Wel of geen vitaminen slikken?

Beste Amber,

Je hoort overal zeggen dat als je maar gezond eet je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Nu ik jouw boek heb gelezen begrijp ik dat dit nog weleens te wensen overlaat. Doe ik er goed aan om een dagelijkse multivitamine te slikken?

Vriendelijke groeten, Sandra

Beste Sandra,

Goede vraag. Ik zou willen dat het zo was dat wanneer we ‘gewoon’ gezond aten we alles in voldoende hoeveelheden binnen kregen. Helaas is de realiteit anders. Ten eerste eet nog maar een klein gedeelte van de bevolking standaard iedere dag gezond, vers en puur natuur. Dat kan ook bijna niet anders, want er wordt nogal wat fabrieksvoedsel vol met additieven en andere chemische toevoegingen verkocht tegenwoordig. Bijna 80% van wat er in een supermarkt verkocht wordt is bewerkt voedsel, waardoor het in het dagelijks leven een behoorlijke uitdaging is om vers en gezond te eten. Vergeet niet, hoe meer er aan voedsel geknutseld is, hoe meer voedingsstoffen er verdwijnen.

 

Uitgeput

Daarnaast is de landbouwgrond van tegenwoordig door de massale teelt en het gebruik van bestrijdingsmiddelen behoorlijk uitgeput. En mineralen niet in de grond zitten, kunnen ook niet in je groenten terecht komen. Dus zelfs als je braaf iedere dag een lading groenten en fruit eet, hebben talloze onderzoeken aangetoond dat je dan in vergelijk met honderd jaar geleden veel minder voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Geurloos

Daarbij komt bij dat seizoensfruit tegenwoordig bijna een uitgestorven begrip is omdat we op ieder moment van het jaar toegang hebben tot alle mogelijke fruit en groenten. Dit wordt vanuit alle delen van de wereld ingevlogen waardoor wij iedere dag een zo groot mogelijke keus hebben. Helaas betekent dit ook dat het fruit of de groenten ergens anders te vroeg geoogst moet worden om de reistijd en de tijd dat het op meerdere punten opgeslagen ligt te wachten op vervoer, overleefd. Jouw sinaasappels en paprika’s zien er in de supermarkt weliswaar mooi vol en glanzend uit, maar geuren ho maar. Is het je weleens opgevallen dat het op de groenteafdeling van een supermarkt nauwelijks ruikt? Groenten en fruit horen heerlijke geuren af te geven, maar zelfs als je je neus op een vrucht druk ruik je nauwelijks wat. En iedere dag dat het in de supermarkt of bij jou in de koelkast ligt te wachten verliest het bovendien meer en meer vitaminen en mineralen. Vooral vitamine C is erg gevoelig en wordt per dag meetbaar minder.

 

Voel jij je gammel?

Al met al zijn supplementen dus geen overbodige luxe. Neem daarom een dagelijkse multivitamine en -mineraal, extra vitamine C en in de winter extra vitamine D. Dit zal je weerstand ook erg ten goede komen. Alhoewel dit een basis, is zijn er grote bevolkingsgroepen zoals rokers, slechte eters, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen etc. die wellicht meer suppletie nodig hebben. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die een zink en/of een magnesium tekort hebben omdat deze mineralen veelal in volkoren en onbewerkte voedingsmiddelen voorkomen en de meerderheid nog steeds voor bijvoorbeeld witte rijst in plaats van zilvervliesrijst kiest. Voel jij je al een poosje gammel of behoor je tot bovenstaande groep, dan kan een goede voedingskundige je helpen een goed voedingspatroon vast te stellen en daarnaast bepalen wat je qua supplementen wellicht nog meer nodig hebt.

Hartelijke, vitale groet,

Amber Albarda

Share and Enjoy:
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • NuJIJ
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Blogplay
 • MySpace

17 Responses to “Wel of geen vitaminen slikken?”

 • Marja says:

  Een goed advies om extra voedingssupplementen te nemen. Helaas zijn ook de meeste supplemeneten fabrieksproducten en worden maar in heel kleine percentages opgenomen door je lichaam en werken anders dan de natuurlijke vitaminen. Beter kun je een natuurlijke aanvulling zoeken. Er zijn diverse “gezondheidsdranken” verkrijgbaar die natuurlijke vitaminen en andere noodzakelijke stoffen bevatten.

  Marja

   

 • Linda says:

  Hoi Amber,

  Vraagje, ik (32 jaar) ben vegetarisch (mijn vriend en kinderen trouwens ook). Moet ik dan extra vitamines slikken? Veel mensen vinden dat je vlees echt hard nodig hebt en zeggen dus ook dat wij voedingsstoffen tekort komen. Zelf vind ik dat de grootste onzin, ben er zelf van overtuigd dat vlees eten juist alleen maar ongezonder is, vooral tegenwoordig, met heel die zooi die ze in het vlees doen. (al eten wij het niet omdat we geen dieren willen eten) Juist omdat wij vegetarisch zijn eten we gevarieerd en probeer je meer dingen uit. Hoe denk jij daarover?

  Groetjes, Linda.

   

 • Layka says:

  Vitaminetabletten van Solgar worden bijvoorbeeld wel goed opgenomen, beter in ieder geval dan goedkope tabletten van een Kruidvat of Etos of van bijvoorbeeld Davitamon. Solgarsupplementen zijn wel prijziger, maar ik slik ze en voel me heel fit (áls je natuurlijk ook de voedingsrichtlijnen van Amber Albarda volgt).

   

 • Diana says:

  @Layka

  Ik slik ook de multivitamine/mineralenpillen van Solgar,Formula V VM-7, extra potency.
  Op pagina 93, hoe je van je suikerverslaving afkomt, staat een richtlijn voor de hoeveelheden van bepaalde mineralen aangegeven. In de pillen van Solgar zit niet eens calcium, en van mineralen haalt dit tablet de aanbevolen hoeveelheden niet. Betekend dit dat ik op zoek moet naar een ander supplement? Of zijn de richtlijnen op pagina 93 alleen tijdens de periode dat je van suiker afkickt? En wat is dan wel een goede richtlijn?

  Ik moet zeggen dat ik me veel energieker voel als ik de pil op hebben, nog energieker in combi met een 1000mg vitamine C ester pil. Of dit psychisch is of lichamelijk is me om het even. Zolang ik maar het gevoel heb dat ik er baat bij heb :D .

  Gaarne een reactie als je me kan helpen met deze issue.

   

 • Amber Albarda says:

  Richtlijnen zijn voor wanneer je aan het afkicken bent van suiker. Solgar is een prima merk en de vitamine C is een uitstekende dagelijkse gewoonte. Succes!

   

 • Marieke Kappert says:

  Beste Amber,

  Wij zijn helemaal enthousiast over jou boek en voelen ons hierbij ook veel beter, maar nu is mijn vraag
  wat betreft de vitamines en mineralen die in het boek beschreven staan hebben wij aangepast naar onze behoeftes en we merken wel degelijk verschil alleen lees ik nu dat de eigen merken van een drogist niet goed worden opgenomen?

  Nu heb ik wel bijv visolie van de tuinen omdat ik weet dat dat een betere kwaliteit is alleen vraag ik me af of ik wel voldoende binnen krijg met de eigen merk varianten?
  Dit is best lastig aangezien de meningen erover verdeeld zijn wat betreft kwaliteit eigen merk.

  Hopelijk kun je mij meer duidelijkheid geven zodat ik weet wat ik het beste kan kopen.

  Alvast bedankt!!

  Groetjes Marieke Kappert

   

 • Amber Albarda says:

  Beste Marieke,

  New Chapter, Solgar, Orthica… allemaal goede merken waarbij je je geld zeker niet weggooid. Qua supplementen kun je inderdaad beter iets meer betalen voor een goed merk omdat de opneembaarheid dan meestal veel beter is. Bovendien zul je er geen onnodige vulmiddelen of toegevoegde suiker in terugvinden. Zorg daarnaast dat je visoplie supplementen (welk merk dan ook) in ieder geval gefilterd zijn. MorEPA is een goed visolie merk. Succes!

   

 • janine says:

  in je 1e boek op blz 93 staat dat je o.a. tijdelijk 200 mg chroom moe slikken om van de suikervrslaving af te komen. Ik vind echter geen merk waar zoveel chroom inzit meestal gaat het om mcg’s . Moet het misschien 200 mcg zijn?

   

 • karin Krabbendam says:

  Hoi Amber,

  Nu New Chapter zijn prijzen heeft verdubbeld: minder capsules per eenheid en minder werkzame stof per capsule, ben ik voor een vriendin op zoek naar een gelijkwaardig alternatief. Ik gebruik zelf Juice Plus, dat uitstekend is (compleet, levende enzymen, biologisch) maar erg duur (60 e/m)
  In Solgar komen conserveringsmiddelen voor. Wat nu?
  Ik denk aan een multivitaminepreperaat en wil plm 20 a 30 euro per maand uitgeven..

  Overigens leef ik nu plm een jaar 80% volgens jouw systeem (soms wat minder in stressperiodes, anders wel 95%) en die vriendin nog meer. We voelen ons er uitstekend bij. Vreemd verschijnsel is echter dat ik, overgewicht, er niet erg van afval (ondanks flink bewegen) terwijl bij haar, al slank, de kilo’s eraf vliegen. Apart he, hoe zou dat toch komen?

  Dat ik me gezond voel en weet dat ik daar op een goede manier aan werk, is de grootste reden en het is prettig niet meer zo aan koek en snoep verslaafd te zijn (hoewel t wel altijd om de hoek blijft liggen, vergelijk alcohol)
  Maar nu dus op zoek naar een kwalitatief goede en betaalbaar multivitamine. Wat raadt je aan?

   

 • Amber Albarda says:

  Beste Karin, Juice Plus is inderdaad uitstekend, maar kun je met dit merk binnen je budget blijven? Zo niet dan zijn Orhtica en Solgar nog steeds prima merken. En slecht kunnen afvallen kan te maken hebben met een tekort aan essentiele vetzuren. Dat kan een poos duren om te corrigeren, maar houd vol want goede vetten zijn precies dat: essentieel. Succes!

   

 • Nancy Kaya says:

  Beste Amber,

  De afgelopen weken heb ik jouw boek aandachtig gelezen en het lukt me steeds beter om op een andere, veel gezondere manier met eten om te gaan. Ik weet alleen nog niet zo goed hoe ik dit helemaal kan vertalen naar mijn dochtertje van 15 maanden. Ik heb haar tot drie weken terug borstvoeding gegeven. De eerste zes maanden volledig en ben toen begonnen met vaste voeding volgens de rapleymethode. Geen gepureerde potjes, maar vast voedsel. Hele stukken fruit en groente waar zij zelf de controle over heeft of en hoe ze het eet. Ze at dan ook al snel met ons mee. De borstvoeding werd steeds minder, maar heb het dus tot drie weken geleden volgehouden om haar voor het slapen te voeden. Ineens was ze er (gelukkig) klaar mee. Maar ze heeft nog wel behoefte om iets te krijgen voordat ze gaat slapen. Twee maanden geleden ben ik begonnen met warme melk. Maar daar sliep ze niet goed op. Na het lezen van jouw boek heb ik haar amandelmelk gegeven, maar dat drinkt ze niet. Wat ze wel drinkt is een kant en klaar pyamapapje. Ze slaapt hier ook goed op. Alleen hier zit volgens mij heel veel rotzooi in. Ik heb het idee dat ze nu ’s avonds ook steeds vaker last van dr buik heeft. Terwijl ze hier nooit last van heeft gehad. Wat kan ik haar geven voor het slapen gaan?

   

 • Lise says:

  Beste Amber,

  Wij slikken zelf elke ochtend een multivitamine preparaat, omega 3 en een vitamine C1000.
  Nu wil ik graag weten wat jij adviseert voor kinderen? Mijn zoontje is 2plus en krijgt elke ochtend van Orthica een Dino multi kauwvitamine, omdat hij zo verkouden blijft (ondanks jouw eetpatroon incl. de ochtend groentesappen) wil ik hem extra vitamine geven, wat adviseer jij en welke dosering?
  Dank alvast.

  Groetjes,
  Lise

   

 • Nelleke says:

  Beste Amber,

  In je derde boek zeg je dat het slim is om extra vitamine C te slikken als je een verkoudheid aan voelt komen. Kan ik de dosering die je aanbeveelt ook aanhouden nu ik zwanger ben (tweede trimester)? Ik slik al 1000 mg extra bovenop mijn multi prena fem van ortica.
  Op internet zie ik alleen dat de adh voor zwangere 90 mg is…
  Mijn zoontje van 19 maanden is ook weer verkouden aan het worden. Kan ik hem ook extra vitamine C geven, en zo ja hoe veel? (hij krijgt nu zijn extra vitaminen binnen via de nutrilon pepti waarvan hij een 0,5 liter per dag krijgt).
  Alvast bedankt voor het antwoord.

  Groetjes,
  Nelleke

   

 • jorit says:

  er valt wel het een en ander aan te merken op het antwoord op deze vraag.
  ik ben het wel eens dat de voeding tegenwoordig enigzins arm is aan vitaminen en mineralen.
  maar supplementen worden die wel goed opgenomen door het lichaam?? natuurlijke voeding krijgt de voorkeur.
  En in het antwoord niks over superfoods……

   

 • Amber Albarda says:

  beste Lise, een vitamine D tekort zorgt ook vaak voor verminderde weerstand. Kan dit het probleem wellicht zijn?

   

 • Amber Albarda says:

  Je zou de melk van Nanny Care uit de natuurwinkel kunnen proberen. Dit is geitenmelk en wordt over het algemeen goed getolereerd Succes!

   

 • Amber Albarda says:

  Ja hoor, ga alleen niet over de 3gram per dag heen want dan gaat de baby wennen aan deze hoeveelheden en die zijn buiten de buik lastig vol te houden. Succes!

   


 

 

Leave a Reply

Name (required)

afvallen agatston amber albarda bewegen bioactieve stoffen bloedsuikerspiegel buikvet cholesterol citroencapsules De hoofd-buik aandoening detox dikke buik energie gelukkig geraffineerde koolhydraten gevarieerd glycemische index Het prikkelbare darm syndroom (PDS) insulineresistentie lichaam lipoproteïne mooi nagels natuurlijk onbewerkt ontgiften onverklaarbaar overgewicht opgeblazen gevoel platte buik regels van je lijf slank south beach dieet spijsvertering sportschool stress suiker suikerverslaving tekort tikkertje verhoogde insulinespiegel verslaafd voedingspatroon voedingstoffen witte vlekken zinktekort