Natuurlijke tips voor een mooie en gezonde huid

Op natuurlijke wijze een mooie, jonge huid
W il jij ook een mooie huid? Misschien smeer je al met natuurlijke nacht- en dagcrème en ga je de deur niet uit zonder beschermende factor. Maar denk je ook aan je huid bij de keuzes die je maakt in je voeding en leefpatroon? Het eiwit collageen houdt onze huid soepel en stralend. Met de juiste voedingsstoffen kan ons lichaam het zelf aanmaken, maar met verkeerde gewoonten kan het ook zo afbreken.
Adult beautiful beauty 371126

Collageen is het belangrijkste eiwit in ons lichaam. Het heeft een belangrijke rol in het dikker maken van het bloed en het gezond en soepel houden van de huid. En iedereen wil natuurlijk zo lang mogelijk een soepele huid behouden. Met deze reden zijn er talloze cosmetische producten met collageen op de markt gebracht. Het nadeel is echter dat deze crèmes en zalfjes vaak een grote hoeveelheid onnatuurlijke ingrediënten bevatten. Je huid neemt hier braaf ongeveer 60 procent van op. Het is daarom beter om gezonde voeding in te zetten voor een goede collageen voorraad. Jammer genoeg maken we naarmate we ouder worden minder collageen aan. Daarom is het ook belangrijk om bepaalde dingen te vermijden zodat je collageen niet wordt aangetast en afgebroken.  

Appetite 1238250 640

Voeding voor optimale collageen productie

Collageen is een soort lijm en is een bouwsteen van niet alleen huid maar ook bot, spieren, pezen, aderen en ligamenten. Het start in het lichaam als pro-collageen. Je lichaam heeft twee aminozuren (glycine en proline) en vitamine C nodig om pro-collageen te maken. Zonder goede kwaliteit eiwit in je dieet kan je lichaam geen collageen aanmaken. Je hebt dus eiwit nodig om eiwitten te maken. Zorg dus dat je genoeg vitamine C en deze aminozuren binnen krijgt. Wet weten dat citrusvruchten en groenten als broccoli en paprika veel vitamine C bevat. Maar waar haal je de aminozuren vandaan?
Proline: Dit kun je halen uit eieren, zuivel, kool, paddestoelen en tarwekiemen. 
Glycine: Dit aminozuur is een tikkeltje lastiger binnen te krijgen. Het bevindt zich namelijk in de grootste hoeveelheden in kippenhuid, varkenshuid en gelatine. Niet de lekkerste producten om te eten en zeker niet vriendelijk voor de slanke lijn. Tenzij je een suikervrije gelatinepudding eet, maar wie wordt daar nou blij van… Glycine is ook (alhoewel in mindere mate) in plantaardige voedingsmiddelen te vinden. Bonen, spinazie, kool, bloemkool, pompoen, banaan en kiwi bevatten allen glycine. Ook eieren, zuivel, vlees en vis bevatten ook (kleinere hoeveelheden) glycine. De makkelijkste manier om extra glycine binnen te krijgen is via bouillon getrokken van kippenbotten (ander dier kan natuurlijk ook).   

Je kunt ook collageen supplementen innemen. Maar het komt erop neer dat deze collageen wordt afgebroken en de aminozuren worden gebruikt om collageen weer aan te maken. Of de supplementen echt goed werken is ook nog niet bewezen.

Beautiful countryside female 157731

Vermijd beschadiging

Misschien nog wel belangrijker dan het stimuleren van collageen aanmaak is het beschermen van al gevormd collageen. Vermijd deze collageen afbrekende gewoonten en behoud een zachte stralende huid.

Het eten van geraffineerde suikers en koolhydraten:
Suiker worden we niet alleen zwaar en ziek van, maar het verslechtert ook onze huid. Suiker maakt het onmogelijk voor collageen om zichzelf te herstellen. Wil je zo lang mogelijk een stralende huid? Beperk dan de hoeveelheid toegevoegde suikers die je binnen krijgt en schrap zo veel mogelijk geraffineerde koolhydraten. Kies voor bonen, onbewerkte granen en (zoete)aardappelen en stil je zoete trek met fruit. 

Bescherm jezelf tegen de zon: 
De huid raakt beschadigd na lang bloot gesteld te zijn aan de zon. Iedereen is zich ervan bewust dat de huid niet mag verbranden. Maar wist je dat UV-straling ook de productie van collageen vermindert? Dus ook wanneer je niet verbrand kan zonnen versnelde huidveroudering veroorzaken[1]. Maar geen reden om gesluierd door het leven te gaan natuurlijk. Zo lang je gedurende de heetste uren van de dag in de schaduw blijft en/of je gezicht beschermd met een hoed of pet, is er niets aan de hand. Smeer wel altijd je gezicht in met een natuurlijke zonnebrandcrème. 

Roken: 
Ook roken gaat collageen vorming tegen. Er is een direct verband tussen roken en versnelde huidveroudering en rimpelvorming [2]. Roken is dus slecht voor je tanden, longen én je huid. Waarom mensen zich nog aan de sigaretten wagen is mij een raadsel. 

Dus...

Eet voldoende fruit, groenten en glycine en proline houdende voedingsmiddelen. Het allerbelangrijkste is echter dat je roken, onbeschermd zonnen en geraffineerde suikers en koolhydraten vermijd. Het mooiste is, een collageen-vriendelijke leefstijl is helemaal niet lastig. Je moet alleen even weten waar je op moet letten.  

Referenties:
1. Bosch, Ricardo, et al. "Mechanisms of photoaging and cutaneous photocarcinogenesis, and photoprotective strategies with phytochemicals."Antioxidants 4.2 (2015): 248-268.
2. Knuutinen, Anina, et al. "Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin." British Journal of Dermatology 146.4 (2002): 588-594.

 

Health & Food

Lees ook