Speltpasta met geroosterde tomaatjes

Deze heerlijke vegetarische pasta met zachte feta en wilde spinazie is ideaal voor op een warme dag wanneer je liever niet te lang in de keuken staat maar toch een zomerse maaltijd op tafel wilt zetten.

Speltpasta met geroosterde tomaatjes

D it gerecht is een hit als je snel iets op tafel wilt zetten dat toch inslaat als een bom. Normaal gesproken zijn pastagerechten vrij voorspelbaar, maar deze heeft een geheel eigen smaak en is bovendien extreem lekker. De truc bij dit gerecht is om geen standaard witte tarwepasta, maar boekweit- of (volkoren) speltpasta te gebruiken. Vele malen gezonder en je bloedsuikerspiegel slaat niet op tilt! Dit pastarecept is definitief mijn favoriet in de categorie zetmeelhoudende koolhydraten en ook de kids zijn er dol op.

Ingrediƫnten

01

Verwarm de oven voor op 180°C en laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken. Halveer de cherrytomaatjes en leg ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Besprenkel ze met een beetje olijfolie en zeezout. Schuif ze minstens 30 minuten (kan ook drie kwartier zijn) in de oven tot ze mooi diep kleuren en beginnen te verschrompelen.

02

Breng voor de pasta ruim water aan de kook en strooi er royaal zout in. Maak in de tussentijd de tomatenpesto (de saus) door de zongedroogde tomaatjes met de knoflooktenen, 80 ml olijfolie, een snuf zeezout en wat tijmblaadjes in een keukenmachine te pureren. Voeg hierna de 25 g pijnboompitten toe en pulseer nog een paar maal, maar niet te veel want de pitten moeten een beetje structuur behouden.

03

Was en droog de spinazie. Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar en giet de pasta af (vang eventueel een kopje kookvocht op). Doe driekwart van de pesto in de pastapan en doe de penne erin terug. Schep de pasta goed om, zodat de pesto goed binnenin de buisjes gaat zitten (lekker!). Hussel er nog een flinke scheut olijfolie en eventueel wat zeezout door. Leg op elk bord een flink bedje van spinazie en schep de pasta hier bovenop. Druppel de overgebleven tomatenpesto erover en verkruimel de fetakaas naar smaak over de borden. Verdeel de geroosterde tomaatjes er vervolgens over en bestrooi met de gehakte walnoten of extra geroosterde pijnboompitten. Serveer direct.

Op de hoogte blijven van de gezondste inspiratie, tips en de leukste kortingen? Meld je aan en ontvang gelijk een leuke verrassing in je mailbox!
Hoofdgerecht Vegetarisch Pasta Lunch

Lees ook