Quinoa amandel ontbijt

Een eiwitrijk ontbijt

Amandel quinoa ontbijt

Q uinoa. Het is in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Dit superfood vind je werkelijk overal in de schappen of op de menukaart. Het werd voor het eerst verbouwd in het Andesgebied waar de Inca's het 'de moeder van alle granen' noemde. Voor hen was het een heilig graan, maar eigenlijk is quinoa een zaad, afkomstig van een graansoort. Quinoa is overigens met recht een superfood: Het eiwit van dit zaad bevat alle acht essentiële aminozuren, levert een aanzienlijke hoeveelheid mineralen en zelfs de essentiële omega 3-, 6- en 9-vetten. Daarnaast is quinoa glutenvrij. Er bestaat rode, zwarte en witte quinoa. In dit gerecht gebruik ik de rode quinoa, maar de witte is ook prima; het zit hoe dan ook bomvol voedingsstoffen. Voor 3-4 personen

Ingrediënten

01

Breng de amandelmelk samen met de quinoa in een pan aan de kook (een recept voor huisgemaakte amandelmelk vind je hier). Laat de quinoa vervolgens op matig vuur 15 minuten pruttelen tot de meeste melk is opgenomen; roer de korrels tussentijds een paar keer om. Rooster intussen de noten in 3-4 minuten goudbruin onder de ovengril (niet te dicht eronder plaatsen). Schep de noten af en toe om. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa nog 5 minuten met het deksel op de pan staan. Voeg vervolgens de bosbessen en de kaneel toe en roer het geheel een paar keer door. 

02

Verdeel de quinoa over drie/vier kommen of diepe borden. Hak de noten tot grove brokjes en strooi er overheen. Je kunt de quinoa tot een echt zoete traktatie omtoveren door er wat ahornsiroop overheen te lepelen. 
 

*

Vind je quinoa bitter smaken? Dit hoort niet. Je hebt het dan waarschijnlijk niet gewassen. Als je de korrels van sommige quinoa niet goed wast kunnen ze bitter gaan smaken. Hoe was je quinoa? Doe de korrels in een kom met water en wrijf ze goed tegen elkaar aan. Je ziet als het wassen nodig was de 'stofwolken' opwaaien. Spoel de quinoa hierna grondig af. 

 

Op de hoogte blijven van de gezondste inspiratie, tips en de leukste kortingen? Meld je aan en ontvang gelijk een leuke verrassing in je mailbox!
Vegan Ontbijt Eiwitrijk Glutenvrij Vezelrijk

Lees ook