Wholefood Treatment: gun jezelf gezonde voeding!

In de opleidingen van onze Better Health Academy hebben we het regelmatig over de Wholefood Treatment. Dat we het hier over gezonde voeding hebben is je vast wel duidelijk, maar hoe werkt het precies? En hoe kun je deze Wholefood Treatment integreren in je leven?
N atuurlijk zijn er talloze nuances, do’s en don’ts en andere wetenswaardigheden over gezonde voeding te vertellen. Maar hier willen we het graag hebben over een manier van gezond eten die wij in de opleidingen van de Better Health Academy Wholefood Treatment noemen. Waar bestaat deze Wholefood Treatment uit en wat ziet ons lichaam als een gezonde snack of een geschikt gerecht? Het integreren van de Wholefood Treatment in je leven zorgt dat je kunt gaan genieten van alle voordelen: voor je gezondheid, voor je energie, voor je huid and more…

Gezonde voeding: de basis
Het meest eenvoudige antwoord is echte en onbewerkte natuurlijke voeding. Wholefoods zijn voedingsmiddelen die ongeraffineerd en onbewerkt zijn. Ze bevinden zich in de minst bewerkte staat zodat ze hun optimale voedingswaarde behouden.

Dit zorgt voor:
1. Een optimale aanvoer van voedingsstoffen
2. Optimale gezondheid. Ze bevatten namelijk zo min mogelijk schadelijke stoffen (en in het geval van kinderen: voor een optimale ontwikkeling van het kind).

Dus niet het soort dat door de voedingsmiddelen industrie in een laboratorium wordt samengesteld en met miljoenen kostende advertentiecampagnes wordt gelanceerd. Natuurlijk eten komt van het land en je kunt het nog als zodanig herkennen. Een appel is een appel en een wortel herken je meestal ook wel. Bij een milkshake, een fles cola of een pak ontbijtbiscuitjes moet je maar raden wat erin zit… (en meestal zit je er toch naast!).

Echt eten dus, zonder tussenkomst van mensen in witte jassen en douchemutsen op het hoofd. Denk aan groenten, fruit, noten, pitten, zaden, olijven, eieren, vlees, vis… als het maar redelijk onbewerkt is. Oef, ga je al een beetje zuchten? Geen stress, je hoeft niet cold turkey alle minder gezonde gewoontes af te zweren en een spreekwoordelijke non te worden. Maar we willen je in dit artikel wél laten zien waarom je lichaam zo dol is op echt en wat er in je lichaam gebeurt. Want van gezond weten komt vaak ook gezonder eten.    

Echt eten dus, zonder tussenkomst van mensen in witte jassen en douchemutsen op het hoofd.
Artur rutkowski gdtlawamfhw unsplash

Orthomoleculaire voeding: simpeler dan je denkt!
We hebben het dus over orthomoleculaire voeding. Orthos betekent: juist, recht of gezond. Moleculair is afgeleid van ‘Molecuul’ het kleinste functionerende eenheid binnen de biochemie. Orthomoleculaire voeding streeft ernaar de lichaamscellen optimale hoeveelheden voedingsstoffen te geven. Met behulp van wholefoods dus!

Zowel voor onszelf als voor de ontwikkeling van onze kinderen zorgen wholefoods voor optimale bouwstoffen, hulpstoffen, beschermende stoffen en brandstoffen.

Overeten en toch ondervoed: het belang van microvoedingsstoffen
Met de huidige voedingsgewoontes met calorierijke maar nutriënt arme voeding kunnen microvoedingsstoffentekorten relatief snel optreden. Bij onszelf,  maar zeker ook bij kinderen, die vaak moeite hebben met eten van grote hoeveelheden vitaminerijke groenten, en in de plaats vaak koolhydraat- en suikerrijke voeding eten.

De uitspraak `Starving in the midst of plenty`, in het Nederlands `verhongeren te midden van overschot` geeft dit goed weer. Er is een overschot aan macrovoedingsstoffen, maar een tekort van microvoedingsstoffen of essentiële onderdelen van macrovoedingstoffen (aminozuren, essentiële vetzuren). Zo kun je dus zelfs bij overgewicht van binnen uitgehongerd zijn! De wholefood treatment zorgt ervoor dat jouw lichaam weer gevoed wordt met wat het werkelijk nodig heeft.

Zelfs bij overgewicht kun je van binnen uitgehongerd zijn omdat je de juiste voedingsstoffen mist
Luke michael 1cwzgnbhzrs unsplash

Wat zijn microvoedingsstoffen?

 • Microvoedingsstoffen zijn vitamines, mineralen en spoorelementen. Ze zitten in grammen, milligrammen of microgrammen in de voeding.
 • Microvoedingstoffen dienen als cofactoren (hulpstoffen) in het lichaam zodat het lichaam iets met macrovoedingsstoffen kan doen, als antioxidanten, en als onderdeel van cellen en hormonen (bijvoorbeeld ijzer in rode bloedcellen, of jodium in schildklierhormoon).
 • De micronutriëntbehoefte is lastig te meten. Deze wordt aangeduid als aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, maar er zijn veel onduidelijkheden en twijfels over of deze waardes wel toereikend zijn.
 • Zelfs wanneer je veel eet van macrovoedingsstoffen kun je ondervoed zijn door te weinig microvoedingsstoffen of essentiële onderdelen van de macrovoedingsstoffen.
De dagelijkse micronutriëntenbehoefte is voor geen enkel lichaam hetzelfde
Juan jose valencia antia ttrjmhrkoey unsplash

De dagelijkse micronutriëntenbehoefte is voor geen enkel lichaam hetzelfde. Deze is allereerst afhankelijk van de lichaamssamenstelling van de persoon, de hoeveelheid fysieke activiteit en de hoeveelheid stress waaraan iemand dagelijks is blootgesteld. Maar ook zaken als een verkoudheid, zwangerschap of een schaafwond die is opgelopen bij een val verhogen de behoefte van het lichaam aan specifieke voedingsstoffen. Het advies voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid microvoedingsstoffen is gebaseerd op de beschikbare kennis over de minimumbehoefte die de gemiddelde Nederlander zou vrijwaren van gebreksziektes en stofwisselingsfuncties `normaal` te laten verlopen. Maar net als dat opvattingen van `gezond` sterk kunnen uiteenlopen, is ook de vraag wat hier wordt gezien als  `normaal`.

Zoals je misschien wel merkt kunnen wij hier nog veel meer over vertellen, het is een razend interessant onderwerp omdat dit je hele welzijn zo ontzettend veel goed doet. We zullen er op korte termijn zeker meer artikelen over schrijven. Hieronder nog drie belangrijke tips en waar je terecht kunt als je nu al meer wilt weten over de wholefoods treatment.

Hoe ga je de wholefood treatment in jouw leven (en dat van je kind) toepassen? 3 tips!

 1. Verminder additieven stap voor stap
  Zorg voor zo min mogelijk overbodige belasting van het lichaam: additieven, toegevoegde suikers, verkeerde vetten, smaakstoffen… Verander dit stap voor stap en zeker niet te veel in één keer. Als je het geleidelijk toepast en er de tijd voor neemt zul je het veel gemakkelijker tot een nieuwe gewoonte maken.
 2. De belangrijkste wholefood treatment regel
  Hanteer de volgende regel:  vullen doe je met groenten en in mindere mate fruit, energie haal je uit eiwitten en vetten.
 3. Vervul de juiste behoefte
  Door steeds meer wholefoods toe te voegen aan jouw voedingspatroon (en steeds meer bewerkte voedingsmiddelen weg te laten) geef je jouw lichaam (en het lichaam van je kind) gezonde ‘voeding’ in je leven. Zorg er daarnaast voor dat de juiste basisbehoeftes voldoende worden gevoed: liefde, warmte, aandacht, slaap, vocht en beweging. Zo hoeven suikerrijke producten niet als onbewuste ‘opvulling’ te dienen voor een van deze behoeftes.     

In de Better Health Academy opleidingen gaan we dieper op de wholefoods treatment in. In onze geaccrediteerde opleiding Kindervoedingscoach leer je hoe je de wholefoods treatment kunt toepassen voor kinderen.
Klik hier voor meer informatie.

 

 

Artikelen

Lees ook