Afvallen door anders denken

Kan je afvallen door een ander denkpatroon?
I n mijn eerste blog heb ik geschreven over de manier waarop ik mijn knop heb omgezet en de dingen die ik daarvoor nodig had. Mijn tips hierin waren; het doorbreken van gewoontes, een methode zoeken waar je achter staat, rustig aan doen, eten maken waar je blij van wordt, niet te streng zijn voor jezelf en vooral de positieve mindset. In deze blog wil ik dieper ingaan op die positieve mindset.
Vegetables 1584999 640

Mij wordt vaak gevraagd, ga je nu altijd zo eten? Wanneer ga je weer normaal eten? Mag je dan nooit meer een taartje/ijsje eten? Ik merk dat ik steeds anderen aan het overtuigen ben dat ik volledig achter mijn voeding sta en dat ik geen behoefte heb aan taart/ijs etc. De gesprekjes zijn goed bedoeld en ook zeker met een positief karakter, maar mijn gevoel over hoe we over eten denken wordt hiermee wel versterkt… Eten is een straf of juist een beloning. Als je te zwaar bent moet je lijnen en mag je bepaalde dingen niet eten, een straf dus. Ben je afgevallen of slank dan mag je weer alles eten, een beloning dus. Hier leefde ik ook altijd naar, ja ik mag geen taartje, ik mag geen “lekkere” dingen want ik ben weer aan het lijnen.  
 

Waarom zeg ik dit? 
Van kinds aan wordt eten als beloning of straf gebruikt. Je kreeg een snoepje of een ijsje als je lief geweest bent, als je dit niet was dan kreeg je dit niet. Wie zoet is krijgt lekkers… wie stout is de roe… Soms lijkt het wel of dit geprogrammeerd staat in ons hoofd, een soort van fabrieksinstelling. Herken je dat gevoel dat je na een avondje dineren veel te veel gegeten hebt? Geen lekker gevoel toch? Nu vraag ik me af hoe ik daar van heb kunnen “genieten”. Of was dit omdat men verwacht dat je hiervan geniet? Ondertussen is dat gevoel een straf voor me en bestel ik veel liever een salade met geitenkaas dan een cheeseburger royal. Voordat jij je “knopje om” kan zetten en om kan houden is het belangrijk om te weten dat eten veel emotie oproept. In mijn aanloop naar mijn knopje om ben ik gaan proberen de emotie los te halen van eten. Een emotie eter was ik nooit maar ik liet me wel chanteren;  Je achter groot oom wordt maar een keer 63 toch? Het is vandaag zo warm! Je mag toch wel een ijsje? Je mag altijd alles, jij bent baas over je eigen lijf, vergeet niet dat je ook nee mag zeggen.  Door het veranderen van je eetgewoontes niet als “straf” te bestempelen voelt dit ineens heel anders aan. Ik zal het je nog beter vertellen, door niet te gaan lijnen maar door lief voor jezelf te zijn zal je gaan afvallen.

Hands 2227857 640

Maar is dit niet heel moeilijk? 
Misschien lijkt dit zo en natuurlijk is alle begin moeilijk, je stapt uit je comfort zone om opzoek te gaan naar een betere gezondheid . Maar omdat jij, jij bent kun jij dit en zou het geweldig zijn als jij jezelf de kans geeft om je fit en gezond te voelen. 

Natuurlijk ga je tegen lastige momenten aanlopen, een van de vragen die ik mezelf stelde als ik een keuze ging maken was; of ik mijn kinderen ditzelfde te eten zou geven? Want op een of andere manier vond ik het gemakkelijker om mijn kinderen gezond te laten eten dan door het zelf ook te doen.  Voor de kinderen kiezen we biologisch terwijl we dit voor onszelf ineens minder belangrijk vinden. Gek toch eigenlijk? 

Knip onderstaande stuk uit, stop het in je portemonnee, hang het op je koelkast, zet het op je kantoor, plak het op je spiegel! Het maakt niet uit wat je ermee doet, maar als je een moeilijk moment hebt, gebruik dit dan als oppepper!

Teeth 1560353 640

Graag wil ik jou iets heel dringends vertellen! 
Jij verdient het! Jij verdient om het allerlekkerste en allerbeste eten. Een mooie salade met heerlijk gerookte zalm, versierd met nootjes en zaden en afgewerkt met kleine perfecte rode cherry tomaatjes en omdat het weekend is versieren we deze een beetje extra met wakame (zeewier, echt heerlijk!). Ruilen tegen een boterham kaas? Niet voor jou, want zeg eerlijk, jij vindt deze salade toch ook een feestje?! Jij bent belangrijk! Het voorbeeld voor je kinderen, rots in de branding voor je man/vriend/familie/vrienden, fundering van het bedrijf waar je werkt, iedereen weet dat jij het waard bent. Een opgeblazen gevoel en lam eindigend op de bank door die kant en klare pizza? Misselijk en vol met pukkeltjes door die reep chocolade? Jij bent meer waard dan dat toch? Ga eens naar buiten om te genieten van de kleuren, de geuren, de mensen die je ziet en de geluiden die je hoort. De energie en dat momentje voor jezelf ben je waard! Jij verdient tijd voor jezelf, tijd voor een goede maaltijd en jij verdient iets veel beters dan een kant en klare pot saus vol met suiker en e-nummers. Stop met jezelf te straffen en beloon jezelf met kwalitatief goede voeding en trakteer je huid en haar hiermee op de royal treatment!  

“Geef jezelf redenen waarom je iets wel kunt in plaats van jezelf redenen geven waarom je iets niet kan” 
 
”Hoofd naar boven, borst vooruit, niemand haalt ons ooit nog onderuit, als we doorgaan als we sterk zijn als we klaarstaan als we samenzijn.”     


Tekst: Eva Straten

Health & Food

Lees ook