Paaseieren verven op natuurlijke wijze met groenten

Wil je graag eieren verven voor het paasontbijt, maar dan wel graag zonder de onnatuurlijke verfstoffen? Hier lees je hoe het op een natuurlijke manier kan en hoe je van je eitjes zelfs superfood maakt.
D eze vrolijke paaseieren worden gekleurd met volledig natuurlijk en eetbare verf van groenten! Leuk en gemakkelijk om samen met de kinderen te doen. De kakelbonte eitjes zijn een leuke eetbare versiering voor de paastafel.

Denk je aan Pasen, dan denk je aan beschilderde eieren. Ontzettend leuk om te doen, maar wat geeft het een troep. Verfvlekken, kwasten en overal eierschalen. Voor je dan aan de ontbijttafel zit ben je alweer klaar voor het avondmaal. Toch zijn de felle kleuren van geverfde eieren op een paastafel naar mijn idee onmisbaar. Maar op allerlei onnatuurlijke verfstoffen zit ik dan weer niet te wachten, want de schalen zijn poreus en dat zet toch door in je ei. Gezond is anders... 

 

Easter bunny 2122060 640

Gelukkig kun je ook heel makkelijk 100% natuurlijk geverfde paaseieren maken. Sterker nog, je kunt er superfoods eieren van maken. Hoe dan? Door te kleuren met gezonde groenten en de eieren zelf, en niet de schalen te kleuren. Als je verf niet alleen eetbaar maar zelfs gezond is, is het natuurlijk zonde om dat met de eierschalen weg te gooien. En helemaal leuk: op deze manier scheelt het ook een hoop troep. 
Hoe maak je de superfood Paaseieren? Kook de eieren en schil ze. Je gepelde eieren krijgen vervolgens een mooie kleur door ze simpelweg een paar minuten in een zelfgemaakte kleurstof te leggen. 

Er zijn allerlei receptjes voor natuurlijke kleurstoffen te vinden, maar niet alles werkt op de schaal van (met name) bruine eieren. Ik heb allerlei kleuren en natuurlijke kleurmethodes uitgeprobeerd, maar geel, roze en blauw/paars/grijs werkten toch echt het makkelijkst en gaven het leukste resultaat. Groen bleek een haast onmogelijke opgave. Zowel spinazie, boerenkool, tarwegras en matcha gaven niet het gewenste resultaat, dus zet ik onderstaande kleuren op tafel. En je maakt ze helemaal zelf van de groenten uit je dagelijkse boodschappen. Het enige wat er dan in jouw eieren trekt is puur natuur en enorm gezond. Dus geen verfkwasten, geen eierschalen en ongezellige bakjes afval meer tussen de broodjes op de paastafel. En met deze kleurige gepelde paaseieren blijf je van de vrolijke kleuren genieten tot de laatste hap.

Red cabbage 1931731 640

 

Wat heb je nodig?   

Voor de blauwe eieren: een kwart rodekool met anderhalve eetlepel azijn in 1.5 liter water.   

Voor de roze eieren: Vier rode bieten met schil (in blokjes gesneden) in 1 liter water en een eetlepel azijn.   

Turmeric 3251560 640

Voor de gele eieren: Twee stuks geelwortel ter grootte van je pink (wat meer mag ook) in 1 liter water met een eetlepel azijn. Als je de azijn weg laat worden de eieren wat donkerder van kleur en minder fel (ook leuk!). Heb je geen verse geelwortel, gebruik dan 2 eetlepels kurkuma in 1 liter water, gemengd met een eetlepel azijn.   

Laat het water met de ingrediënten gedurende 15-30 min koken. Giet het water af en vang het op in een hoge kom of hittebestendige weckpot.  

Nu komt het leukste. Je kunt de eieren gewoon verven aan tafel met je kinderen. Mijn kinderen keken met grote ogen toe hoe er een wit ei de pot in ging en twee minuten later een roze ei naar boven werd gelepeld. Even afdeppen met een keukenpapiertje en je gekleurde ei is klaar. Wil je een leuk patroon in je ei? Gebruik dan een stevig touwtje en rol deze in een leuk patroon om je ei heen. Dompel het ei met touw en al in de weckpot en vis het af en toe naar boven om te kijken of je ei de gewenste kleur heeft. Hoe dieper van kleur, hoe beter het patroon afsteekt wanneer je het touwtje er weer afrolt. Je kunt gemakkelijk variëren met de diepte van je kleuren door te spelen met het aantal minuten dat je ze in de kleurstof laat liggen. Zet dus de weckpotten op tafel samen met een grote schaal gekookte, gepelde eieren. Het is leuk om samen te doen en de kleuren van de eieren zijn het mooist als ze net geverfd zijn. Je kunt ook de eieren in een mooie kom stapelen en als vrolijke en smakelijke kakelbonte blikvanger op de paastafel zetten.  

Vrolijk Pasen!

 

Op de hoogte blijven van de gezondste inspiratie, tips en de leukste kortingen? Meld je aan en ontvang gelijk een leuke verrassing in je mailbox!
Health & Food Kids & Family

Lees ook