6 natuurlijke en snelle tips voor meer energie

Gebrek aan energie? Kom je de week maar met moeite door? Moe van het moe zijn? Een gebrek aan vitaliteit en slagkracht is een van de meest gehoorde klachten van tegenwoordig. Doodzonde natuurlijk. Waar is onze energie gebleven? Hier vind je 6 snelle tips voor meer energie!

Gun jezelf een energieke dag

G ebrek aan energie? Kom je de week maar met moeite door? Moe van het moe zijn? Een gebrek aan vitaliteit en slagkracht is een van de meest gehoorde klachten van tegenwoordig. Doodzonde natuurlijk. Gelukkig kunnen we met kleine aanpassingen ons al veel beter voelen! Ben jij ook weer toe aan een energieke dag?
Vegetables 2357173 640

Ons lichaam heeft dagelijks een goede dosis voedingsstoffen nodig, vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten. Hier kan het energie van produceren en je immuunsysteem sterk houden, om maar een paar belangrijke functies te noemen. Je lichaam schrééuwt om voedingsstoffen. Als je het afgelopen jaar geen vitamine van dichtbij hebt gezien en voornamelijk op suiker, koffie en afhaalmaaltijden hebt geleefd, zul je je waarschijnlijk niet zo heel vitaal voelen. Geen wonder, je bestaat uit inferieure ingrediënten. Om je dagelijkse energieniveau weer op peil te krijgen is het dus belangrijk dat je echte onbewerkte voeding eet en genoeg groenten en fruit. Maar voor een energieke dag kun je meer doen dan alleen gezond eten.  Hier volgen 6 snelle tips!

Balance body exercise 374101

6 snelle tips voor meer energie

Met deze tips voel je je al snel een stuk beter. Probeer het eens uit, wat heb je te verliezen? 

1. Haal dieper adem
Ons lichaam heeft zuurstof nodig om energie te produceren uit de koolhydraten die we eten. Helaas ademt het merendeel van de bevolking onbewust te oppervlakkig, waardoor we een hele hoop potentiële levenskracht laten liggen. Diep ademhalen zorgt niet alleen voor vitaliteit, het vermindert ook stress. 

 

2. Ontspan je spieren en haal de stress uit je lichaam
Het kost je lichaam behoorlijk wat energie om je spieren verkrampt en gespannen te houden. Iedere spier die verkrampt is, verbruikt kracht, B-vitaminen, vitamine C, calcium en magnesium om in die gespannen toestand te kunnen blijven. Die vastzittende schouders of eeuwige frons kost je dus behoorlijk wat energie! Probeer eens een korte yoga oefining. Je hoeft hier echt niet lenig voor te zijn. Er zijn allerlei oefeningen op youtube te vinden, dus duur is het ook niet!

3. Eet minder
Net zoals een Formule 1-raceauto z’n beste rondetijden rijdt wanneer de benzinetank bijna leeg is, heb jij ook de meeste energie wanneer je nog net geen honger hebt. Ga wanneer je honger begint te krijgen geen enorme hoeveelheden naar binnen werken, want dan is je lichaam te veel kracht kwijt aan verteren. Houd het licht en luchtig, dan rijd je de hele dag door je beste tijden. 

Young woman 2194038 640

4. Zoek de zon op
Zonder zonnebril twintig minuten in de zon zijn is al voldoende voor je lichaam om op een natuurlijke manier cortisol aan te maken. Cortisol is het stresshormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam energie vrijmaakt om weerstand te kunnen bieden aan een stress-situatie. Het maakt je alert en actiever. 

 

5Drink voldoende water
Een tekort aan water (2% verlies is al genoeg) merk je onmiddellijk aan je energiepeil. Een sloom gevoel, fysieke moeheid en een afnemend concentratievermogen zijn het gevolg. Veel mensen verwarren dit gevoel met honger en gaan op zoek naar iets te eten. Uitdroging zorgt er echter voor dat je voornamelijk naar simpele suikers verlangt. Deze situatie doet dus net zo weinig voor je dorst als het voor je lijn doet. Zorg dat je ieder uur een flink glas water drinkt (acht glazen over de dag verspreid is voldoende, tenzij je veel sport of zweet, dan heb je wellicht meer nodig). 

 

6. Maak het niet te laat. 
Je lever en galblaas doen hun beste werk -jou ontgiften- tussen ruwweg elf en drie uur ’s nachts. Maar alleen als je ligt te slapen. Als je vaker veel later dan elf uur naar bed gaat, mis je deze belangrijke momenten waardoor afvalstoffen zich ophopen en jij je de volgende morgen (en op den duur continu) futlozer voelt dan nodig is.     

Zaken die een negatieve invloed op je energiepeil hebben:

Heb je vaak weinig energie? Let dan op de volgende zaken. Misschien voel jij door een van de hieronder genoemde punten onnodig te moe.

• Alcohol, cafeïne, nicotine, stimulerende drugs 
• Suiker of voedingsmiddelen met suiker of een verbastering daarvan (glucosestroop is ook suiker) als ingrediënt.
• Fabrieksvoedsel en alle andere bewerkte en geraffineerde producten 
• Te veel verzadigde vetten (en ook de transvetten en gehydrogeneerde vetten in koekjes, etc.) 
• Het overslaan van maaltijden 
• Stress, piekeren, agressie 
• Te weinig slaap of een slechte nachtrust 
• Een slechte spijsvertering waardoor je je voedingsstoffen niet goed opneemt 
• Infecties (verkoudheden en griep) waartegen je lichaam moet vechten waardoor het minder energie voor jou beschikbaar heeft 
• Allergieën    
 

Voor meer energie en vitaliteit eet je dus vaker, minder en verser, kruip je bijtijds onder de wol en beweeg je meer. Bij voorkeur bij daglicht en in de frisse buitenlucht!  

 

Kun je wat extra hulp gebruiken? Wij hebben bij Better Health speciaal voor jou een praktisch en toegankelijk online programma gemaakt: Energie Boost, het online programma voor een flinke dosis extra energie! 

 

Health & Food

Lees ook