enthousiast over jou boek dat ik inmiddels al 9 boeken van Eet jezelf mooi slank en gelukkig heb gekocht en die aan diverse mensen heb uitgeleend, omdat het zo verhelderend boek is over Voeding (de motor van ons leven, bewegen en bewustzijn)
  Ik zeg zelfs dat eigenlijk elk geboren kind en zwangere vrouwen dit boek in huis Moeten hebben!
  Ik ben zelfs zo geïnspireerd geraakt dat ik inmiddels een cursus ben gestart over de orthomoleculaire voedingsleer bij Civas!

  Nou ik zou zeggen ga zo door en succes met je nieuwe boeken hopend dat iedereen hier weet van krijgt!

  Met vriendelijke groet Wilco.

   

 • Amber Albarda says:

  Fantastisch Wilco (en ook Janine), wat goed en leuk om te horen! Vitale groet, Amber Albarda

   

 • Nathalie says:

  Beste Amber,

  Mijn vriend en ik zijn m.b.v. jouw boeken begonnen met een gezondere voedingsstijl en het bevalt ons prima!
  Alleen vroegen wij ons af hoe mijn vriend op een goede manier wat extra kilo’s kan aankomen?
  Hij wil er graag wat gewicht bij, maar wil dit wel een op gezonde manier bereiken.
  We zijn eind 20 en hebben een gezonde levensstijl.

  Alvast bedankt voor je tip!

   

 • El says:

  Wat heb ik veel gehad aan dit boek! Ik dacht altijd al wel gezond te eten en ik sport veel. Maar door dit boek heb ik een veel beter idee gekregen wat nu gezond is. Ik ben al afgevallen, al deed ik het daar niet voor, ik voel mij echt tien keer fitter en mijn huid wordt beter. Vooral het fitter worden vind ik een super bijkomstigheid. Daardoor wordt alles leuker, hou ik veel meer vol, kan ik mij beter concentreren, zit ik lekkerder in mijn vel, enz. Bedankt hiervoor :)

   


 

 

Leave a Reply

Name (required)

afvallen agatston amber albarda bewegen bioactieve stoffen bloedsuikerspiegel buikvet cholesterol citroencapsules De hoofd-buik aandoening detox dikke buik energie gelukkig geraffineerde koolhydraten gevarieerd glycemische index Het prikkelbare darm syndroom (PDS) insulineresistentie lichaam lipoproteïne mooi nagels natuurlijk onbewerkt ontgiften onverklaarbaar overgewicht opgeblazen gevoel platte buik regels van je lijf slank south beach dieet spijsvertering sportschool stress suiker suikerverslaving tekort tikkertje verhoogde insulinespiegel verslaafd voedingspatroon voedingstoffen witte vlekken zinktekort