Wat is nou echt gezonde voeding voor kinderen?

Jaren heeft Mariëla Vogel zelf geworsteld met de vraag, wat nou gezonde voeding is? Voor mijn kinderen wil ik natuurlijk het beste zodat ze gezond groot kunnen worden.
J aren heeft Mariëla Vogel zelf geworsteld met de vraag, wat nou gezonde voeding is? In de media struikel je immers over de tegenstrijdige berichten, dan is zuivel een must in het dagelijks menu, en dan lees je weer dat zuivel eigenlijk een no go is voor je darmen. Tja en wat moet je dan nog geloven? Inmiddels is Mariëla zelf voedingscoach en werkt ze in ons Better Health Team. Zij doet de geaccrediteerde opleiding Kindervoedingscoach van de Better Healh Academy en deelt in dit artikel over haar inzichten en haar passie om deze boodschap te verspreiden in de wereld. Voor mijn kinderen wil ik natuurlijk het beste zodat ze gezond groot kunnen worden. Liever geen geur- en kleurstoffen en zo min mogelijk snoep, maar toen mijn kinderen klein waren, was suiker alleen nog slecht voor de tandjes en wisten we nog niet hoeveel schade suiker in je lichaam kan aanrichten.
Pubertijdkwalen of toch niet..?

Ik dacht dat mijn kinderen gezond aten, maar van lieverlee kregen ze klachten als puistjes in de puberteit, -dat hoort er toch bij?-, slecht humeur, -ook zo’n puberissue toch?-, slecht kunnen concentreren, vaak vermoeid zijn en altijd zin in zoet en honger.

Allemaal klachten die ik toeschreef aan de puberteit. Totdat ik me er eens in ging verdiepen. En wat bleek? Voeding heeft zo’n cruciale rol dat veel klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Honger kwam omdat ze niet van alle voedingsstoffen voldoende binnenkregen, en vermoeidheid? Toch teveel suikers en snelle koolhydraten, want brood is natuurlijk makkelijk in de lunchtrommel, maar niet echt bevorderlijk voor een gezond lijf. Hoe belangrijk is het om je kinderen de optimale voeding te geven en er stil bij te staan wat er met voeding gebeurt in je lichaam.

Welk voedsel past het beste bij ons lichaam?
Photo 1503919005314 30d93d07d823

Onlangs was ik weer een keer in de dierentuin, zelf houd ik niet zo van de dieren die opgesloten zitten in hokken, maar een neefje dat bij mij logeerde wilde er graag naartoe. Ik schrok toen ik bij de hokken van de dieren bordjes zag staan dat je geen eigen eten over de hekken naar de dieren mocht gooien. De dieren krijgen eten dat goed voor ze is, en geen mensenvoeding vol met suikers. Dieren gaan echt niet goed op pinda’s, koeken, appels of half afgekloven donuts, dat begrijpt iedereen. Want heb je in het wild ooit een aap gezien die lekker op een donut zit te knabbelen? Of een olifant die een pinda pelt?

Maar voor onszelf lijken we te zijn vergeten wat voor soort voedsel eigenlijk bij ons past. Aan de andere kant van het hek geven volwassenen hun kinderen een overvloed aan chips, donuts, chocomel en snoep. 
 

Donutbomen en chocoladerivieren?
Photo 1533137138 ba67dc90d752

We hebben geen idee meer dat we genetisch gezien niet veel verschillen van de oermens. Die leefde van wat er in de natuur groeide! (En nee… er waren toch echt geen donutbomen of chocoladerivieren). We bezorgen onszelf schade als we alleen maar bewerkte voeding eten. Er moet echt iets gaan veranderen. Het is hoog tijd dat we de maatschappij wakker maken, dat we onze kinderen niet alles maar moeten geven omdat het lekker is, want dan creëren we een fysiek zwakke en zieke generatie. Mensen zullen zich meer en meer bewust moeten worden van het belang van gezonde voeding. Bewust van wat voeding doet in je lichaam en hoe je ervoor zorgt dat je machientje optimaal draait. In je auto stop je ook niet de verkeerde brandstof, want dan weet je dat ie vast gaat lopen, waarom in doe je dat in je lichaam dan wel?

Kindervoedingscoach: want laten we het onze kinderen goed aanleren
Better health 0120

Toen kwam ik ‘toevallig’ de opleiding tot Kindervoedingscoach van de Better Health Academy tegen. Hoe geweldig! Hierin komt niet  alleen de kennis van voeding en de uitwerking van voeding op een kinderlijf aan bod, maar ook de psychische ontwikkeling van het kind en hoe je hierop als coach kunt inspelen door gezond eetgedrag aan te leren. Samen met de andere kindervoedingscoaches kunnen we een beweging in gang zetten die langzaam als een olievlek uitspreidt. Ik kon niet wachten tot de opleiding van start ging!

Samen met mijn medecursisten kregen we uitgebreid les van kPNI therapeut Patricia, over de belangrijkste voedingsstoffen, de rol van de darmen in gezondheid en voedselallergieën. Er is veel interactie tijdens de lessen, niet alleen door de opdrachten, maar er is ook altijd de mogelijkheid om veel vragen te stellen die ook uitgebreid behandeld worden. Ook persoonlijke verhalen worden gedeeld. De sfeer in de groep was meteen al gezellig en vertrouwd. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij veganisme en vegetariërs en hoe je daarin tot een gezond  advies kan komen. Veel kinderen vinden het tenslotte zielig om dieren te eten en besluiten dan vegetariër te worden. Je leert waar de ouder op moet letten om te voorkomen dat je kind tekorten oploopt, en je leert om een gedegen advies te geven rekening houdend met de wensen  van je cliënt.

Een ware eyeopener!

Wat voor mij een echte eyeopener: de eerste 1000 dagen van je kindje, dus vanaf de conceptie, is het ontzettend belangrijk wat jij zelf eet en wat je je kindje te eten geeft. In deze 1000 dagen wordt het kindje namelijk goed ‘geprogrammeerd’ zodat het tegen een stootje kan. Dit is de basis voor de rest van zijn leven.

Na de opleiding ben ik alleen maar nog gemotiveerder om de boodschap van gezond eten door te geven. Onze kinderen hebben de toekomst en door onze ‘onwetendheid’ mogen we ze toch niet ziek laten worden? We creëren een generatie die afhankelijk wordt van medicijnen en aan elkaar hangt van kwaaltjes. Wordt het niet de hoogste tijd om daar tegen te strijden? Laten we onze kinderen het recht op een goede gezondheid geven, want dat verdienen ze! Bij mijn eigen kinderen heb ik helaas door deze onwetendheid dingen ‘fout’ gedaan, maar ik heb mijn kans gepakt en het roer compleet omgegooid. Ze zijn nu energieker, hebben minder puistjes en zitten echt lekker in hun vel. En dat gun ik iedereen!

 

Wil jij ook meehelpen aan de bewustwording rondom gezonde voeding voor kinderen? Je kennis of expertise op het gebied van voeding verdiepen? De geaccrediteerde parttime opleiding tot Better Health Kindervoedingscoach is een unieke combinatie van de orthomoleculaire voedingsleer en de psychologische aspecten van orthopedagogie. Niet alleen de kennis van voeding en de uitwerking op een (kinder)lijfje, maar ook de psychische ontwikkeling van het kind en hoe je hierop als coach –via de ouder- kunt inspelen bij het aanleren van gezond eetgedrag komt aan bod. Je kunt ouders en kinderen hiermee op een  wetenschappelijk onderbouwde manier breed begeleiden.

Artikelen

Lees ook