Wel of geen griepprik halen?

Goed voor de gezondheid... of toch niet?Ieder jaar krijgen bijna 3 miljoen mensen in ons land in oktober en november een griepprik. Het is een voorzorgsmaatregel die moet voorkomen dat je griep krijgt. Een nobel streven, ware het niet dat de griepprik niet altijd de makkelijke oplossing is die het lijkt. Sterker nog, de griepprik maakt het immuunsysteem van sommige mensen juist zwakker door alle troep die je ingespoten krijgt. Het is niets voor niets dat je na vaccinatie vaak ineens juist ziek of snotterig wordt. De gedachte is weliswaar goed, maar de methode kan zoveel beter.

 

Een betere en gezondere oplossing

Vitamine D is namelijk veel effectiever in het voorkomen van de griep dan een griepprik. Een verlaagde weerstand waardoor je eventueel verkouden zou worden of de griep zou kunnen krijgen, is in de meeste gevallen het resultaat van een vitamine D tekort. Door het tekort aan zonlicht in de winter en het religieus smeren met zonnebrandcrème in de zomer heeft een schrikbarend aantal mensen tegenwoordig een vitamine D tekort. Deze vitamine, die door de aanwezigheid van zonlicht op je huid in je lichaam wordt aangemaakt, is echter cruciaal voor je immuunsysteem. Het ‘activeert’ deze bij wijze van spreken.

In de donkere wintermaanden maakt extra Vitamine D je dan ook vele malen weerbaarder dan een griepprik dat ooit kan doen. Maar daar hoor je gek genoeg niets over. Een dagelijks tabletje vitamine D3 gecombineerd met vitamine C tot je nemen is bovendien gezonder, makkelijker, minder pijnlijk en oneindig veel beter voor je lijf dan een griepprik.

 

Neurologische wanorde

Het griepvaccin is namelijk niet voor iedereen geheel zonder risico. De chemische hulpstoffen die in het vaccin zitten om de actieve stoffen in het vaccin te verbeteren, veroorzaken ontstekingsreacties in het lichaam en worden tevens verdacht van het veroorzaken van neurologische wanorde. Ieder lichaam reageert anders en afhankelijk van hoe gevoelig je bent kun je er wel of niet op reageren. Waarom zou je dat risico lopen als het niet hoeft?

Weet jij precies wat er in de griepprik zit? Nog steeds is men er niet achter welk ingrediënt er nu precies verantwoordelijk was voor het feit dat de vaccins in 1976 zo veel mensen verlamden. Het is niets voor niets dat vrouwen in het eerste trimester van hun zwangerschap officieel afgeraden wordt een griepprik te halen. Als dit vaccin volledig veilig zou zijn, zou deze voorzorgsmaatregel niet nodig zijn.

 

Raar maar waar

Daarbij komt ook nog eens het kromme feit dat een griepvaccin je het virus van vorig jaar inspuit. Daar ben je dan tegen ‘beschermt’. Maar omdat een griepvirus ieder jaar weer anders is en niemand kan voorspellen hoe het eruit gaat zien, helpt het je van geen kanten tegen de griep van dit jaar. De griepprik is dus een onvolledige en in mijn ogen onnodig verstorende procedure. Begrijp me niet verkeerd, het is een hele goede gedachten om senioren en andere risicogroepen tegen influenza te willen beschermen, maar dat hoeft niet met een cocktail aan dubieuze chemicaliën als er ook veiligere en effectievere manieren bestaan. Toegegeven, dit vraagt meer eigen verantwoordelijkheid dus als je daar om een of andere reden niet toe in staat bent -en je behoort tot de risicogroepen- dan zul je toch iets moeten doen om jezelf te beschermen.

 

Het draait wederom om geld

Het kan geen kwaad om bij dit alles in je achterhoofd te houden dat farmaceutische bedrijven miljoenen verdienen aan de productie van het griepvaccin. Dat geeft je misschien een indicatie waarom de griepprik hard gepromoot wordt maar je weinig hoort over natuurlijkere manieren om jezelf te beschermen. 

Al met al draait het wederom gewoon om geld en zou ik zeggen; blijf nadenken. Dat je over de simpele, gezonde en zeer effectieve oplossing om verkoudheden en griep te voorkomen nauwelijks wat hoort heeft een reden: het levert niet genoeg op. Het is veel lucratiever om 3 miljoen mensen in de rij te laten staan voor een duur vaccin.

 

Wat kun je dan wel doen?

Verhoog in de wintermaanden gewoon je inname van vitamine D3, vitamine C en neem een zinktabletje voor het slapen gaan. Daarmee bespaar je je lichaam niet alleen de griep, maar ook een heleboel andere troep en ellende.

Ik heb zelf dankzij dit regime al vijf jaar geen enkele loopneus of verkoudheid ervaren. Laat staan de griep. Daar heb ik geen gemene prik voor nodig gehad.

Share and Enjoy:
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • NuJIJ
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Blogplay
 • MySpace

16 Responses to “Wel of geen griepprik halen?”

 • Martien says:

  Goed verhaal, alleen las ik laatst dat juist een zinkoverschot een belangrijke rol speelt in altzheimer ontwikkeling bv.. (http://www.nrc.nl/wetenschap/article2620634.ece/Alzheimer_ontstaat_door_ontregelde_stofwisseling_zink_en_ijzer) Dat is een vervelend lange-termijn-effect die dat pilletje voor het slapen gaan weer wat in minder ok kan maken.. Zo weet je het maar nooit. Is het niet beter ook van de pillen en toevoegingen maar af te blijven en gewoon veel buiten te zijn, verse lokale fruit en groentes te eten en je niet zo veel zorgen te maken?

   

 • Ayse says:

  Dag Amber,

  Welke vitaminen (merk) raad je dan aan? En kun je ook genoeg vitamine D3 en C uit voeding halen? Dus zonder dat je vitaminetabletten hoeft te slikken?

  Dank en groet,
  Ayse

   

 • Amber Albarda says:

  Martien, het is vrij lastig om een zinkoverschot op te lopen omdat we tegenwoordig vrij veel producten eten waar de zink niet meer inzit. Witte rijst bijvoorbeeld. En andere gemaakte etenswaren beroven ons juist weer van onze zinkvoorraad. Suiker is een populaire boosdoener. 1 pilletje voor het slapen gaan in de donkere wintermaanden kan je dus nauwelijks een zinkoverschot opleveren. Integendeel, het helpt je waarschijnlijk tegen het zinktekort waar zo schrikbarend veel mensen tegenwoordig mee rondlopen. En de volgende link beantwoordt je laatste vraag: http://www.amberalbarda.nl/wel-of-geen-vitaminen-slikken/

   

 • Christel Hoeflaken says:

  Bedankt voor dit heldere verhaal waardoor ik nu definitief besloten heb geen griepprik te halen!
  Sinds vorig jaar krijg ik via mijn huisarts een oproep. Vorig jaar wel geweest (2x want ook voor de Mexicaanse griep een prik gehaald) maar ik sla vanaf nu over!
  Groet,
  Christel

   

 • Leon says:

  Prachtig verhaal!
  Alhoewel ik wel moet bekennen dat het verhaal wel gekleurd is.
  Het volledige verhaal is: je krijgt een griepvirus ingespoten!
  Alleen is het griepvirus in een afbraakstadium (de antistoffen zijn dus al ontwikkeld).
  Het idee is dus dat je een heeeel klein griepje krijgt, en daarbij ook de antistoffen.
  De antistoffen blijven heel lang in je lichaam, en die voorkomen daardoor een echte griep (die voor oude of sommige mensen zelfs fataal kunnen zijn).

  Dus..ok, ik ben het eens dat het middel niet zonder bijwerkingen is..sterker nog: elk middel wat je neemt heeft bijwerkingen op fysiologisch, psychologisch en somasomatisch niveau.
  Punt is dat veel mensen geen risico’s willen nemen door zelf te gaan experimenteren met vitaminepillen en hopen dat het goed komt.

  Ik raad mensen aan om niet maatschappelijk gereguleerde medicatie te gaan boycotten naar aanleiding van dit artikel.
  Amber heeft weliswaar al vijf jaar geen enkele loopneus of verkoudheid ervaren, maar niet iedereen heeft haar levenstijl en kennis mbt. voeding/gezondheid…daarom komen de meeste bezoekers naar deze site.
  Griep kun je aan overlijden, en dat is het laatste wat Amber wil!

   

 • Hotske says:

  Aan griep kun je overlijden, maar meestal alleen als je al een zwakke gezondheid hebt.
  Vandaar dat risico groepen zoals genoemd, ook worden ingeënt.

   

 • Henriette says:

  Er staat: “Door het tekort aan zonlicht in de winter en het religieus smeren met zonnebrandcrème in de zomer…”

  Wat is religieus smeren?

   

 • Alexandra says:

  Ik vind het lastige materie.
  Ik moet dit jaar absoluut de griepprik krijgen eigenlijk, maar ik wil het liever niet.
  De andere kant is dat ik MTX spuit waardoor mijn weerstand drastisch naar beneden gaat.
  Ik vraag me in dat geval dus af of ik voldoende zou hebben aan Vit D3, C en Zink.
  En wanneer zou ik daar dan mee moeten starten?
  En welke vitaminen kun e dan het beste gebruiken? Niet die van het kruidvat neem ik aan?

  Ik hoop, Amber, dat je tijd hebt om hier nog iets meer over te vertellen?

   

 • Amber Albarda says:

  Beste Alexandra,

  Wanneer je een sterk verhoogd risico loopt, zoals jij doet, dan is het optimaliseren van je weerstand nog belangrijker. Kun je de griepprik dan misschien maar beter wel halen? Ik kan je daarin niet adviseren. Het is een persoonlijke keuze. Een goede weerstand blijft je beste verdediging, maar als dat dus niet lukt moet je toch iets doen. Doe jezelf daarnaast wel een plezier en probeer je weerstand in het algemeen (een goede weerstand beschermt je tegen heel wat meer dan de griep dus wel zo handig) zo veel mogelijk op te krikken. Gezond eten, veel buiten, bewegen, een goede multivitamine en daarnaast wat extra vitamine C (kun je zowel met of zonder eten innemen), D3 (alleen met eten innemen) en een tabletje zink voor het slapen gaan zijn daarbij inderdaad zeer nuttig. Een goed supplement herken je aan de ingredienten: geen onzin. Geen onnodige vulmiddelen en zeker geen suiker. Er is geen enkele reden om vitamine C vol met suiker te stoppen. Lees dus goed het etiket voor je een aanschaf doet. Succes!

   

 • Bo says:

  Lees dit dan eens even, misschien kun je hieruit ook een keuze voor jezelf maken. Ik peins er niet over om die troep in mijn lichaam te laten spuiten.
  http://www.klassiekehomeopathie.nl/thema_griep_boek-hans-moolenburgh

   

 • Jannie says:

  Ik heb diabeticie 2 en het word mij aangeraden een griepprik te halen .Wat denkt U wat goed voor mij is ,mijnleeftijd is 67 jaar en ben sinds kort met eet je jezelf mooi gestart

   

 • Amber Albarda says:

  Beste Jannie, de beste verdediging tegen de griep is een goede weerstand maar omdat ik niet weet hoe het met jouw weerstand gesteld is, is het voor mij heel lastig om een goed advies te geven. Volg daarom de adviezen voor een goede weerstand in mijn antwoord aan Alexandra en maak voor jezelf daarna een goed afgewogen keuze. Vitale groet, Amber Albarda

   

 • Elly Hemmes says:

  Beste Amber,

  Heb zojuist jouw boek gekocht en ben er enthousiast over. Heel leerzaam en makkelijk te lezen.
  Heb een vraag naar aanleiding van het vorige.
  Heb vaak een verstopte neus en kan daardoor moeilijk lucht krijgen. Gebruik hier een neusspray voor, die ik van de KNO arts heb gekregen.Zou het verstandig zijn om ook extra vit C ,D3 en zink te nemen?Tevens zou ik graag een goed vitamine preparaat willen weten. welk merk is goed?
  Misschien heb je andere adviezen, dan hoor ik dat graag.

  Groetjes Elly

   

 • Estee says:

  Ik heb dit jaar ook geen griepprik gehaald nadat ik me eens goed in alle studies (of gebrek aan) heb verdiept. Ik krijg wel een oproep omdat ik diabetes type 1 heb. De pharmaceutische industrie en de artsen verdienen er alleen maar aan. Iedereen moet voor zichzelf beslissen natuurlijk. Ik voelde me juist na de griepprik een tijdje beroerd, niet echt ziek maar ook niet echt lekker. En heb ook de zwaarste griep van mijn leven gehad nadat ik de griepprik heb gekregen. “Ja, dat virus zat er dan net niet in, want het blijft een beetje gokwerk welke griep er hierheen komt”. Dit jaar dus niet en ik heb nergens last van.

   

 • Jo says:

  Helemaal goed. Waarom zou je niet het beste uit de natuur halen, als dat voorradig is, maar wel een of andere chemisch middeltje inspuiten, waarvan je niet eens weet wat er in zit? Omdat de dokter dat zegt? Waarom geef je je verantwoordelijkheid en zeggenschap over je eigen lijf zo makkelijk uit handen?
  De dokter heeft medicijnen gestudeerd. Dat woord zegt genoeg. Hij weet alles over medicijnen en niet over hoe je het zelfhelend vermogen van je lijf kunt aanspreken, ondersteunen en stimuleren.
  Ook om deze redenen vaccineer ik mijn kinderen niet.

  Heb je boek net besteld. Lekker bezig.
  mvg Marjolein

   


 

 

Leave a Reply

Name (required)

afvallen agatston amber albarda bewegen bioactieve stoffen bloedsuikerspiegel buikvet cholesterol citroencapsules De hoofd-buik aandoening detox dikke buik energie gelukkig geraffineerde koolhydraten gevarieerd glycemische index Het prikkelbare darm syndroom (PDS) insulineresistentie lichaam lipoproteïne mooi nagels natuurlijk onbewerkt ontgiften onverklaarbaar overgewicht opgeblazen gevoel platte buik regels van je lijf slank south beach dieet spijsvertering sportschool stress suiker suikerverslaving tekort tikkertje verhoogde insulinespiegel verslaafd voedingspatroon voedingstoffen witte vlekken zinktekort