Natuurlijke lifestyle tips tegen stress en burn-out

Doe jij al aan 'self care' pauzes?
I k hoor het mezelf nog zeggen: “Ik heb niet eens tijd gehad om water te drinken vandaag!” of “Ik was zo druk dat ik nauwelijks tijd had om te plassen”. Achteraf gezien was dat de snelste manier om in een burn-out te belanden: te weinig slaap, te weinig momenten voor jezelf, voor je lichaam om weer op te laden en een suikerspiegel die continue uit balans was (“misschien pept iets te eten me op”).
Sleeping 1159279 640

Herkenbaar? Niet verwonderlijk. Het lijkt wel of ‘futloos’, ‘geen energie meer’ of ‘op een burn-out afstevenen’ een epidemie aan het worden is. Volgens het CBS heeft 1 op de 7 werknemers burn-out klachten. “Minstens een paar keer per maand voelen zij zich leeg aan het eind van een werkdag of emotioneel uitgeput door het werk” voegt onderzoeksorganisatie TNO daaraantoe. En dat zijn slechts de geregistreerde gevallen bij werknemers. Hoe vaak voel jij je niet emotioneel ‘op’ of te moe om ook maar iets te doen? 

Herkenbaar? Niet verwonderlijk. Het lijkt wel of ‘futloos’, ‘geen energie meer’ of ‘op een burn-out afstevenen’ een epidemie aan het worden is. Volgens het CBS heeft 1 op de 7 werknemers burn-out klachten. “Minstens een paar keer per maand voelen zij zich leeg aan het eind van een werkdag of emotioneel uitgeput door het werk” voegt onderzoeksorganisatie TNO daaraantoe. En dat zijn slechts de geregistreerde gevallen bij werknemers. Hoe vaak voel jij je niet emotioneel ‘op’ of te moe om ook maar iets te doen?   

Paar keer per maand? Iedere dag was more like it for me. Geen wonder, want we vragen tegenwoordig aardig veel van onszelf. Een leuke baan, goede sociale contacten, leuke partner voor je partner, hobby’s, sporten, zelfontwikkeling… gooi daar een paar kinderen bij en het wordt al snel teveel. Die kinderen waren voor mij de katalysator voor mijn tweede burn-out. De eerste had ik helemaal aan mijzelf te danken: alleen maar werken en leven op stress en suiker. Een burn-out op recept. Vooral die suiker, dat wist ik nog niet. Dat chronische stress flink bijdraagt aan een burn-out weten we inmiddels wel, maar dat het eten van veel suiker ook zijn korreltje bijdraagt is misschien minder bekend. Dat zit zo: van het eten van suiker of suikerrijke producten, of zelfs snelle koolhydraten gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Dat vind je lijf niet leuk, want die is op zoek naar balans dus geeft het een seintje aan je alvleesklier om insuline te produceren om de bloedsuikerspiegelpiek naar beneden te krijgen. Dat doet deze vervolgens braaf en heerlijk efficiënt. Iets té efficiënt, want nu zit je bloedsuikerspiegel weer te laag. Lager dan het wil zitten (het was tenslotte een paniekoplossing van je lijf) en dus maakt je lijf in deze stresssituatie cortisol aan. Een van de stresshormonen die je bijnieren produceren. En dat had je nu juist niet nodig nu je bijnieren het toch al moeilijk hebben… Je wilt je bloedsuikerspiegel dus het liefst in balans krijgen en houden.   

Yoga 2176668 640

Wat gaan we eraan doen? Heel veel!
Enfin, zo zijn er nog veel meer processen in je lijf gaande die bijdragen aan dat vreselijke gevoel van niets meer aankunnen en constant kapot zijn. Wat gaan we daaraan doen? Heel veel! Het varieert van bepaalde zaken wel of juist niet eten om homeostase te bereiken, van de juiste beweging (duursport in fase 1 van een burn-out, en meer yoga en krachttraining in fases 2 en 3 van de burn-out) maar minimaal de eerste 14 dagen is er ook een bepaald slaapschema dat je helpt zowel fysiek als mentaal te helen. Dit vindt op verschillende tijdstippen plaats. En alles bij elkaar, met de juiste supplementen en natuurlijke ondersteuning kruip je zo weer uit dat dal. 

Maar wat is er, en blijft er altijd belangrijk? Me-time! In onze drukke schema’s maken we te weinig tijd voor me-time. Waarom? ‘Geen tijd’ is vaak het excuus. Maar wat nu als die me-time helemaal nauwelijks tijd hoeft te kosten en het juist zeeën van rust en ruimte oplevert? Spitsen je oren zich al? Het is namelijk heel simpel: me-time betekent niet alleen zware meditatie, maar het zijn vooral kleine geniet-momentjes van goede zaken die voor je ziel en daarmee ook je cellen en je algehele welzijn wonderen doen. Op recept, want je kiest er een paar per dag uit voor maximaal effect. En je focus gaat er ook op vooruit. 

Dog 774724 640

Briljant terwijl je niets doet
Een groot gedeelte van je werk doe je gek genoeg terwijl je rust. Volgens de Amerikaanse arts en auteur Dr. Aviva Romm kom je tot betere resultaten wanneer je regelmatig rust inbouwt. Blijkbaar kan je brein pas goed verwerken en opslaan, als de stress wordt weggenomen. En ontstaan de beste oplossingen of ideeën wanneer je je brein een rustmoment geeft. En nee, dit rust momentje vindt niet online plaats. :-)  

Hier zijn wat ideeën die je volgens Romm enorm helpen qua focus. Goed voor je brein en je burn-out. Ze noemt ze niet voor niets ‘self-care breaks’ en ze zijn bij haar op recept: 
1.     Vaker water- en plaspauzes. Zo herkenbaar! Ik zat het maar op te houden om iets af te kunnen tikken, maar volgens Romm moeten we juist meer drinken en vaker plassen om de opgebouwde gifstoffen vaker te kunnen lozen. Dat helpt je hersenen pas echt helder denken. 
2.     Lachen & contact met anderen. Lachen stimuleert onze nervus vagus, de grote hersenzenuw van het parasympathisch zenuwstelsel die belangrijk is voor het vertragen van de hartslag, bloeddruk en het bevorderen van de activiteit van het spijsverteringsstelsel. Deze controleert onze ‘rust-stand’ van helen & herstellen of fight or flight. Die kun je dus door je sociale contacten in de relax-stand krijgen. 
3.     Even naar buiten, of als dat niet kan naar buiten kijken naar groen. Dit kan je brein voor de gek houden waardoor de natuur je ook zo kan kalmeren. 
4.     Bewegen! Even heel kort met de hond stoeien, met de kids of een rondje om de parkeerplaats maken zorgt voor dat je bloed weer gaat stromen (ook richting hersenen) en je hernieuwde energie krijgt. Het is niet voor niets dat de beste ideeën je invallen als je van je bureau wegloopt en op weg bent naar het toilet… 
5.     Tijd voor een (gezond!) drankje en/of snackje. Weg bij die koffieautomaat en grijp een kruidentheetje waar je echt van geniet. Geen bijnierstress door de koffie of een bloedsuikerspiegel crash door de suikersnack die vaak bij een vier-uur momentje hoort, let goed op jezelf en leer intens genieten van deze gezonde moment die je lijf letterlijk helen.   

Het maakt eigenlijk niet uit wát je doet, als het maar mindfull is zegt Romm. Ik heb hier nog veel meer ideeën voor en vindt bijvoorbeeld de Sama Vritti ademmethode een hele fijne voor als je letterlijk maar 2 minuten hebt. Dit stimuleert je parasympatisch zenuwstelsel en kalmeert de geest. Werkt wonderen als je het even niet meer ziet zitten. En wist je dat het ook goed is om af te toe zonder zonnebril rond te lopen? Of iets meer Keltisch zeezout te eten? En zo zijn er naast het slaapschema, supplementen en voeding nog talloze zaken die je enorm kunnen helpen in je reis terug naar jezelf. Naar rust, kalmte en volop energie.  
        

Health & Food

Lees ook