Last van je darmen? Dit is de gouden tip!

Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft te maken met buik- of darmklachten. Variërend van een opgeblazen buik tot regelrechte pijn of krampen; het is geen pretje. Gelukkig draag je een groot deel van de oplossing zelf bij je!
H oud jij ook zo van een schoon en opgeruimd huis? Dat lekkere gevoel als alles blinkt en aan kant is? Voor dat lekkere schone gevoel willen we best regelmatig even ons best doen. Maar... hoe opgeruimd is jouw eigen lichaam van binnen eigenlijk? In hoeverre doen we dáár af en toe ons best voor?

Misschien herken jij ook wel het gevoel na een feestje of verjaardag, of na een dag waarop je voortdurend aan het ‘grazen’ bent geweest. Het gevoel dat je lichaam van binnen wel eens een goede schoonmaakbeurt zou kunnen gebruiken. Dat je bijna denkt: ik zou willen dat ik nooit meer zou hoeven eten. Dan hoef ik me ook niet meer zo te voelen... 

Gelukkig hoeft het allemaal niet zo drastisch en hoef je niet zonder eten om je schoon te voelen. Je hebt namelijk zoiets als een eigen schoonmaak team. Een persoonlijke opruimploeg in eigen darmen die dat gevoel gewoon voor je kunnen regelen. "Really? Hoe dan, waarom merk ik daar nooit wat van?"

Maak kennis met… je eigen schoonmaak team
Dishes

De reden dat de meeste mensen hun schoonmaakploeg op non-actief hebben staan, is omdat onze huidige eet- en leefgewoontes dit schoonmaakteam onderdrukken.

Dit team heet officieel overigens je 'Migrating Motor Complex'. Het Migrating Motor Complex is het systeem in de dunne darm dat er dagelijks voor zorgt (of in de meeste gevallen: zou moeten zorgen) dat afvalstoffen en voedselresten de darm uit worden weggeveegd en opgeruimd. Door zijn rol in deze dagelijkse opruimwerkzaamheden is dit complex een spil in de verbetering en het herstel van heel veel maag-darmklachten. Maar ondanks dat dit systeem enorm belangrijk is voor een goede gezondheid wordt het door velen onder ons, vaak zonder dat we dit door hebben, énorm verwaarloosd.

Het Migrating Motor Complex is belangrijk voor het onderhouden van een gezond darmmilieu. Dit is noodzakelijk, want het milieu in de darmen is precies aangepast aan wat de darm nodig heeft voor zijn verschillende functies. De vertering, het immuunsysteem en de productie van voedings- en hormoonstoffen door de darmflora verloopt alleen bij een gezond darm milieu optimaal. Zo is de zuurgraad (pH) belangrijk voor het functioneren van de spijsverteringsenzymen, maar ook voor het creëren van een ideale leefomgeving voor symbiotische darmflora.

Zou je het aanrecht in de keuken een aantal dagen niet afnemen en stapelt de vuile vaat zich op tot het plafond, dan zal het huis op den duur steeds minder fris gaan ruiken. Ook in de darmen gaat het mis wanneer het Migrating Motor Complex zijn werk niet doet en er niet wordt schoongemaakt. Want zonder de intensieve schoonmaakbeurten krijgen toxines en voedselresten de kans om op te hopen. Hierdoor zal het interne milieu in de darm veranderen, ligt een disbalans van de darmflora op de loer en krijgen bacteriën sneller de kans om te overgroeien in darmgebieden waar ze niet thuis horen. De veelvoorkomende small intestinal bacterial overgrowth, ook wel SIBO genoemd, zou hier wel eens vandaan kunnen komen. Bij mensen met een SIBO wordt een gestoord mechanisme van het MMC gezien.

‘Hoe’ we eten maakt of breekt het migrating motor complex
Yarden 772839 unsplash

Darmproblemen, en daarmee ook de problemen in ons lichaam en met het immuunsysteem, zijn een groeiend probleem. Meer dan één op de vijf mensen heeft regelmatig last van prikkelbaredarm klachten. We kijken dan vaak naar wát op ons bord ligt om daaruit vervolgens af te leiden welk voedingsmiddel heeft geleid tot de buikpijn, opgeblazenheid of vermoeidheid. En natuurlijk is dat is heel verstandig, maar wat we vaak vergeten is dat de manier waaróp we eten voor een gezonde darmfunctie minstens net zo belangrijk is.

In de tijd van onze opa’s en oma’s stonden dagelijks (op een goede dag) twee maaltijden op tafel. Tussendoortjes zoals wij die nu kennen, daar had 70 jaar geleden nog echt niemand van gehoord. En terecht, want wat ontbreekt er aan 2 voedzame maaltijden per dag die genoeg energie bevatten om de dag mee door te komen?

Toch zijn de meesten van ons gaan geloven dat we tussendoortjes, een bedenksel van de voedingsindustrie, écht nodig hebben om energiek de dag door te komen. Zes of zeven maaltijdmomenten per dag, ook al zijn die nog zo klein ( een koekje hier en een dropje daar), zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. De eetgewoonten van vroeger en nu liggen mijlenver uit elkaar. En het zijn deze nieuwe eetgewoonten die ervoor zorgen dat ons schoonmaakteam doorgaans in een noodgedwongen staking zit.

Ben jij benieuwd hoe je met een paar aanpassingen beter voor je buik zorgt en hoe je voor meer weerbaarheid, een betere voedselopname en een gezonde darmflora zorgt? Begin vandaag nog met het Heel Je Darmen programma! Dit programma laat je zien en voelen wat je buik van je wil. Hoe je heelt en weerbaarheid opbouwt. En daarmee gezondheid en vitaliteit. Het programma biedt jou alle kennis waar jij (en je naasten) je hele leven lang profijt en gezondheid van zullen hebben, geschreven door darmtherapeuten en experts met jarenlange ervaring op het gebied van het hele van de darmwand en herstellen van je immuniteit en vitaliteit. 

Dropje erin? Migrating Motor Complex uit.
Dropje

De arbeidsvoorwaarde van het Migratig Motor Complex is dat het alleen zijn werk doet wanneer niemand hem in de weg loopt. De concierge op schoolt stopt ook met de gang dweilen als de bel gaat en de schoolgangen vol met kinderen stromen. Het complex wordt actief in gevaste toestand vanaf zo’n 2 uur na de maaltijd actief, en is daarna ook weer zo’n 2 uur lang bezig is met zijn schoonmaakronde. Zodra er nieuwe voedingsstoffen óf caloriehoudend vocht binnenkomt wordt het systeem direct geblokkeerd en is de shift ten einde. Dat betekent dat er een tijdsraam van minimaal 4 uur tussen 2 verschillende maaltijden nodig is om dit systeem zijn werk te laten doen. Let op: dit geldt niet alleen voor maaltijden; een kopje koffie met melk telt ook.

Het Migrating Motor Complex vindt plaats in 4 verschillende fases, waarvan de derde fase gepaard gaat met hevige contracties vanuit de maag naar de dunne darm. Uiteindelijk gaat fase 3 over in fase 4 en stoppen de contracties. Heb je er wel eens over nagedacht dat die knorrende maag misschien geen signaal is van honger, maar het Migrating Motor Complex die bezig is met de één na laatste fase van zijn schoonmaakronde? Geef je lichaam eens een poosje de tijd om op te ruimen, en je merkt dat de knorrende maag vanzelf verdwijnt: fase 4 is ingetreden.

Het mag wel duidelijk zijn dat een dagindeling met maar liefst 6 maaltijden per dag behoorlijk weinig ruimte over laat voor een goede schoonmaakronde.. Tijd om daar wat aan te doen dus, maar vraag je bij het lezen van dit verhaal af hoe je in hemelsnaam minder vaak kunt gaan eten? Omdat je lijf je dat eigenlijk helemaal niet toestaat?

Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je wellicht last hebt van verstoorde insuline werking na al die jaren eigenlijk te vaak gegeten te hebben. Geen zorgen, je bent de enige niet. Het merendeel van de bevolking heeft hier last van. Gelukkig is er een stappenplan wat je hier effectief vanaf kan helpen en je zonder problemen weer naar maximaal 3 (of zelfs 2) maaltijden per dag begeleidt. Hiervoor hebben we het complete Bloedsuiker Balans Programma voor je opgesteld. Stap voor stap weer in de goede richting! Wij hebben het denkwerk voor je gedaan zodat jij kunt profiteren van de resultaten. 

De conciërge op schoolt stopt ook met de gang dweilen als de bel gaat en de schoolgangen vol met kinderen stromen
Suikerverslaving3

Wil jij de kans op maag-darmklachten verkleinen, of heb je prikkelbaredarmsyndroom en wil je je darmgezondheid verbeteren? Dan is het raadzaam om eens je eetgewoonten onder de loep te nemen en niet alleen te kijken naar wát je eet, maar ook naar hóe je eet.

Voor een optimale schoonmaakfunctie van het Migrating Motor Complex zouden we de keren dat we iets eten of drinken moeten beperken en minimaal 4 uur uit elkaar moeten schuiven. Praktisch gezien betekent dit een lagere maaltijdfrequentie waarbij de energie inname wordt geclusterd binnen 3 maaltijden. En dit is niet alleen belangrijk voor het Migrating Motor Complex, maar voor vrijwel ieder systeem in je lichaam. In het handzame Intermittent Fasting E-book vind je een stappenplan wat je hier goed mee helpt. Het geeft je tevens meer achtergrond informatie over je darmen en dit onderwerp. Eigenlijk een must-read voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt. 

Op de hoogte blijven van de gezondste inspiratie, tips en de leukste kortingen? Meld je aan en ontvang gelijk een leuke verrassing in je mailbox!

 

Meer lezen? http://www.nature.com/articles/nrgastro.2012.57

Health & Food

Lees ook