Geroosterde aubergine met labneh

Labneh is gezouten yoghurt. Klinkt jou dit vreemd in de oren? Geloof me het is een uitstekende smaak bij dit bij gerecht. Geroosterde aubergine met walnoten en gezouten yoghurt. Heerlijk en gezond comfort food.

Geroosterde aubergine met labneh

H oud je ook zo van aubergine? Het is een van mijn favorieten. Wanneer goed bereid is deze groente heerlijk romig. Aubergine werkt als een heerlijke vuller in stoofpotten en salades. Niet voor niets dat deze groente in menig Midden-Oosters gerecht de show steelt. Baba ganoush, aubergine soep… allen heerlijk romig en kruidig dankzij de specerijen (knoflook, komijn..) die de aubergine laten zingen. 

Deze geroosterde aubergine met labneh is ook weer een waar genot. Geen zin om vanavond uitgebreid te koken? Perfect! Serveer met een kikkererwten salade, linzen of gekookte rijst, gerst of speltgranen met verse kruiden. 

Ingrediënten

01

Houd je van dikke labneh? Dan raad ik aan de labneh een paar uur van tevoren te maken. Combineer de yoghurt, het zout en het citroensap. Leg een kaasdoek dubbelgevouwen (zodat er meerdere lagen van de doek opstapelen) in een vergiet en schep de yoghurt hierin. Vouw de hoeken samen zodat de yoghurt bedekt is. Zet het vergiet in een kom zodat het vocht wordt opgevangen. Plaats in z’n geheel in de koelkast en laat uitlekken tot je de aubergine’s serveert. 

02

Verwarm de oven intussen voor op 220°C. Maak lange inkepingen langs de lange en korte zijde van de gehalveerde aubergines. Zo ontstaat er een ruitpatroon. Meng de citroenrasp, de komijn, de knoflook en de olie. Breng op smaak met zout en peper. Bestrijk hier royaal de ingesneden kant van de aubergines mee. Rooster de aubergines in de oven gedurende 20 minuten of tot ze gaar en goudbruin zijn. Keer ze halverwege om. 

03

Haal de aubergines vervolgens uit de oven en schep er een lepel labneh op en besprenkel met extra olijf olie. Serveer als bijgerecht.

Variatietip: Besprenkel de aubergine met wat tahini en serveer met granaatappelpitjes en verse koriander.  Bestrooi met za’atar (kruidenmengsel) 

Lees ook