Tips voor gezellige, fitte en slanke feestdagen

Met de tips uit dit artikel kun jij ervoor zorgen dat je zowel voor, tijdens en na de feestdagen gelukkig en gezond bent!
D e zelfbeheersing bewaren tijdens de feestdagen, wie vindt dit nu niet moeilijk? We zijn allen vatbaar voor verleidingen en we hebben allen een zwakke plek. Of dat nu glühwein, kersenbonbons, pepernoten of oliebollen zijn. Vind jij het ook lastig om je in te houden tijdens de feestdagen? Wil jij altijd na 1 januari het liefst spiegels vermijden? Niet nodig, creëer de juiste mindset!
Post 1 %286%29

Tips voor slanke, fitte feestdagen   

Onze mindset omtrent eten (en genieten) is zeer belangrijk gedurende de feestdagen. Stel je je in op “het is feest, nu mag het een keertje”, dan heb je waarschijnlijk spijt in januari. Juist rond de feestdagen - wanneer buitensporig eetgedrag normaal wordt gevonden - is het belangrijk dat je bewust bent van wat je in je mond stopt. Tenminste, als je geen dip in je immuunsysteem wilt en een piek in gewicht wilt voorkomen. Neem een moment voor jezelf en bedenkt goed waar je prioriteiten liggen. Een portie tiramisu, of je vitaliteit en een gezond gewicht? Hmmm.... Sta stil bij je doelen, wat je gelukkig maakt en wat je valkuilen en problemen zijn. 

Geen zorgen, een suikervrij december is nu ook weer niet nodig. Het gaat erom dat je slimme keuzes maakt en alles met mate eet. Met de onderstaande tips kun jij ervoor zorgen dat je zowel voor, tijdens en na de feestdagen gelukkig en gezond bent

Het gekke is dat we allemaal willen genieten van eten, maar vervolgens nauwelijks aandacht besteden aan wat we in onze mond stoppen. Hoe veranderen we dat?

1. Eet langzaam en geniet

De decembermaand. Voor heen betekende dat drie sinterklaasvieringen, vier kerstdiners en twee nieuwjaarsborrels. Zó veel sociale gelegenheden en zó veel eten... Maar ook dit jaar, zonder alle uitgebreide sociale vieringen (helaas), staat bij velen de feestmaand in het teken van eten en drinken. Dat moeten we wel even slim aanpakken. Een royaal drie gangen diner met dessert is echt geen ramp voor de lijn of gezondheid. Maar drie in twee weken, dat is een ander verhaal...

Geniet van elke gang (als je het dessert kunt overslaan, des te beter). Het gekke is dat we allemaal willen genieten van eten, maar vervolgens nauwelijks aandacht besteden aan wat we in onze mond stoppen. Eet niet gedachteloos door, maar sta stil bij iedere hap. Probeer goed te proeven en langzaam te eten. Leg tussen de happen door je bestek ook even neer, je zult zien dat je dit te weinig doet. Op deze manier eet je vanzelf minder en geniet je meer.

Als je kunt kiezen, neem een kleine hoeveelheid (of geen) zetmeelhoudende koolhydraten zoals aardappels, pasta en rijst in de avond. Sla sowieso altijd de broodmand af voor het diner (of ga voor koolhydraat arme broodjes), er komt nog genoeg op tafel. Geloof me, met meerdere gangen ben je daar achteraf blij mee. Hoe lekker iets ook is, het is nog lekkerder als je vervolgens geen opgezette buik hebt.

Post 1 %287%29

2. Haal een frisse neus 

Woon je in een mooie omgeving? Plan dan een gezellige wandeling na het hoofdgerecht. Zeker als je na het eten een onbedwingbare trek in zoet krijgt, zorgt de wandeling ervoor dat deze trek ineens veel beter te bedwingen is. Beweging zorgt ervoor dat verzadiging beter voelt. Neem in plaats van een suikerrijk dessert wellicht slechts een dadel gevuld met pure chocolade en een walnoot. Je zult er fitter van blijven. Wie vindt het nu fijn om met een propvol gevoel als een gevuld kalkoentje in bed te liggen. Het is toch veel fijner om de volgende dag met een fris gevoel op te staan en weer te kunnen genieten van ontbijt?


3. Mentale voorbereiding 

Wanneer je hongerig de supermarkt in gaat kom je met gekste dingen en veel te veel terug. Herkenbaar? Met honger lijkt wit stokbrood met aioli ineens een ontzettend goed idee, terwijl je er normaliter met een boog omheen loopt. Mentale voorbereiding kan het verschil maken tussen “eentje dan” of “oeps… dat was een hele schaal”.

Misschien helpt het voor jou om van tevoren voor jezelf te bedenken hoe je met het enorme aanbod aan eten, snacks, toetjes en desserts om zal gaan. Neem de tijd om te bedenken welke zoetigheden en snacks je vaak eet zonder er echt van te genieten, of waar je niet mee kunt stoppen na de eerste hap. Vermijd deze traktaties dan juist en neem alleen dat wat de moeite waard is. En geniet daar intens van! Probeer vervolgens te onthouden dat het qua gewicht en fitheid enorm kan schelen of je één of meerdere koekjes neemt.    

Heb jij vaak zin in zoet en last van snaaibuien? Kan je niet van al dat feestelijke snoepgoed afblijven? Merk je dat jouw bloedsuikerspiegel regelmatig schommelt en wil je deze graag in balans brengen? We helpen je graag via het goed opgebouwde 3-fasen plan van het Bloedsuiker Balans Programma.

4. Laat “dat mag ik niet…” los

Verlang jij juist naar het eten dat je niet van jezelf mag? Dat kan heel goed. Het is bewezen dat mensen, zeker als ze proberen af te vallen, geneigd zijn rebels gedrag te vertonen. Probeer suikerhoudend en calorierijk voedsel niet te zien als verboden of slecht. Spreek met jezelf af dat je alles mag eten wat je wilt. Maar... houd bij het maken van je keuzes je doelen in de gaten en vraag jezelf af “ben ik morgen blijer als ik dit wel, of niet gegeten heb?”. Vaak is het gevoel van trots nadat je iets hebt weerstaan veel groter en bevredigender dan het toegeven en eten van zoetigheden. Tip: maak een gezond dessert waar je van geniet, zoals deze glutenvrije kerstcake of een gezonde chocolademousse. Dan sla je twee vliegen in 1 klap!

Post 1 %288%29

5. Kwaliteit over kwantiteit

Is het kerstdiner bij jou thuis? Mooi, dan heb jij de regie. En geen zorgen, je hoeft echt niet sober en mager (zeker niet mager!) te eten tijdens de kerst. Er is niets mis met genieten van heerlijk eten en een rijk diner.

Serveer lekkere gerechten, goede kwaliteit ingrediënten en producten. Dat is waar genieten. Laat het goedkope bulksnoep liggen en kies voor kwaliteit over kwantiteit. Kies voor donkere chocolade van excellente cacao, biologisch vlees, zoete vruchten, geurige Franse kaasjes en donker notenbrood met echte kruidenboter. Geniet met mate en maak zo veel mogelijk gezondere varianten van geliefde baksels. Deze zijn net zo lekker maar bevatten geen geknutselde ingrediënten die jou laten dooreten tot je scheel ziet van een suikerpiek (en vervolgens indut door een suikerdip). 

Kies voor kwaliteit boven kwantiteit, en geniet met goede kwaliteit ingrediënten en producten

6. Zonder dip  

Het is bovendien een goed idee om bovenop je dagelijkse multivitamine in de wintermaanden een extra vitamine D-supplement te nemen. Niet alleen komt dit je weerstand ten goede, maar het helpt ook de productie van het hormoon leptine. Dit heeft zoals je weet een gunstige invloed op je stofwisseling.

En last but not least, blijf bewegen. Vooral nu. Een stuk gevuld speculaas komt veel minder hard aan als je daarnaast gewoon blijft bewegen. Twee tot driemaal per dag 15 minuten in flinke pas wandelen is al voldoende om je stofwisseling op te krikken.  


7. Blijf kalm en wees niet te streng

Belangrijk is vooral dat je niet doorslaat. Zowel in de positieve als negatieve zin. Je moet vinden welke mate van controle voor jou werkt. Het is niet de bedoeling dat je angstig wordt voor eten en tijdens de feestdagen liever thuisblijft omdat je dan tenminste niet aan verleiding wordt blootgesteld. Die schaal met oliebollen ziet er natuurlijk ontzettend lekker uit en je hoeft jezelf echt niet gek te maken. Vind uit wat voor jezelf werkt. Voel jij je doodongelukkig wanneer jij met een gevulde dadel staat en blijf je dan de hele avond aan die oliebollen denken? Dan heb je er op een later moment waarschijnlijk toch ineens 7 op en ontbijt je op 1 januari met appelflappen. Op zo’n moment werkt te strenge onthouding dus averechts. Neem een spelt-oliebol en geniet. Het is tenslotte feest en tussen alles of niets zit nog heel veel. 

Fijne en gezonde feestdagen allemaal!

Health & Food

Lees ook