Natuurlijke medicijnkast

Natuurlijke medicijnen: gezonde EHBO-doos
W at doe je bij een bijensteek? Wat leg je op een schaafwond? Wat doe je tegen de jeuk van muggenbeten? Lees hier hoe je met natuurlijke oplossing veelvoorkomende kwaaltjes natuurlijk kunt oplossen. En het mooie ervan; het groeit en bloeit allemaal om ons heen.

Gezonde voeding en genoeg bewegen wordt door steeds meer mensen belangrijk gevonden. Gelukkig! Op het moment dat we bewuster met ons lijf bezig zijn en nadenken over gezonde voeding, komt de natuurlijke verzorging al snel de hoek om kijken. Natuurlijke huid en haar verzorging wordt niet voor niets steeds populairder. Maar velen vergeten een belangrijk onderdeel van natuurlijke verzorging: het medicijnkastje. Veelvoorkomende kwaaltjes verzorgen de meeste gezonde eters gewoon met de meest gangbare EHBO-artikelen van de Etos of Kruidvat. Maar denken we wel na bij wat we op onze huid smeren of slikken tegen de pijn? Wist jij dat voor ontzettend veel kwaaltjes er natuurlijke oplossingen zijn? En het mooie ervan; het groeit en bloeit allemaal om ons heen. 
 

Mijn persoonlijke favoriet, omdat ik nogal regelmatig wat stoot, verrek of verzwik: Smeerwortelzalf. 
De zalf wordt gemaakt van de smeerwortel. De stoffen uit deze wortel werken weefselversterkend. Maar ook in het blad zitten krachtige stoffen. Wanneer je direct na je verzwikking/verrekking/stoot/kneuzing een blad van de Smeerwortel goed kneust (je blijft kneuzen...) en op de zere plek wrijft, kan het de pijn en de zwelling verminderen doordat het onder andere de doorbloeding bevordert. Wil je er iets meer werk insteken, dan kun je voor nog sterkere werking de wortel van de plant in plakjes op de pijnlijke plek leggen (doe dit alleen op dichte wonden!). Doe er losjes een verbandje omheen, zodat de smeerwortel op de juiste plek blijft zitten. 
 

Bij schaafwonden is Goudsbloem een topper om je huid weer te herstellen. Deze vrolijke feloranje shiner laat zich pas helemaal zien als de zon schijnt, en draait met de zon mee, mooi toch! Hij vrolijkt niet alleen je tuin op, maar de Calendula officinalis (Latijnse naam) heeft ook een geneeskrachtige werking. Je kunt een schaafwond schoonmaken met Calendula tinctuur (uittreksel van kruid in alcohol) of zelfs met de verse bloemblaadjes. Zo werkt het als een natuurlijk alternatief voor jodium. Wanneer de wond schoon is, dan kun je een kompres met Goudsbloem erop doen. Dit kun je maken door de tinctuur te verdunnen met water, of een aftreksel te maken van de bloemblaadjes. Wanneer het Goudsbloem kompres op de wond ligt, bevordert het de aanmaak van nieuw weefsel, waardoor je schaafwond goed geneest. 

Heb je een open wondje, dan kun je er een vers, gekneusd blad van Smalle Weegbree op doen. Het blad kneus je, zodat het vocht in het blad zijn werk kan doen in en om de wond. Het kruid werkt bloedstelpend, desinfecterend en tegelijkertijd herstelt het je weefsel. 
Mocht je dit kruid nu niet in je tuin hebben, dan kun je het makkelijk van een andere plek overplanten want het is een sterk kruid, dat niet al te moeilijk doet over waar hij staat. 
 

Ook bij insectenbeten helpt Smalle Weegbree. Mocht je zo’n vervelende wespen- of bijensteek hebben, doe er dan snel een gekneusd blad van de Smalle Weegbree op. Het neemt de jeuk en de pijn weg en heelt het wondje. 
Bij muggenbeten werkt brandnetelzalf tegen de jeuk. 

In mijn vorige blog had ik al verteld dat het blad van de Braam kan helpen tegen diarree. Mocht de werking daarvan je dat goed bevallen zijn, zorg dan dat je de tinctuur van de Braam; Rubus (Latijnse naam) in huis haalt. Deze heeft dezelfde werking, maar dan sterker. En nog een voordeel; je hoeft je huis niet uit voor deze variant. Toch praktisch, wanneer je diarree hebt... 

Voor de echte ‘dare-devils’ die nog aan de groene klei durven na de heisa erover; bij diarree is dit ook een goed middel. Wanneer je vaker last hebt van diarree en je darmflora niet optimaal is, is deze kuur misschien wat voor jou. Het reinigt je darmen en onttrekt eventuele ontstekingen. Het is belangrijk de kuur rustig op te bouwen en tijdig te stoppen.

Dag 1 & 2 gebruik je 1 theelepel groene klei in een half glas water. Dit laat je (zo mogelijk) 12 uur weken. Dan drink je alleen het water op. 
Op dag 3 & 4 doe je 1 eetlepel in een half glas water. Ook dit laat je 12 uur weken waarna je alleen het water opdrinkt. 
Vanaf dag 5 drink je het glas water inclusief de klei leeg.
Dit herhaal je tot 3 weken. Daarna kun je stoppen, of herhaal je na een rustweek de kuur weer opnieuw.
 

Hoofdpijn is een vaak voorkomende klacht met veel verschillende oorzaken. Heb je vaker hetzelfde type hoofdpijn? Probeer dan de oorzaak te achterhalen, zodat je die kunt aanpakken. Beter voorkomen dan genezen geldt hier natuurlijk ook. 
Een veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn is spanning. Zie de hoofdpijn als een seintje van je lichaam, dat je beter rustiger aan kunt doen. Je lichaam functioneert het best wanneer jij er goed naar luistert. Gun je lijf dus rust, zet alle beelden (telefoon, tablet, tv enz) uit. Neem rustig de tijd voor een kop thee met citroenmelisse, lavendel, kamille en pepermunt. Deze mooie kruiden bij elkaar zorgen voor een rustig gevoel, waardoor je spanningshoofdpijn zakt. 

Bij keelpijn en hoesten is salie een goed kruid. Er wordt gezegd dat het uiterlijk van het blad op onze tong lijkt, waarmee het laat zien dat het een krachtige werking heeft voor onze mond- en keelholte. Salvia officinalis (de Latijnse naam) is een reinigend kruid. Het werkt ontstekingsremmend en desinfecterend bij keelpijn. Een sterk aftreksel van salie kun je goed gebruiken om mee te gorgelen. Een ander kruid voor keelklachten is tijm (Thymus vulgaris). Tevens werken zowel salie als tijm rustgevend. Naast het gorgelen met salie, kun je ook thee te drinken van salie, tijm, venkel en zoethout. Zorg dat de salie in de thee niet te sterk is, dat maakt de thee bitter en te veel saliethee drinken is niet goed voor je. Ben je zwanger, of geef je borstvoeding, drink de thee dan zonder salie en zoethout.  

Nog een goede werking van de eerdergenoemde tinctuur van Braam is dat het je weerstand verhoogd. En dat heb je nodig wanneer je keelpijn hebt. Dus neem druppels in van de tinctuur, of als je die niet in huis hebt, maar wel een Braam in je tuin, dan kun je ook wat blaadjes toevoegen aan de thee. 
 

Tincturen kun je gewoon online kopen, wel zo fijn, dan weet je zeker dat het product op de juiste wijze bereidt is

De genoemde zalven en tincturen zijn online te koop (bijvoorbeeld bij www.kruidenrijkwinkel.nl). Wees voorzichtig met het gebruik van tincturen, met name wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt. Het beste is je te laten adviseren door een deskundige. Het belangrijkste is dat je goed naar je lichaam luistert. Een wondermiddel bestaat nu eenmaal niet, je moet nog steeds je lichaam de tijd en rust geven om zichzelf te kunnen herstellen. Dat kan dus betekenen dat bij bovenstaande klachten, je even rustig aan moet doen. Wees lief voor jezelf en je lichaam. Gun jezelf gezondheid.   


Tekst: Evelien Lems

Health & Food

Lees ook