Gezond chocoladebrood, met courgette

Kan dat? Ja, dit courgettebrood met chocolade is een traktatie om je dag mee te beginnen. Niet alleen lekker als groenterijk ontbijt, maar heerlijk op ieder moment van de dag!
E en verrassend recept. Je verwacht bij het zien van zo’n dik en donker brood in mierzoet deeg te bijten, maar in plaats daarvan is het een heerlijk zacht brood met een subtiele chocoladesmaak. Vooral voor kleine kinderen die wel graag mee willen snoepen maar voor wie veel suiker en tarwe (waar de meeste commerciële cakes en taarten uit bestaan) uiteraard niet goed is, is dit een ideale traktatie. Mijn kinderen noemen dit baksel 'chocoladecake' en kunnen er geen genoeg van krijgen. Daar kan ik alleen maar heel blij van worden!
Chocolade brood met courgette

Ingrediënten

  • 140g volkoren speltmeel 
  • 30g ongezoete cacaopoeder 
  • 2 tl (wijnsteenzuur) bakpoeder
  • een snuf vers gemalen zee- of roze himalayazout 
  • 2 (biologische, scharrel of rondeel) eieren 
  • 70ml kokosyoghurt (kan ook met geiten- of andere yoghurt) 
  • 2 el kokosolie, gesmolten 
  • 35g kokosbloesemsuiker 
  • 250g rauwe courgette, geraspt 
  • Optioneel: een handje rozijnen

 

Heb jij je na bovenstaand intro ook misschien afgevraagd waarom we hier aangeven dat tarwe niet gezond is? Ons oer-Hollandse bammetje is helaas niet meer wat het geweest is. Hier lees je waarom tarwe tegenwoordig bijzonder darm-irriterend werkt en waarom dat zo slecht voor onze gezondheid is. 

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 190 °C en vet een langwerpige bakvorm van circa 19-20 cm in. Leg in de vorm een bakpapier om het brood na het bakken makkelijk uit de vorm te tillen.

2

Doe het speltmeel, de cacaopoeder en bakpoeder in een kom en roer het door elkaar. Klop de eieren in een andere, grote kom los en roer de yoghurt en het zout er doorheen. Voeg hier vervolgens de kokosolie en de kokosbloesemsuiker aan toe en mix het geheel goed door. Schep beetje voor beetje de droge ingrediënten door de mix van natte ingrediënten heen. Voeg als laatste de courgette aan het geheel toe en roer goed door elkaar tot het een mooi stevig, plakkerig deeg is.

3

Schep het deeg in het bakblik en zet circa 55-60 minuten in de oven. Om te controleren of het brood gaar is prik je met een satéprikker in het midden van het brood. Als de prikker er schoon uitkomt, is je chocolade brood klaar.

Ontbijt Tussendoortje Gezonder zoet Zonder geraffineerde suikers Lactosevrij

Lees ook