Natuurlijke huisgemaakte zonnebrandcrème

Natuurlijke zonnebrandcrème maak je zelf!
W il jij jezelf beschermen tegen de zon, maar niet allerlei schadelijke stoffen op je huid smeren? Maak dan je eigen zonnebrandcrème!
Activity beauty blue 61129

Home made zonnebrandcrème 

In een eerder blog legde ik al uit wat voor schadelijke en irriterende stoffen er in reguliere huidverzorging, lotions, en crèmes kunnen zitten. Dat geldt ook voor al die flessen zonnebrandcrème die deze dagen als warme broodjes over de toonbank gaan. Het is best een klus om een crème te produceren die zich perfect laat absorberen, geen witte waas achterlaat, lekker rijkt en uren beschermt tegen de zon. Er wordt dan ook een idiote hoeveelheid rare toevoegingen ingestopt. Houd je zonnebrand maar eens naast de lijst die ik net al noemde. 

Weinig mensen weten het, maar we kunnen gemakkelijk zelf onze zonnebrandcrème maken. Zonder gekke irriterende en schadelijke toevoegingen, honderd procent natuurlijk, met slechts een paar ingrediënten en in een handomdraai gemaakt. Je moet alleen wel een tweetal ingrediënten bij de natuurwinkel op de kop tikken, of online bestellen. 

DIY SPF - oftewel zelf zonnebrandcrème maken!

Dit is een makkelijk recept voor huisgemaakte zonnebrand met een basis van kokosolie, bijenwas en zink oxide poeder (dit is je natuurlijke zonnebrand factor!) en etherische olie voor verzorging en als bonus een lekker geurtje. Heel belangrijk, gebruik nooit citrus oliën op je huid als je daarna de zon ingaat vanwege het fototoxisch effect wat deze kunnen hebben. In dit recept gebruik ik pure lavendelolie (kalmeert de huid) en pure mirre olie (verzorgt de drogere huid), maar je eigen favoriete oliën of samenstelling kunnen uiteraard. Het is ook een fijne balans met de kokosolie om niet volledig naar kokosmacroon te ruiken. 

Belangrijk om op te letten: zorg dat je tijdens de bereiding de zinkoxide niet inademt, dat is niet wenselijk. Zorg er dus voor dat er geen wolk poedersuiker wolk ontstaat en maak de zonnebrand bij voorkeur zonder kinderen in de kamer. 

Coconut oil on wooden spoon 2090575 640

Ingrediënten

• 25 g bijenwas
• 165 g kokosolie
• 25 g zinkoxide poeder (dit geeft je ongeveer spf 11, gebruik 30g voor circa spf 15 en 40g zinkoxide voor factor 20). Ik koop deze non-nano zinkoxide poeder hier.
Let op, hoe meer zinkoxide hoe zorgvuldiger je moet smeren zonder een witte waas over te houden. 
• 5-10 Druppels etherische lavendel olie
• 5 Druppels etherische mirre olie

Young woman 2194038 640

Schep de bijenwas en kokosolie in een hittebestendige glazen pot. Verwarm de pot in een pannetje water totdat de ingrediënten gesmolten zijn. Heb je geen pot? Smelt de ingrediënten dan au-bain-marie in een glazen kom. 

 

Schenk de gesmolten was en olie in een schoon potje of haal de pot uit het water. Laat een paar minuten afkoelen. 

Voeg nu de zinkoxide toe en roer goed door tot er een gladde lotion is ontstaan. Laat de zonnebrandlotion even afkoelen voor je de etherische olie erdoorheen roert. 

 

Doe in een glazen (jam)potje en klaar. Is het Factor 50? Nee, maar voor normaal zon-gebruik heb je dat ook niet nodig (bakken is sowieso niet goed). Is het waterproof? Mwah. Zwemmen zou ik niet doen met dit zelfgemaakte goedje, iedere 3 a 4 uur opnieuw opbrengen wel. 

Voor mijn gevoelige huid (daarvoor slik ik trouwens ook astaxanthine, dit supplement verhoogt je weerbaarheid tegen de UV-straling op je huid) is dit een hele fijne, makkelijke en werkzame zonnebrand. Hij is een aantal maanden houdbaar of liever gezegd werkzaam, en uiterst geschikt om lekker mee rond te wandelen en bewegend te zonnen. 

Kindjes vinden het bovendien ook heerlijk om hun eigen potje te hebben en hun favoriete olie erin te doen. Deze crème is echter helemaal natuurlijk, zonder gekke toevoegingen en echt gezond beschermend voor de huid. 

Lekker smeren en geniet van de zon!

Health & Food

Lees ook