Italiaanse vegetarische balletjes

Een lekkere vegetarische variatie zonder soja!

Vegetarische balletjes met spinazie

W at extra aandacht voor lekkere gezonde vegetarische gerechten kan geen kwaad. En zeker niet wanneer ze zó goed smaken als deze balletjes. Deze vegetarische "gehaktballetjes" hebben een lekkere stevige textuur en notige smaak door de pijnboompitten. Heerlijk voor bij de maaltijd of op de borrelplank zonder soja, zonder rare toevoegingen en geen suiker. Ze zijn werkelijk verslavend en het spierballenwerk (spinazie uitknijpen en hakken) dubbel en dwars waard zijn. Geïnspireerd door een traditioneel Italiaans recept zijn deze balletjes tot stand gekomen. Een ideale manier om je kinderen aan de spinazie te krijgen, geloof me!

Ingrediënten

01

Was de spinazie. Breng een ruime pan water met een flinke snuf zout aan de kook. Wanneer het water een minuut heeft doorgekookt zet je het vuur uit. Blancheer de spinazie gedurende 2 à 3 minuten in de pan met water. Zet een ruime kom met koud water klaar en schep met een schuimspaan de spinazie over in de bak zodat het garen stopt. Giet vervolgens de spinazie in een vergiet en spoel nog eens af met koud water.

02

Knijp de spinazie met de handen zo goed mogelijk uit. Je wilt zo veel mogelijk vocht kwijtraken, neem er een paar minuten voor. Leg de spinazie op een snijplak en gebruik een scherp met om de blaadjes in kleine fijne stukjes te snijden. Zo krijg je de mooiste balletjes. 

03

Verplaats de spinazie naar een middelgrote kom en voeg alle ingrediënten behalve de kokosolie toe. Meng alles goed door elkaar en vorm met de hand ongeveer 24 balletjes. 

04

Zet een koekenpan op matig vuur en verhit een theelepel kokosolie. Bak hierin, in een paar minuten, de balletjes goudbruin. Leg ze vervolgens in een schaaltje op een keukenpapiertje om het overtollige vet op te nemen. Serveer de balletjes warm of koud, allebei lekker. Je kunt de balletjes serveren in een (kool)wrap of bij je courgette pasta met tomatensaus of simpelweg als borrelhapje. 

Vegetarisch Hartige snack Bijgerecht Voorgerecht

Lees ook