Is 2 liter kraanwater wel gezond?

Wat zit er eigenlijk in ons water? Is kraanwater gezond? En hoe schadelijk is water uit plastic? Hoeveel moeten we op een dag drinken? En hoe? Kleine slokjes of bulkdrinken? Zoveel vragen over iets simpels als water drinken.. Hier beantwoorden we alles wat je ooit over water drinken wilde weten.
Cold drink 1535766 640

We bestaan grotendeels uit water. Een groot deel van het water in ons lichaam gaat dagelijks weer verloren door transpiratie, urineren en verdamping. Wist je dat je ongeveer een liter speeksel per dag aanmaakt? En maar liefst anderhalve liter urine? Simpelweg uitademen kost je al snel een halve liter en dan hebben we het nog niet eens over hoeveel vocht je verliest door transpiratie, zowel overdag als ’s nachts. Het is dus allesbehalve een gekke gedachte dat dit verlies aangevuld moet worden. Je zult zien dat wanneer je jezelf hebt aangewend regelmatig een glas water te drinken, je concentratievermogen verbetert, je een wakkere oogopslag hebt, meer energie hebt en een lijf dat beter functioneert. Dus, bottoms up. Maar moet het dan per se 2 liter water zijn? Nou, niet per se. Niet iedereen heeft even veel water nodig.   
 

Water 1487304 640

Hoeveel en wel of niet bulkdrinken? 

Hoeveel water je nodig hebt verschilt ietwat van persoon tot persoon, maar één tot anderhalve liter per dag – of twee als het erg warm is – is geen gekke vuistregel. Je lijf heeft water namelijk hard nodig maar als je al flink waterrijk eet hoef je er minder op te letten.

Water vervult in ons lichaam de functie van schoonmaker. Bij werkelijk alle verterings-, absorptie-, circulatie- en uitscheidingsprocessen die er in je lichaam plaatsvinden (en dat zijn er nogal wat) komt water kijken. Niet alleen dat, water versterkt je immuunsysteem en houdt onze huid en andere organen gezond. Water is wat ons gezond, stralend, alert en mooi houdt. Als je niet gewend bent om (veel) water te drinken, kan het een behoorlijke opgave zijn, dus bouw het langzaam op. Drink zodra je wakker wordt een glas lauwwarm – niet koud – water en probeer jezelf daarna aan te wennen om met enige regelmaat een paar maal per dag een flink groot glas te drinken. Liever geen talloze slokke slokjes gedurende de dag want net het is fijner voor je lijf om minder vaak grotere hoeveelheden te drinken. Dit heet bulk drinken en volgt hetzelfde principe als Intermittent Fasting. Net zoals je lijf dan niet meer continue bezig hoeft te zijn met verteren en het in balans houden van je bloedsuikerspiegel (en dus tijd over heeft voor andere belangrijke zaken) hoeft je lijf met vaker drinken ook niet continue bezig te zijn met het in balans houden van je elektrolyten. 

En vind je water niet lekker genoeg om er regelmatig van te drinken? Voeg dan wat citroensap en muntblaadjes toe. Het percentage lichaamsvocht waar ieder mens uit bestaat verschilt kleine beetjes van persoon tot persoon en daarnaast moet je natuurlijk ook meetellen hoeveel je sport en/of transpireert. Ga daarom gewoon bij jezelf na wat voor jou ideaal is en probeer daaraan te voldoen.   

Wat telt wel en wat telt niet? 

Frisdrank telt overigens in deze anderhalf tot twee liter niet mee. Waar water de schoonmaker van ons lijf is, kun je frisdranken beschouwen als vervuilers ervan. Dranken als kruidenthee, bouillon of koolzuurhoudend water tellen wel weer (enigszins) mee, maar er gaat wat je lijf betreft nog steeds niets boven het pure, natuurlijke water. Dit wordt door je cellen het allerbeste opgenomen (lichaamscellen bestaan voor het grootste deel uit water) en effectief gebruikt. Om kort te gaan: je lijf functioneert op alle fronten het best als je het regelmatig van genoeg (goed) water voorziet.

Bottle 2032980 640

Uit de kraan, fles of filter? 

Wat is dan goed water? Ik zou graag zeggen dat uitstekende kwaliteit water van uitstekende kwaliteit gewoon uit de kraan komt stromen, maar dat is helaas niet helemaal waar. Toegegeven, ons kraanwater voldoet aan bijzonder strenge eisen die door de overheid zijn opgesteld. Het bevat dus geen pathogenen en je wordt er zeker niet ziek van. Maar er is veilig, en er is zuiver en dat is wel een verschil. Wat er dus nog wel inzit zijn lage concentraties pesticiden, medicijnresten en andere industriële vervuiling. Plus resten chloor wat erin wordt gedaan om de bacteriën te doden. Het kraanwater wordt wel gecontroleerd op de chloorgehaltes en de mate waarin het voorkomt zou niet schadelijk voor ons zijn. Maar jarenlange (veelvuldige) consumptie van chloor is toch wel een probleem. En woon je in een huis met koperen of loden leidingen (oude huizen hebben dit nog vaak), dan bevat je kraanwater ook zware metalen. Dit is voor niemand gezond, maar vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen mogen dit niet binnen krijgen. Het menselijk lichaam neemt deze metalen op terwijl ze ontzettend giftig voor ons zijn. Het drinken van zuiver bronwater is natuurlijk ideaal, maar ja… de meesten van ons wonen niet naast een helder stroompje in de natuur. Mineraalwater zoals Spa Reine is in principe prima, maar hier is de verpakking – de plastic fles – weer het probleem. De chemicaliën in het plastic ‘lekken’ in het water, waardoor jij ze vervolgens binnenkrijgt. Glazen flessen gevuld met zuiver bronwater zijn een goed oplossing, maar dan blijf je slepen. 

Een waterfilter is een ideale oplossing voor ieder huishouden. Een eenmalige investering maar vervolgens heb je ontzettend schoon water.  Er zijn waterfilters die je onder de kraan kunt laten installeren of makkelijke tafelfilters, die je op tafel of aanrecht zet. Deze laatste heb ik thuis en ik ben er al jaren enorm tevreden over. Van alle zwaartekrachtfilters (zo heten ze) is dit de beste op de markt. Hij filtert met enorm indrukwekkende percentages, bijna 100% van alle bacteriën, BPA, bestrijdingsmiddelen en medicijnresten en je water smaakt ook nog eens heerlijk zacht. En met de hoeveelheid water die wij thuis drinken ben ik heel blij dat ze er zijn. Dit is het apparaat wat ik thuis heb, de Big Berkey.  

Pssst! Water is ook een uitstekend hulpmiddel bij het afvallen. Maar al te vaak verwarren we dorst met honger, en die vreetbui komt snel ten einde door een groot glas mineraalwater te drinken.         

Health & Food

Lees ook