Low budget gezonde voedingstips tijdens de feestmaanden

Geldbesparingstips in de decembermaand
L oesje heeft zo'n mooie uitspraak: "Aan het einde van mijn geld houd ik altijd een stukje maand over..." Helaas vaak maar al te waar, zeker in de dure feestmaanden. Hoe kun je gezond toch low budget eten? Er heerst een vooroordeel dat gezond eten altijd duur is. Maar dat kan ook anders!
Cloth decor decoration 868330

Tip 1: Als je een gezonde en besparende stap wilt maken, probeer dan in ieder geval zo min mogelijk pakjes en zakjes te kopen. Deze zijn relatief erg duur en niet eens goed voor je. Laat frisdrank, drank, snoep, koekjes en chips bovendien helemaal liggen. Ze lijken goedkoop, maar het zijn totaal overbodige producten die niets voor je gezondheid doen, dus weglaten is nog goedkoper. Scheelt geld en levert gezondheid op, wat wil je nog meer? Wat zijn andere besparingstips voor deze maanden?

Tip 2: Kleed de feesttafel creatief aan, hij hoeft echt niet vol met eten te staan. Tijdens de feestdagen eet je doorgaans veel meer dan je lichaam nodig heeft. 

Tip 3: Ga uit van het 80/20 principe. (80 procent gezond eten en 20 procent iets minder gezond) Even tussendoor een goedkoop stamppotje kan echt geen kwaad. Misschien kan je dan net aan het einde van de week die fles goede olie kopen… Maak het zo dat het past in je portemonnee. Haal het idee uit je hoofd dat het 100% moet lukken. 

Asian 2752 640

Tip 4: Kies met regelmaat gerechten met ei, zilvervliesrijst, (zoete)aardappels, peulvruchten en groenten. Vlees of kip met mate. Je hoeft niet ingewikkeld te doen met allerlei superfoods om gezond te eten. 

Tip 5: In plaats van goed vet uit dure noten en zaden, eet regelmatig avocado's 

Tip 6: Gebruik vaak knoflook, gember en geelwortel. Maar ook andere kruiden kunnen gerechten heerlijke smaak geven en het voorkomt overmatig zoutgebruik 

Tip 7: In plaats van dure fruitsoorten zoals blauwe bessen ed, kies appels en lokaal fruit. Let daarbij op de seizoenskalender, want de groenten van het seizoen zijn vers geoogst en vaak het goedkoopst in die periode 

Tip 8: Plannen scheelt impulsaankopen en spullen die blijven liggen en die je misschien wel weg moet gooien. En ga ook slim plannen: Koop ingrediënten die je op twee dagen na elkaar kunt gebruiken. Dat voorkomt verspilling. En sla in als iets in de aanbieding is, bv bepaalde groenten, maak die klaar en vries gerechten in. (goed te doen met bv maaltijdsoepen) Heb je direct je snelle kant-en-klaar maaltijd in voorraad. 

Carrot juice 1623157 640

Tip 9: Alle flessen met nepvet de deur uit en vervangen door roomboter en een drupje kokosolie om in te bakken. 

Tip 10: Als je voedingsrijk eet, zul je zien dat je porties kleiner worden en heb je minder nodig. bv een maaltijd met wat vlees, groenten en gezonde vetten, verzadigt prettiger dan een zware pasta schotel. Start de dag met een versgemaakt groentesapje of een groene smoothie. Of eet maar eens een paar plakjes brood uit de biowinkel of die je zelf hebt gebakken, dan zit je echt vol…. 

Tip 11: Ook probiotica zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde lifestyle. Een goedkope optie is om zelf melkkefir of waterkefir te maken.

Tip 12: En ook al is het de heerlijke decembermaand, een maand waarin veel gebakken wordt aan koekjes en taarten. Juist deze baksels zijn vaak duur! Vaak zitten er noten en zaden in, of dure meelsoorten. Kijk bewust wanneer je bakt en beperk je baksels. Het scheelt ook nog eens kilootjes die er straks weer af moeten....


Fijne feestdagen allemaal!

Health & Food

Lees ook