Wholefood Treatment: gezond genieten met je gezin

Natuurlijk wil jij je kind gezonde voeding geven. Maar, hoe krijg je dit voor elkaar? Is de Whole Food Treatment het antwoord?
D e voedingsadviezen vliegen je als moeder om de oren, en iedereen beweert iets anders. Gek zou je ervan worden. Melk is goed voor elk, of toch misschien niet? Vegan dan misschien, maar hoe zit het met B12? Je zou er een halve studie van moeten maken om bij te blijven op food-gebied, en die tijd heb je als drukbezette mommy niet. Wij gelukkig wel! De food-experts van Better Health helpen je en zochten deze nieuwe foodtrend, de Whole Food Treatment, voor je uit. De resultaten lijken veelbelovend. De Wholefood Treatment kon wel eens het antwoord zijn op alle dieet-twijfels en -vragen. Waarom? Lees verder om je eigen mening te vormen over deze nieuwe trend.
De Wholefood Treatment: te simpel om waar te zijn?

De Wholefood Treatment is een leidraad voor een gezonde voeding en een blije geest, zonder ingewikkelde methodes of een hongerig gevoel. Dat klinkt als een perfect uitgangspunt voor drukke mama's met altijd hongerige kids, toch? Maar naast diëten zoals Paleo, the Monkey Diet of Atkins lijkt de werkwijze van de Wholefood Treatment te simpel om waar te zijn. De basisregels van de Wholefood Treatment zijn namelijk als volgt:

 

* Je mag alles eten wat de natuur heeft gemaakt.

* Je mag zoveel eten als je wilt.

* Je kiest voor onbewerkte voeding in plaats van bewerkte.

 

Dat klinkt bedrieglijk haalbaar, dus waar zit het addertje? Die zit in het marketingoffensief van de fabrikanten van bewerkte voedingsmiddelen. En ze zijn in hun voordeel, want jouw oerbrein is heel makkelijk te overtuigen.

 

1
Echt eten vinden tussen alle unicorns

Na 50.000 jaar aan evolutie is er heel veel veranderd in onze leefwereld. Fabrieken maken voor ons de mooiste en lekkerste producten. Van een ‘unicorn’-taart in alle kleuren van de regenboog tot 5-granencrackers en groentepizza’s: er is een overvloed aan heerlijks. Ons apenbrein smult ervan, maar ons apenlichaam lijdt eronder. Ons westerse voedingspatroon met een overvloed aan bewerkte voedingsmiddelen, brood, vet vlees, zuivel, zout en suiker is niet geschikt voor ons lichaam. In de oertijd aten we onbewerkt en puur. Echt eten dus, zoals spinazie, fruit, noten, vis en paddenstoelen. Zij zorgen voor optimale bouwstoffen, hulpstoffen, beschermende stoffen en brandstoffen voor onze lichaamscellen. Belangrijk voor jouw eigen cellen en levensbelangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen. Maar waarom is het dan, zelfs met deze wetenschap op zak, vaak zo moeilijk om gezond te eten?

Dopamine brein overtuigen

Ons bewuste brein, het deel waarin je weet dat je beter groenten kan eten in plaats van chips, is helaas meestal niet de manager in ons hoofd. Ja, soms, als we uitgerust zijn, fit en nog niet al te hongerig. Tja, eigenlijk bijna nooit dus, voor de meeste MOEders onder ons. Ons oerbrein wordt dan bazig en gaat in de overlevingsstand. Het gaat voor de snelste oplossing. Voedsel, nu! En helaas geeft die gezonde micronutrient, alias een aubergine die je eerst nog klaar moet maken, niet dezelfde snelle kick als die zoetgesuikerde unicorn taart. Het geheim zit dus in je brein. Hoe blijf jij in charge en de baas over je oerbrein, zodat jij je gezin gezond kan houden op de lange termijn?

Behoeftes bevredigen

Dat lukt jou alleen wanneer je ervoor zorgt dat in alle basisbehoeftes van jou en je lijf wordt voorzien. Op een dagelijkse basis hebben mensen het volgende nodig:

 

Slaap

Voeding & vocht

Liefde

Warmte

Aandacht

Beweging

 

Voldoe je niet aan een van bovenstaande behoeften, zal je een drang krijgen naar snelle, ongezonde middelen om deze behoeften op te vullen. Dit kunnen suikerrijke producten zijn, maar ook overmatig shoppen en bingewatching op Netflix. Of allemaal tegelijk :-).

 

Wholefoods is dus eigenlijk een way of life: een holistische aanpak voor een gezond lichaam en een frisse geest.

Way of life: gezonde gewoontes en slim shoppen

Omdat het als moeder bijna onmogelijk is om steeds aan alle bovenstaande behoeften te voldoen, zal je jezelf moeten beschermen. Door voornamelijk gezonde dingen in te kopen, heeft je oerbrein niks slechts te kiezen op zwakke momenten. Ik wil NU die...paprika? Tomaat? Haha, oerbrein, kies gerust! Vul je leven met gezonde gewoontes. Gewoontes zijn de sterkste vorm van wilskracht die er is. En maak het bovenal leuk voor jezelf. Want alleen leuke dingen houd je vol voor een langere periode achter elkaar.

Happiness-inspiratie

=> Maak van gezond eten zoeken een ontdekkingsreis: bezoek verschillende groenteboeren (bij de groenteboer in ons dorp mogen de kids bijvoorbeeld de bananen echt plukken, ze hebben ze hoog opgehangen aan een rek), neem je kids mee naar een geitjesboerderij of wat dacht je van een appelpluktuin?

=> Kook samen met je gezinsleden, je vrienden of je buren.

=> Word lid van onze VIP-community en ontvang steeds nieuwe inspiratie en tips, met ons exclusieve Better Health Membership.

=> Maak gebruik van onze kant en klare Wholefood Albert.nl bestellijst met recepten, zodat jij de hele week moeiteloos gezond en lekker eten op tafel tovert. Gemak dient de mens, toch? 

=> Bouw smokkelmomenten in. Ga bijvoorbeeld op zaterdag lekker met je gezin de stad in en eet die overheerlijke taart bij je favo koffietentje. Onthoud: het hoeft niet perfect, jij hoeft niet perfect!

=> Probeer zoveel mogelijk verschillende Wholefood-gerechten uit en geniet van alle rijke smaken, geuren en kleuren van het eten.

Wholefood is trending!

Wholefood is trending en daarom verschijnen er op talloze platforms de heerlijkste gerechten. Inspiratie te over dus! Wij hebben de lekkerste voor je geselecteerd. Met onderstaande gerechten breng je een ode aan de onbewerkte voedingsmiddelen. Chocolade fudge klinkt niet als een straf toch? Eet smakelijk!

Of wat dacht je van deze geroosterde zoete aardappel en bietensalade met balsamico

Zijn deze recepten wat te ingewikkeld of tijdrovend voor je? Het fijne aan de Wholefood Treatment is dat je er gratis en simpel aan kan beginnen. Je hebt geen recepten of kookboeken nodig om aan een betere gezondheid en een fittere body & mind te werken. Begin zo klein als je wilt.

Whole Food Treatment: 1-minute solution

Je maakt al een grote impact op je gezondheid door heel simpel bij elke maaltijd zoals je die nu eet, één soort groente en fruit toe te voegen. Een appeltje (met kaneel) of avocado op je boterham, ongebrande walnoten in je havermout of een zelfgemaakte guacamole als dip bij de borrel.

Whole Food Treatment en je gezin

Omdat de basis van deze methode simpel is, kan je zelfs kleine kids al gezellig mee laten koken. Met een plastic kindermes kan je kind prima banaan of komkommer snijden. Mixen van ingrediënten is ook altijd leuk. Door je kinderen te betrekken bij het koken combineer je quality time samen met het aanleren van goede eetgewoonten. Wedden dat je kids het leuk vinden om samen deze Krokommer te maken?

Ben je niet alleen privé maar ook beroepsmatig geïnteresseerd in de invloed van voeding op het lijf en het gedrag van kinderen? De opleiding tot Kindervoedingscoach bevat een combinatie van orthomoleculaire voedingskunde & orthopedagogie. Meer informatie? Neen contact met ons op via onderstaand formulier.