Okonomiyaki

De Japanse pizza van witte kool boordevol groente en gezonde ingrediënten met een verrassend lekkere smaak!
D e meest gezonde mensen ter wereld wonen in Okinawa, Japan. Deze mensen zijn tot op zeer(!) late leeftijd fysiek erg actief, gelukkig, positief ingesteld en hebben een sterk sociaal netwerk. Hoe komt dit? Deze Japanners hebben hun hele leven naast veel bewogen te hebben en buiten te zijn geweest, ook zo natuurlijk mogelijk gegeten. Dat wil zeggen, veel groenten, fruit, zeegroenten en andere producten die de versheid van de natuur herbergen. Dit recept komt -niet geheel toevallig- ook uit Japan (alhoewel uit een andere regio) en voldoet perfect aan dit criterium. Deze pizza, of Okonomiyaki zoals de pizza op z'n Japans heet, zit vol groenten en gezonde ingrediënten en heeft dus niets, maar dan ook helemaal niets gemeen met de deegachtige, calorie-rijke pizzabodem die wij doorgaans nuttigen. Het hoofdingrediënt van de bodem is namelijk witte kool. Kool, als bodem? Klinkt vreemd nietwaar, maar dat is nu juist het grote succeselement van dit recept. De gezonde uitwerking op je lijf gecombineerd met een verrassend lekkere smaak. Dit recept is geneog voor een hoofdgerecht of lunch voor 2 personen, of een bijgerecht voor 4-6 personen. Enjoy!

Ingrediënten

01

Doe de kool, de prei, het zout en het meel in een grote kom. Hussel het goed door elkaar zodat alles bedekt is onder een stoffige laag meel. Voeg daarna de eieren toe en mix het geheel goed zodat het een goed gelijk kleverige toestand is. 

02

Verwarm vervolgens een grote, ondiepe koekenpan op het vuur en giet daarin een genereuze scheut olijfolie of boter. Schep het kleverige 'deeg' in de koekenpan en gebruik een metalen spatel en/of de achterkant van een natte lepel om de pannenkoek aan te drukken en zo plat mogelijk te maken. 

03

Bak de 'pizzabodem' in 4-5 minuten op een gemiddeld vuur mooi goudbruin en keer hem om om de andere kant te laten bakken. De beste manier om dit te doen is om de pizzabodem in z'n geheel uit de pan op een groot bord te laten glijden, er een tweede bord omgekeerd bovenop te zetten, om te draaien en dan de bodem in z'n geheel weer -omgekeerd- in de pan te laten glijden. Zo blijft de bodem intact. Check voordat je dit doet of de pan nog een beetje boter nodig heeft om de andere kant te bakken. 

04

Zet in de tussentijd de oven aan op 180 graden om de amandelschilfers te roosteren. Je kunt ze uiteraard ook in een aparte pan roosteren. Zet de amandelen als je de oven voorverwarmt meteen in de oven want als je wacht tot deze helemaal op temperatuur is verbranden de dunne schijfjes te snel. Blijf erbij, want voor je het weet zijn ze mooi goudbruin. 

05

Als de pizza aan beide kanten mooi goudbruin is laat je hem op een groot bord glijden en breng je jouw keuze topping aan. Dit recept is redelijk neutraal qua garnering: geroosterde amandelschilfers en een royale hoeveelheid verse bieslook, maar laat erop los wat je lekker vindt. Giet vervolgens een extra beetje olijfolie over de gegarneerde pizza. Breng 'em op smaak met een beetje extra zeezout en snij in driehoekspunten om te serveren. 

*

Okonomiyaki kan op veel verschillende manieren worden gemaakt. Kakelvers is er een van. Als je namelijk echt op de Japanse toer wilt gaan, zweeft er op You Tube ergens een filmpje rond van een Okonomiyaki met zulke verse ingrediënten dat de pizza bij het serveren zelfs nog beweegt. Letterlijk. Je ziet de pootjes en staartjes er driftig op rondkrioelen! Alhoewel dat de standaard kost is in Japan, dacht ik voor de variatie meer aan gegrilde of gestoomde zalm als beleg. Maar laat mij je creativiteit vooral niet indammen. Alles is mogelijk. In Amsterdam is er zelfs een restaurant volledig gewijd aan Okonomiyaki waar je kunt kiezen uit de meest mogelijke combinaties en toppings. Kortom, wees creatief en geniet! 

**

Okonomiyaki wordt ook vaak met mayonaise geserveerd. Klinkt raar, maar wanneer je een zelf gemaakte variant gebruikt is dat echt zo gek nog niet. Meng de mayonaise met wat wasabi en de smaken zijn compleet!

Op de hoogte blijven van de gezondste inspiratie, tips en de leukste kortingen? Meld je aan en ontvang gelijk een leuke verrassing in je mailbox!
Eiwitrijk Lunch Hoofdgerecht Vegetarisch Lactosevrij

Lees ook