Schadelijke stoffen in verzorgingsproducten; natuurlijke huidverzorging versus kwalijk

De 9 meest schadelijke ingrediƫnten in je verzorgingsmiddelen
W e houden van onze huid. Het beschermt onze spieren en organen van de buitenwereld, die we te allen tijden zo gezond en sterk mogelijk willen houden. Maar onze huid is ook een orgaan, het grootste orgaan dat we hebben. We zijn steeds meer bezig met gezonde voeding in ons lichaam te stoppen om het jong en vitaal te houden. Maar hoe zit het met de voeding die we erop smeren?

 

De meeste mensen gebruiken dagelijks douchegel, tonic, facewash, bodylotion, shampoo, deodorant, make-up remover, dagcrème, nachtcrème, parfum of aftershave en ga zo maar door. Dit is een behoorlijke lading producten die we dagelijks op onze huid smeren. En onze huid? Die neemt van al deze middelen ongeveer 60% braaf op in het lichaam. 

Geen probleem natuurlijk, mits deze producten gifvrij zijn. Helaas is dit voor meeste producten zeker niet het geval. Ook niet de producten die “schoon” klinken. Je lekkere potje Nivea, Bio-oil of Sanex zero procent douchegel zijn helaas geen gezonde producten. Kijk kritisch naar de ingrediënten. Hoe lang is de lijst en hoe veel van de ingrediënten herken je of kun je überhaupt uitspreken? Dit klinkt allemaal een beetje dramatisch, dat begrijp ik. Wat is er nu zo slecht aan al die lekkere felgekleurde mango douchegels en silky almond shampoo’s? Dat zal ik je vertellen. 

De 9 meest schadelijke producten in verzorgingsmiddelen

Hier vind je een korte bondige uitleg van de meest schadelijke producten die we terugvinden in het overgrote deel van de verzorgingsmiddelen. De producenten geven aan dat deze producten in kleine hoeveelheden niet schadelijk zijn, maar tel ze allemaal maar eens op. Dan zijn het ineens geen kleine hoeveelheden meer. De meeste vrouwen krijgen gemiddeld zo’n 130 chemicaliën per dag binnen, puur via huidverzorging en cosmetica. Na het lezen van dit stukje ben je waarschijnlijk verbaasd dat een product met deze ingrediënten überhaupt met het woord verzorging wordt geassocieerd...   

En let op ladies: Veel make-up bevat ook veel van de stofjes die we hieronder bespreken. Dit is de oorzaak waarom veel vrouwen last krijgen van een slechtere huid als ze regelmatig make-up gebruiken. Let bij de aanschaf van je cosmetica of (huid)verzorgingsproduct daarom op de volgende ingrediënten:

Sodium lauryl/laureth sulfate - Dit middel wordt in bijna alle shampoo’s, douchegel, en facial wash gebruikt. Het is namelijk een product dat voor schuimvorming zorgt. Prikt altijd zo fijn in de ogen. Maar ach, ik vind een beetje citroensap in m’n oog ook niet fijn en dat is ook gezond. Helaas irriteert sodium lauryl niet alleen de ogen maar ook de huid en longen. 
 

 

Je kunt je producten ook zelf maken, dan weet je zeker dat er geen kwalijke ingrediënten inzitten

Alcohol (ethylalcohol ook wel ethanol) - Als er op een cosmetica of huidverzorgingsproducten alcohol wordt genoemd hebben ze het over ethanol. Deze vorm van alcohol is synthetisch (er zijn ook natuurlijke, onschadelijke soorten alcohol maar deze zijn nauwelijks te vinden) en berooft de huid van zijn natuurlijke bescherming. Het kan irritatie veroorzaken, de huid uitdrogen, ontstekingen veroorzaken en zelfs acne verergeren.

Cocamidopropyl Betaïne – Komt voor in al die lekkere schuimende producten. Shampoo, douche gels, vloeibare zeep, scheerzeep, tandpasta maar ook in haar conditioner, lenzenvloeistof, haarkleurmiddelen en professionele reinigingsmiddelen. Dit goedje is minder agressief dan het bovengenoemde sodium lauryl sulfate, maar toch is het niet voor iedereen een fijn product. Veel mensen hebben allergische reacties op CB zoals een geïrriteerde, branderige en jeukende huid en uitslag. Het wordt misschien wel gemaakt van kokosolie en heeft daardoor een veiliger imago, maar ook mensen die niet allergisch voor kokos zijn kunnen nare klachten krijgen bij contact met cocamidopropyl betaïne.
 

Parfum - Klinkt lekker, maar dat is het voor je lichaam echt niet. Parfum wordt in bijna elk product gebruikt, van cosmetica tot wasmiddel voor je sokken. De meeste chemicaliën in parfum zijn helemaal niet getest op giftigheid. Het grootste deel van de ingrediënten wekt allerlei kwalen in de hand en zorgt bij velen voor irritatie. Het kan allergieën en zelfs migraine opwekken. Veel van de chemicaliën uit parfum worden door ons lichaam opgenomen en opgeslagen…in ons vet…jakkes.

Aluminium – alom bekend dat het kankerverwekkend is. Helaas wordt het in veel deodoranten nog gebruikt.

Parabenen en Phthalates - Parabenen worden toegevoegd om houdbaarheid te bevorderen. Je zult versteld staan, bijna alle (synthetische) producten die in de winkels liggen bevatten parabenen. Dit conserveringsmiddel wordt geassocieerd met een verstoring van de hormoonhuishouding. Het lichaam herkent en ervaart het als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hierdoor kan er een overschot aan oestrogenen ontstaan, wat weer kan leiden tot allerlei (auto-immuun) ziekten en kwalen. Er zijn zelfs meerdere gevallen bekend waarbij parabenen in grote hoeveelheden werden geconstateerd in borstkankerweefsel. Best beangstigend maar ook goed om te weten!    

Butylhydroxyanisool (BHA, E320) en Butylhydroxytolueen (BHT, E321) - Veel gebruikt in make-up zoals lippenstift, hydraterende crèmes en andere cosmetica. Het International Agency of Research on Cancer heeft BHA als mogelijke kankerverwekkende stof bestempeld. Ook heeft dit instituut aangetoond dat BHA , net als parabenen, onze hormoonhuishouding verstoort. Wetenschap heeft aanteoond dat langdurige blootstelling aan hoge doseringen BHA daadwerkelijk giftig is. Dierproeven hebben uitgewezen dat bij veroorzaakt bij ratten en muizen lever- en nierproblemen, het tast de longfunctie aan en zorgt voor bloedstolling in de aderen...whát?! 

Triclosan Triclosan is een veel gebruikt goedje, voornamelijk te vinden in anti-bacteriële middeltjes zoals zeep. Triclosan kan doodleuk onze vruchtbaarheid aantasten...   

Toluene - Toluene wordt uit petroleum gehaald (sorry…uit wat?). Teer, een afvalproduct van raffinaderijen. Dit middel wordt in veel make-up gebruikt, maar ook als verfverdunner. Dat zegt genoeg.   

Even op de verpakkingen van jouw verzorgingsproducten kijken zegt je waarschijnlijk een hoop over wat jij je huid wel of niet te eten geeft. Is het niet naar je zin? Gelukkig worden er steeds meer merken met overwegend of zelfs uitsluitend natuurlijke ingrediënten verkocht. Denk aan: Weleda, Squalan, Lavera, Madara, Urtekram, Ringana, Dr. Hauska, Amanprana, Earth Line, Sante, Sea Line en nog een hele reeks, dus er is keuze genoeg voor deze stap 2 in gezondheid. Je kunt je producten uiteraard ook zelf maken, dan weet je zeker dat er geen troep ingaat. Weet je niet precies hoe dit werkt? Kom ze gezellig met mij maken tijdens mijn Workshop Natuurlijke Huidverzorging. Om de slogan van een niet-natuurlijk merk maar even te gebruiken: Because you are worth it! 

Health & Food

Lees ook