De beste detox: wees lief voor je lever

Het voorjaar is de perfecte tijd om je lichaam te ontdoen van de winter en je lijf eens lekker van binnenuit te reinigen. Bijvoorbeeld door extra lief te zijn voor je lever!
E en detox gericht op je lever kan namelijk wonderen voor je doen. Vooral wanneer je dit doet in harmonie met je lijf. In dit artikel leert onze Better Health ambassadeur Myrthe Johansen je hoe jij je lever op een effectieve en zachte manier kunt detoxen. Myrthe is door haar werk als natuurvoedingsadviseur en hormooncoach een expert geworden op detox-gebied. Tipje van de sluier: je lever is gek op bepaalde planten en kruiden en Myrthes smakelijke gevulde detoxsoep!

Je lichaam: een fascinerend wonder

In de drukte van alle dag vergeten we weleens stil te staan bij ons lichaam. Gelukkig is ons lichaam een ingenieus en vergevingsgezind systeem, dat dag in dag uit voor ons zorgt. Zelfs als wij op onze beurt niet zo goed voor ons lichaam zorgen. In tijden van stress of onvoldoende (gezonde) voeding gaat de aandacht van ons lijf naar onze vitale functies. Huid, haar en nagels zijn minder belangrijk om te overleven, dus die krijgen minder aandacht. Niet erg voor een tijdje: het zelfherstellend vermogen van ons lichaam is enorm. Maar op den duur is er wel echt even tijd voor onderhoud nodig. Het voorjaar is de perfecte tijd om je lijf te bedanken voor de goede zorgen in de winter! Je lever is hierbij ideale startpunt voor een powerboost.

 

Geneeskrachtig onkruid

Je lever: een ‘powerhouse’!

Je lever is een wonderbaarlijk sterk orgaan. Het voert meer dan 500 functies uit en zou in principe een paar levens lang mee kunnen gaan. En als we een deel van de lever verwijderen, kan deze binnen twee maanden weer grotendeels zijn aangegroeid. Bijzonder hè! Je lever speelt een grote rol bij onze stofwisseling. Het heeft een hele belangrijke taak als het gaat om het reinigen en ontgiften van ons systeem. Bij een net iets minder gezonde levensstijl geef je je lever een hoop werk. De meest belastende stoffen voor je lever zijn alcohol, medicijnen, suiker en stress.

Perfecte tijd om je lever te reinigen: het voorjaar

In de winter heeft je lever vaak hard gewerkt. Je hebt waarschijnlijk wat vaker zwaardere kost gegeten, vergezeld van een glaasje wijn of port en overheerlijke toastjes. Het voorjaar is daarom de ideale tijd om wat terug te doen voor je lever.

Fris jezelf op door letterlijk het frisse lentegroen van buiten naar binnen te halen!
Salade met paardenbloem

Je kunt natuurlijk een detoxkuur doen door bijvoorbeeld een sapkuur te volgen, of te vasten, maar er zijn ook zachtere manieren voor een ‘voorjaarsschoonmaak’. Volg daarvoor de natuur. Het frisse groen in de lente buiten is een mooie inspiratiebron om zelf frisse, groene voeding te eten.

Tips om je lever te detoxen (op een zachte manier!)

Als je met aandacht naar de natuur leert kijken, ga je zien dat wij een wonderbaarlijk geheel vormen. Want hoe gaaf is het dat er in het voorjaar allerlei wilde planten en kruiden groeien, die de reiniging van je lichaam ondersteunen. Denk dan bijvoorbeeld aan de brandnetel en de paardenbloem.

Zet deze planten in voor jouw lijf. Brandnetel werkt bijvoorbeeld bloedzuiverend. Je kunt er thee van drinken of soep van maken. Paardenbloem is bitter en bitter combineert goed met de lever. Je  kunt bijvoorbeeld thee zetten van gedroogde paardenbloem. Maar je kan ook verse paardenbloembladeren en bloemen verwerken in een salade. De dag starten met een halve uitgeperste citroen in warm of koud water helpt je lever ontspannen. Hetzelfde geldt voor een paar sliertjes rauwe zuurkool op de nuchtere maag (ook goed voor je darmflora).

Cadeautje speciaal voor jou!
Detoxsoep 1

 

Als cadeautje voor jou deelt Myrthe hier haar recept voor een effectieve en overheerlijke detox-soep met je. In de Ayurveda (oude Indiase geneeskunde) staan mungbonen bekend als detox boon. Je kunt er een heerlijke gevulde detoxsoep van maken met allerlei groenten, kruiden en specerijen die goed zijn voor je lever. Detoxen was nog nooit zo lekker! Eet smakelijk!

Ingrediënten

1280px mung beans sprouted

De bereiding

Week de mungbonen 24 tot 48 uur. Je kunt ze dan zien kiemen. Dit is belangrijk, want door de boontjes te laten kiemen ontwikkelen ze veel vitamine C en worden ze licht verteerbaar. Hierdoor hoef je ze niet lang te koken. Spoel ze ook ‘s morgens en ‘s avonds met schoon water. Een voorbeeld van gekiemde boontjes zie je op het plaatje rechts.

Wanneer de boontjes goed gekiemd zijn, kook ze dan 10 minuten in ruim water en giet ze af. De velletjes van de bonen laten los, dat is prima. 

Pel de ui en knoflook. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem. Snipper de ui en fruit deze glazig in de olie. Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Rasp de wortel julienne. Hak de knoflook en gember heel fijn. Voeg vervolgens de specerijen toe aan de uien, bak even aan totdat ze gaan geuren. Vervolgens voeg je de zoete aardappel, wortel, knoflook en gember toe. Bak nog even mee. Giet dan het water erbij en voeg het zout toe. Laat het geheel 5 minuten doorkoken, voeg dan de mungbonen toe en laat het geheel nog 5 minuten doorkoken. Breng op smaak met citroensap, versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout.

Serveer met een flinke lepel (broccoli)kiemen. Maar ook reepjes avocado en verse koriander zijn een lekkere en gezonde toevoeging aan deze soep.

Myrthe Johansen is de auteur van dit artikel en de eigenaar van de afbeeldingen. Meer informatie over haar en haar bedrijf vind je hier.

 

Is jouw lichaam wel toe aan een voorjaarsschoonmaak en wil je graag leren hoe je dit op een goede en gezonde manier kunt doen? Check dan eens ons e-book "Eenvoudig en Gezond Detoxen". Met dit praktische e-book én de recepten helpen we jou om je lijf een grote schoonmaak te geven, zonder hoofdpijn, duizeligheden of andere nare bijkomstigheden van een normale detox. 
Health & Food

Lees ook