Gezonde voeding en gewoontes tijdens de zwangerschap

Gezonde (voedings)gewoonten tijdens de zwangerschap. Een gezonde op-Food-ing en gezond zwanger zijn
E n dan is het zover; je wordt (weer) moeder! Naast alle praktische regelzaken begint nu al de tijd van op-Food-ing door het maken van keuzes op het gebied van voeding, psychologie en lifestyle. Tijd om je (voedings)gewoonten nog meer onder de loep te nemen en misschien meer healthy aanpassingen te gaan doen.

Het is DE periode om je voor te bereiden op je bevalling, (mogelijk) borstvoeding, slaapgebrek etc. zodat je straks hopelijk zo snel mogelijk een fitte ‘brand new’ moeder bent. Hier is inmiddels nummer 2 pas gearriveerd dus ik ben er de afgelopen tijd weer volledig ingedoken: gezond zwanger zijn!

You are what you eat

‘Je bent wat je eet’ en als je zwanger bent gaat dit nog een stapje verder! Je baby haalt namelijk zijn/haar voedingsstoffen uit jouw lichaam. Bedenk dat alles wat je in je mond stopt (indirect) invloed heeft op je baby aangezien deze voor de bouwstoffen van zijn of haar kleine lichaam volledig afhankelijk is van jouw voeding. Liever een baby die voedingstoffen haalt uit complexe koolhydraten, onverzadigde vetten en goede bronnen van proteïne, dan een baby die voedingstoffen haalt voor de bouw van het kleine lichaam uit chips, chocolade, patat, frisdrank en hamburgers! Dan gaan we toch maar voor de avocado, broccoli, quinoa, amandel en hennepzaad baby. Toch?  En een leuke en handige bijkomstigheid is dat baby’s vanaf de achtste maand van de zwangerschap smaken kunnen waarnemen. Je kunt dus je baby al een beetje laten wennen aan de smaken van jouw favoriete gezonde voeding.  Gezonde voeding zorgt voor een goede groei van je baby, maar zorgt er ook voor dat jij je langer fit blijft voelen, helpt tegen zwangerschapskwaaltjes en je lichaam heeft voldoende voedingsstoffen en energie om zo snel mogelijk te herstellen na de bevalling! Happy mom and happy baby! Volgens veel van mijn vriendinnen was ik een extra fitte zwangere door de combinatie van voeding, beweging en lifestyle. Tot en met 40 weken je veters staand kunnen strikken, meal prepping tijdens mijn zwangerschapsverlof en tijdens de kraamperiode lekkere hapjes maken voor je kraamvisite? Check!
 

Tijdens de zwangerschap leg je een basis voor het leven

Een zwangerschap is de eerste stap naar een verandering in jullie gezinsleven. Er moeten veel zaken geregeld worden terwijl je hormonen door je lijf gieren. De WC lijkt zelfs sinds kort misschien wel je beste vriend . Zwanger zijn kost al veel energie en oververmoeidheid heeft een negatieve invloed op de vervelende zwangerschapskwaaltjes. De ene zwangere is de andere niet en ook per zwangerschap kan het verschillen hoe jij je voelt en wat bij jou voor ontspanning zorgt. Het belangrijkste is dat je je eigen energielevel volgt en je niet blind staart op wat andere zwangeren wel of niet doen. Elk lichaam en elke zwangerschap is immers anders. Als je veel minder energie hebt dan je gewend bent dan kan dit natuurlijk voor frustraties zorgen. Probeer je te focussen op de dingen die wel lukken en die je energie geven in plaats van wat moeilijk of niet gaat. Geen ‘to do list’ in je hoofd, maar een ‘have done list’. Zet je positieve bril op!

Last van nesteldrang tijdens je zwangerschap en nog wat extra energie over? Naast een blinkend schoon huis kan je je ook alvast helemaal uitleven met ‘meal prepping’ voor de eerste dagen na de geboorte. Haal alvast basic’s voor in je voorraadkast die langer houdbaar zijn in huis zodat jij, je partner of familie, vrienden of de kraamhulp straks snel een gezonde maaltijd kan maken waarbij alleen de verse ingrediënten nog aangeschaft hoeven te worden.

 

Water citroen

Op-Food-ing tips: 

  • Last van (ochtend)misselijkheid? Eet kleine maaltijden elke 2-3 uur, drink tussen de maaltijden door en het vermijden van suikers, vette voeding en cafeïne  zijn (sowieso natuurlijk) aan te raden. Droog volkoren zuurdesem brood, rijstwafels en volle granen zonder een uitgesproken smaak zoals zilvervliesrijst of quinoa zijn mild voor je maag. Qua vocht kan je denken aan kamille- of pepermunt thee, water met citroen en/of een schijfje gember. Drink water met citroen of munt tegen ochtendmisselijkheid.
     
  • Luister naar je eigen lichaam wat je wel of niet op welk tijdstip van de dag kan eten. Probeer het dagdeel dat je jezelf beter voelt voldoende gezonde voeding binnen te krijgen. Groentesappen zijn (als je het binnen kan houden) nog meer de uitgelezen kans om in één keer zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnen te krijgen. Kies voor neutrale (blad) groenten zoals spinazie of bladsla en vermijdt uitgesproken smaken zoals rode bieten of boerenkool.  
     
  • Extra (ongezonde) snack behoefte? Drink wat extra water (met een schijfje citroen), poets je tanden of ga een luchtje scheppen als je erg trek hebt in ongezonde zaken en kijk of je na 20 minuten hier nog steeds zo’n trek in hebt. Houdt je bloedsuikerspiegel stabiel door om de 2-3 uur kleine porties te eten. Ook fijn voor je humeur (en je omgeving) en gelijkmatige energie. Kies liever voor wat extra (gedroogd en ongezwaveld) fruit als je honger krijgt in zoete zaken of kies voor een groene smoothie, een handje noten, schaaltje (geiten)yoghurt, een eitje, avocado, rauwkost met hummus of een boterham met notenspread of hummus om de ergste trek tegen te gaan. 
     
  • Zorg voor voldoende rust in je lichaam en je hoofd in deze spannende en soms stressvolle tijd. Zorg voor genoeg rust en regelmaat en maak gebruik (en/of zoek) een sociaal netwerk om je vragen en ervaringen te delen.
     
  • Probeer stress zo veel mogelijk te vermijden aangezien dit schadelijke effecten voor zowel jou als je baby heeft en zoek (professionele) hulp wanneer je dit nodig hebt. Focus op de positieve kanten en de zaken die wel lukken and….. take control! Ook als dat betekent dat je het niet alleen kan…       
     
  • And last but not least wat kleine lifestyle tips: zorg voor voldoende rust en slaap, voldoende ME time en probeer alvast wat ‘meal prepping’ te doen. Stop je vriezer alvast vol met hummus en ander dips, soepen, bananencakjes en sauzen om in de eerste dagen na je bevalling in een handomdraai een gezonde maaltijd en tussendoortjes in elkaar te (laten) draaien voor jou, je eventuele grotere kids en partner.


Marjolein Versluis is gedragswetenschapper, moeder van een tweejarig dadellovertje, en een liefhebber van healthy foods. Vanuit een geïntegreerde benadering vanuit voeding, psychologie en lifestyle neemt ze haar gezin en Nederland stap voor stap mee voor een gezonde op-Food-ing.

Health & Food

Lees ook