"Maar vegan eten is toch heel saai, ik bedoel je mag dan ook geen kwark, yoghurt, kaas en melk meer, toch"? Dit gesprek heb ik minstens een keer in de week met iemand aan wie ik vertel over mijn plantaardige ‘dieet’. Het is waar, je eet niets meer wat van dierlijke producten wordt gemaakt. Maar wist je dat er genoeg lekkere en gezonde alternatieve zuivelproducten zijn voor een bakje kwark of een glas melk? Daarom dus een makkelijk overzicht met vervangers voor de bekende yoghurt, kwark en het dagelijkse glaasje melk.
Nog even een kleine side note voordat we beginnen. Ik schrijf niet veel over vervangers, wij doen thuis niet aan ‘vervangen’. Plantaardig eten is juist een andere manier van eten. Niet je stukje kip vervangen door een vegan alternatief dat er precies op lijkt. In plaats daarvan gaan we los met groenten, granen, peulvruchten, fruit en flink wat kruiden. Een vegan lifestyle heeft namelijk niets te maken met voor alle bekende gerechten een vervanger vinden, maar juist genieten van al het lekkers dat de natuur ons biedt. Voor zuivel producten maak ik alleen een kleine uitzondering, omdat plantaardige melk en kwark dus wel echte vervangers zijn. Zelfde structuur, zelfde romigheid maar een nog lekkerdere smaak :)
1. Notenmelk
Er zijn inmiddels flink wat noten-melk opties op de markt, denk aan amandel-, hazelnoot-, cashew- en macadamiamelk. Je kunt ze bij elke supermarkt en biowinkel krijgen. Zorg er wel voor dat je een ongezoete variant neemt. Heerlijk door een gezond bakje havermout of smoothie.
2. Havermelk
Te koop in elke supermarkt en biowinkel. Havermelk is lekker in smoothies, pannenkoeken, en taarten. Ik drink geen koffie maar heb me laten vertellen dat havermelk en koffie het einde is!
3. Rijstmelk
Te koop in de meeste supermarkten en in iedere biowinkel. Rijstmelk is heel waterig en dus perfect als ontbijtje met wat muesli of granola.
1. Haveryoghurt
Deze yoghurt is te koop in bijna elke bio winkel. Niet zoet dus vooral lekker met flink wat fruit en cacaonibs.
2. Amandelyoghurt
Te koop in de betere biowinkel. Zog er wel voor dat je de ongezoete variant koopt.
3. Kokos yoghurt
Sinds kort te koop bij de AH en elke biowinkel. Kokosyoghurt is lekker door pannenkoeken, smoothies en als ontbijtje met wat granola of rawnola. Heeft qua structuur wat weg van sojayoghurt, maar hier weten we zeker dat het gezond is.
1. Silken tofu
Verkrijgbaarbij biowinkels en een must in de vegan keuken. Silken tofu bevat flink wat eiwitten en kan dus ook prima als alternatief voor kwark. Deze tofu is dik van textuur en daarom geweldig in taarten of in desserts. Koop wel de biologische variant en eet er niet te veel van, het is namelijk nog niet helemaal duidelijk welk effect soja op de lange termijn op ons lijf heeft.
2. Kokosmelk
Te koop in elke supermarkt, aziatische toko en iedere biowinkel. Kokosmelk is heerlijk in curry’s, soepen en sauzen. Je kan er ook heel makkelijk plantaardige slagroom van maken
3. Vegan kaas
De meeste natuurwinkels verkopen een aantal vegan kaasproducten. Je kunt het ook zelf maken! Kijk maar eens op internet. Er zijn allerlei recepten voor verschillende soorten kazen. Denk aan cashew-mozzarella, roomkaas van hennepzaad en kokos-gouda.
Zoals je ziet is zijn er flink wat plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Vergeet niet dat je deze ook heel makkelijk zelf kan maken. Vooral notenmelk maken is bijvoorbeeld appeltje eitje en oh zo lekker. Dus, ben jij nieuwsgierig naar een level zonder dierlijke zuivelproducten? Probeer al deze lekkere dingen dan eens uit, grote kans dat je nooit meer anders wilt.
Door: Sanne de Rooij
Sanne van Rooij is gek op lekker, gezond en vooral vegan eten! Een ‘foodie’ of ‘health freak’? Ja... stiekem wel. Zo’n 99% van haar vrije tijd is ze bezig met eten – koken, recepten bedenken, gezonde restaurantjes bezoeken of struinen over biologische markten. Ze eet nu ruim 2 jaar veganistisch en wil niet meer terug. Ze schrijft op haar blog www.livingthegreenlife.nl over alle leuke dingen die haar nieuwe leefstijl dagelijks met zich meebrengt.
N.B. Let op met noten als je Hashimoto of een schildklierziekte hebt. Soja vermijd je dan al helemaal natuurlijk, hier lees je er meer over.