Dé tips voor slim en gezond zondigen

Slim en gezond snoepen
G ezond eten kan ontzettend lekker en fijn zijn. Je voelt je beter en je ontdekt nieuwe smaken. Toch komt de verleiding soms om de hoek kijken. Word jij ook onzeker en zenuwachtig van bijv. traktaties? Geen zorgen, iets ongezonds eten moet af en toe echt kunnen. Maar moet zondigen dan tijdens, voor, na of helemaal los van een maaltijd? Lees hier hoe je het beste kunt zondigen.

De tachtig-twintig leefstijl 

Af en toe zondigen, dat is echt niet zo erg. Uit de band springen moet af en toe kunnen en het is zelfs goed voor je. Af en toe (zo'n 20% van de tijd) iets lekkers (lees: ongezonds) eten is geen enkel probleem als je basis eetpatroon goed in elkaar zit. Je lichaam vangt eventuele excessen veel beter op en kan een keertje zondigen dan veel beter aan dan wanneer je hele eetpatroon te wensen overlaat. Sommige mensen kunnen zelfs 90% van de tijd gezond eten en kiezen heel af en toe voor de minder verantwoorde keuze. Heel erg goed! Maar maak je dus niet druk als je af en toe zondigt, het helpt je een gezond basis eetpatroon vol te houden en te genieten van gezond leven zonder het idee te hebben dat je jezelf dingen ontneemt.   

Als je dan zondigt, doe het dan goed 

Ik bedoel hier natuurlijk niet mee “laat alle remmen los als je dan toch bezig bent”. Maar zelfs zondigen kun je slim doen. De truc is namelijk om je suikermomenten niet in kleine beetjes over de dag uit te spreiden, maar op één moment te laten vallen. Dit is niet alleen veel beter voor je gebit, maar ook veel gezonder voor je lichaam. Op deze manier hoeft je lijf maar één keer alles in het werk te stellen om je bloedsuikerspiegel te reguleren.   

Eiwitten om de suiker af te remmen 

Eiwitten zijn de perfecte bloedsuikerspiegelregelaar. Ze remmen de binnenkomende glucose van een koolhydraat/suikerrijke snack of maaltijd af, dus eet je suikerrijke snack of traktatie niet los, maar met wat eiwitten. Ben je bijvoorbeeld op een verjaardag, pak dan eerst een paar noten of een toastje van de borreltafel voor je het stukje taart aanneemt. Wie had gedacht dat slim snoepen op wat extra eten neer zou komen. Ideaal toch? Eiwitten uit een toastje met zalm of wat amandelen kunnen de binnenkomende suiker van het gebakje dusdanig afremmen dat je bloedsuikerspiegel veel minder snel en hoog stijgt. Hierdoor zal je suikerspiegel nadien ook veel minder dalen, waardoor je daarna niet nóg meer naar suiker gaat verlangen. Dit is vaak de reden waarom je van een snack als een Sultana alleen maar honger krijgt en van een gekookt eitje je wel verzadigd raakt. Alleen maar koolhydraten en suiker (ontbijtkoek bestaat bijvoorbeeld uit alleen maar suiker en wat meel) laten je bloedsuikerspiegel torenhoog stijgen om daarna weer veel te hard te dalen. Je lichaam reageert hierop door een seintje naar je hersenen te sturen dat jou aanspoort weer aan de suiker te gaan, want je bloedsuikerspiegel is tenslotte te laag.

Vicieuze cirkel 

Deze vicieuze cirkel moet je dus zien te vermijden. Kies daarom als je zin hebt in chocolade, voor pure chocolade met noten in plaats van melkchocolade zonder. En eet je gebakje, cake of koekjes bij de lunch in plaats van zo uit de zak voor de tv. Je bloedsuikerspiegel wordt na een eiwitrijke maaltijd niet te heftig aangesproken en je buik zit al wat voller. Je zult dan minder snel doorslaan en tot misselijk toe M&M’s naar binnenwerken. 

Gezonder zondigen 

Als je dan ook nog eens gezond zondigt, ben je helemaal goed bezig. Denk aan gezondere gebakjes zonder geraffineerde suiker, uitgebreide pastagerechten gemaakt met volkorenpasta, wat (licht geroosterde) noten en 85% chocolade en dadels gevuld met notenpasta. Gezond kan ook overweldigend en in volledige overgave, dat is zo lekker af en toe. Je zult zien dat, hoe langer je gezond leeft, hoe lekkerder gezonder zondigen is. Het gaat bij zondigen er natuurlijk om dat je eventjes optimaal geniet van smaak en het idee van voeding loslaat. Ben je een doorgewinterde gezonde eter, dan trekken de ambachtelijke suikervrije taartjes die je door heel Nederland kunt kopen je waarschijnlijk meer dan de slagroomtaart van de Hema.

Ach ik ben nu toch al bezig… 

Ik hou niet zo van het woord cheat meal, het klinkt zo negatief, maar iedereen begrijpt wel waar ik het over heb. Dus we moeten er voor deze alinea maar even aan geloven. Een cheat meal is heel wat anders dan een cheat weekend. Een hele dag alles naar binnen stoppen dat voor je staat of voorbijkomt in onbeperkte hoeveelheden is geen goed idee. Dat is echt iets anders dan een taartje bij de koffie en, tja, dan is de 20% toch als snel overschreden. Dus creëer momenten voor jezelf en corrigeer je daarna weer naar je gezonde eetpatroon. De gedachte “ach, ik ben nu toch al bezig” en “Ik ben toch al niet gezond vandaag” zijn volledig onzin. Dit is een beetje het idee dat als je een zachte band hebt, je hem net zo goed kan laten leeglopen. Het maakt echt wel verschil of je één maaltijd ongezond eet, of het volledige weekend. Laat je cheatmeal of je cheatmoment geen cheatweekend worden. Het gebeurt iedereen weleens. Ik kan bijna met zekerheid stellen dat je je daarna een stuk minder prettig voelde dan na een heerlijke traktatie of maaltijd die in een gezonde dag viel. Neem het dan mee en herinner je volgende keer dat je er toch echt blijer van wordt om weer terug te schakelen naar gezonde voeding.  

Zo zijn er talloze trucjes die je kunt toepassen om zelfs het zondigen nog slim aan te pakken. Succes!

Health & Food

Lees ook