De lekkerste knoflooksoep

Er zijn hele boeken volgeschreven over de gezondheidsvoordelen van knoflook (inclusief de mijne) dus een gerecht bomvol knoflook mag hier niet ontbreken. Een superlekkere soep, en als je het ‘spruitje’ in het midden van het teentje verwijderd heb je ook geen last van de beruchte 'knoflookwalm' erna.

Een soep met een kick

D eze soep is een winterfavoriet bij ons thuis. Niet alleen omdat het zo ongeveer de gezondste soep is die ik ken (hallo 13 tenen knoflook!) maar hij is tevens erg lekker, uitnodigend en geeft je immuunsysteem een mooie boost.

Ingrediënten

01

Snijd de knoflook teentjes zonder hartjes fijn. Laat ze vervolgens een minuut of vijf liggen, dan komen de gezonde stoffen beter vrij! Breng in een ruime pan het water aan de kook en voeg de knoflook, sjalotten, saliebladeren, tijm, het laurierblad en zout toe. Laat dit zo’n 40 minuten zachtjes koken en zeef het daarna over een kom om het laurierblad en de saliebladeren te verwijderen. Breng de bouillon terug naar de pan, zonder vuur en voeg na even proeven zout toe indien nodig.   

02

Neem een vork en roer het ei, de eierdooiers, kaas en peper in een kom tot een smeuïg geheel en druppel hierna onder voortdurend roeren langzaam de olijfolie door.  Doe hetzelfde -maar dan nog langzamer!- met een flinke soeplepel van de bouillon, flink door blijven roeren en doe de hele kom vervolgens bij de bouillon pan. Op laag/medium vuur wederom voortdurend blijven roeren totdat het geheel begint in te dikken. Wanneer het een yoghurt-achtige textuur heeft (niet te dik!) is de soep klaar en serveer  je deze door een paar flinke stukken brood met de hand af te breken  (we gaan voor de boeren-look) op de bodem van de soepkommen te leggen en de soep eroverheen te scheppen. 

03

Druppel er nog een beetje extra olijfolie overheen en een extra stukje brood voor liefhebbers dun besmeerd met grove dijon mosterd. 
 

Soep Bijgerecht Voorgerecht Lunch Vegetarisch

Lees ook