Tips voor meer energie en een energiek lichaam

Hoe krijg je meer energie en wat zijn energievreters?
G ebrek aan energie? Kom je de week maar met moeite door? Moe van het moe zijn? Een gebrek aan vitaliteit en slagkracht is een van de meest gehoorde klachten van tegenwoordig. Doodzonde natuurlijk. Maar hoe komt dat? Waar is onze energie gebleven? 

Klinkt de uitspraak ‘je bent wat je eet’ je bekend in de oren? Het menselijk lichaam heeft een permanente behoefte aan voedingsstoffen om jou in goede conditie te kunnen houden. Voedingsstoffen bestaan uit vitaminen, mineralen, enzymen, vezels en andere bio-actieve stoffen en zitten niet (voldoende) in allerlei makkelijke, fabriek-geproduceerde tussendoortjes. Wat daar wel in zit zorgt ervoor dat je juist verder van huis raakt. Suiker, om maar een populair product te noemen, verliest in het raffinageproces ongeveer 93% van z’n chroom, 89% van z’n mangaan, 98% van z’n kobalt (een onderdeel van vitamine B12), 83% van z’n koper, 98% van z’n zink en 98% van z’n magnesium. Voedingsstoffen die je lichaam heel hard nodig heeft. Hier kan het energie van produceren en je immuunsysteem sterk houden om maar een paar belangrijke functies te noemen. Je lichaam schrééuwt om voedingsstoffen. 

Als je het afgelopen jaar geen vitamine van dichtbij hebt gezien en voornamelijk op suiker, koffie en afhaalmaaltijden hebt geleefd, zul je je waarschijnlijk niet zo heel vitaal voelen. Geen wonder, je bestaat uit inferieure ingrediënten. Om je dagelijkse energieniveau weer op peil te krijgen is het dus belangrijk dat je van nu af aan dingen eet die energie produceren, niet kosten. 

 

De basics  

 

Eet voldoende vers voedsel 

Fruit, (rauwe) groenten, bonen, kiemen… Niet alleen zitten deze producten vol met de juiste voedingsstoffen die nodig zijn om energie te produceren, maar ook hun biologische beschikbaarheid is bijzonder groot. De voedingsstoffen worden onmiddellijk efficiënt verteerd en gebruikt. Van kaas uit een spuitbus gaat je lichaam alleen maar haperen en ook een flinke steak met saus heeft uren nodig om te verteren. Dat kost je energie in plaats van dat het je energie oplevert.   
 

Levend voedsel 
Om je levend en actief te voelen moet je levende producten eten. Hiermee bedoel ik niet dat je je tanden in loslopend wild moet zetten, maar dat je voeding moet eten dat ‘leven’ bevat. Fruit en groenten dragen zonne-energie bij zich en dragen dit bij consumptie op jou over. Een pak pasta dat al maanden in de voorraadkast ligt zal weinig energie op je overdragen, dat is zogeheten ‘dood’ of ‘levenloos’ voedsel. Voorverpakt voedsel (pakjes en zakjes) met een houdbaarheidstermijn van een paar maanden (of zelfs jaren!) valt in dezelfde categorie. Eet je groenten en fruit rauw om de meeste energie te ervaren. In dit kader zijn verse, zelfbereide groentesapjes in de juicer enorm goed voor je. Instant energie!   

 

Complexe koolhydraten 

Eet complexe koolhydraten in plaats van simpele suikers. 

Het lijkt in eerste instantie misschien alsof suiker je energie geeft, maar omdat het je bloedsuikerspiegel te hard doet stijgen (de suiker-high) gaat je lichaam daarna paniekerig in de weer om deze weer naar beneden te krijgen. Uiteindelijk kost je dat alleen maar meer energie . De onvermijdelijke dip die hierop volgt (een te lage bloedsuikerspiegel als reactie op de hoge) laat je nog meer insukkelen en zorgt er bovendien voor dat je naar iets zoets verlangt (een automatische reactie van het lichaam als je suikerspiegel te laag is). Je komt dus in een vicieuze cirkel terecht die lastig te doorbreken is.   

 

Zorg dat je voldoende vitamine B binnen krijgt 

Volkoren en hele granen zoals zilvervliesrijst, havervlokken, gierst, boekweit en rogge zitten bomvol B-vitaminen. Het zijn deze vitaminen die grotendeels verantwoordelijk zijn voor een toename in je energieniveau. Witbrood en gepelde granen (zoals witte rijst) hebben dit voordeel niet. Bewerkte producten bevatten sowieso weinig voedingsstoffen. Naast je ongepelde granen kun je B-vitaminen ook bijslikken in de vorm van een vitamine B-complex. Zorg wel dat je daarnaast altijd een goede multivitamine inneemt want vitaminen zijn teamsporters.   

 

Kiemen 

De gekiemde zaadjes van peulvruchten, groenten of granen bevatten dankzij het kiemproces extra veel voedingsstoffen. En hoe meer voedingsstoffen hoe meer energie.   


Ontgiften 

Een korte vastenperiode als kickstart van een ‘nieuwe jij’ bezorgt je een enorme hoeveelheid vitaliteit omdat het je lichaam van allerlei jarenlang opgebouwde afvalstoffen bevrijdt. Het is deze opeenstapeling van afval- en gifstoffen die ervoor zorgt dat, net als bij een aangekoekte motor, alles bij jou een stuk langzamer loopt. Lees hier meer over ons e-book waarin we je stap voor stap begeleiden.   

 

Meer is minder 

Eet ’s ochtends tijdens het ontbijt en de vroege lunch meer dan je het tweede gedeelte van de dag doet. Een flink ontbijt van echt, natuurlijk voedsel doet meer voor je dan op dat moment op de lijn letten en ‘ s avonds zwaar gaan tafelen. Dat gaat tegen het ritme van je lichaam in waardoor je alleen maar slaperig wordt. Probeer ’s ochtends of bij de lunch meer (gezond) te eten en je inname gedurende de dag af te bouwen. Je zult zien dat je overdag ineens veel energieker bent, minder slaap nodig hebt en minder naar slechte of zoete tussendoortjes verlangt. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ons Better Health Bloedsuikerspiegel balans programma.  

 

Pas op voor geraffineerde fabriekstussendoortjes 

Omdat B-vitaminen je energieproductie ondersteunen en stimuleren, doe je er goed aan frisdranken, fabrieksvoedsel, suiker en suikerhoudende producten zoals koekjes, snoepjes, chocola, croissants, ontbijtmuesli’s en taart te laten staan. Waarom? Deze geraffineerde producten beroven je lichaam van de mineralen en B-vitaminen die je juist zo hard nodig hebt om energie te produceren. Dit soort tussendoortjes zijn dus echt de doodsteek als je op zoek bent naar meer energie.   

 

Multivitamine 

Neem dagelijks een goede multivitamine met een multimineraal. Het menselijk lichaam draait oneindig veel beter (op alle fronten) wanneer het genoeg voedingsstoffen heeft om mee te werken. Dit is de zogeheten brandstof voor alle motortjes in je lichaam. Alhoewel voedingssupplementen nooit een vervanging voor gezond eten mogen zijn, kunnen ze je wel degelijk helpen in een maatschappij waar 80% van alle producten in een supermarkt bestaat uit voorverpakte en geraffineerde producten met een ellenlange houdbaarheidsdatum. Wereldwijd komen er maar liefst 200 nieuwe voedselinnovaties per dag bij. Voedsel dat niet geoogst, maar gemaakt is. Onze lichamen krijgen het hierdoor steeds moeilijker. 

 

Energievreters

Sommige producten in je voeding vreten juist energie. In plaats van fris, sterk en scherp voel je je door deze voedingsmiddelen of gewoonten juist sloom, traag en terneergeslagen. 

• Alcohol, cafeïne, nicotine, stimulerende drugs 

• Suiker of voedingsmiddelen met suiker of een verbastering daarvan (glucosestroop is ook suiker) als ingrediënt. Waarom dit zo slecht voor je is lees je in: Waarom suiker vergif is 

• Fabrieksvoedsel en alle andere bewerkte en geraffineerde producten 

• Te veel verzadigde vetten (en ook de transvetten en gehydrogeneerde vetten in koekjes, etc.) 

• Het overslaan van maaltijden 

• Stress, piekeren, agressie 

• Te weinig slaap of een slechte nachtrust 

• Een slechte spijsvertering waardoor je je voedingsstoffen niet goed opneemt 

• Infecties (verkoudheden en griep) waartegen je lichaam moet vechten waardoor het minder energie voor jou beschikbaar heeft 

• Allergieën     

Hoewel koffie en andere stimulerende middelen je in eerste instantie een boost lijken te geven, laat cafeïne - samen met alle andere bovenstaande zaken - je juist versneld door je energievoorraad heen branden. Hoe meer koffie je drinkt, hoe meer je lichaam (en je geest) ongevoelig wordt voor z’n eigen stimulerende stoffen. Je lichaam moet die stoffen dus in steeds grotere hoeveelheden gaan aanmaken om het effect te kunnen voelen. Daarom werkt koffie (net als alle andere oppeppers) ook zo verslavend. Maar je bijnieren die deze stoffen aanmaken, raken op deze manier wel uitgeput. En dat is het moment dat jij je begint af te vragen waar je energie toch gebleven is. Wees in dit kader ook uiterst voorzichtig met suiker, vooral omdat het tegenwoordig werkelijk overal, aan ieder product wordt toegevoegd. Brood, sauzen, soepen, cornflakes, pindakaas… bestudeer voor de grap eens de etiketten op supermarktproducten. Gebrek aan energie is iets wat we - zonder dat je je dit misschien realiseert - vaak zelf veroorzaken. Je voedingspatroon is dus van grote invloed op hoe fit je je voelt, maar ook de zaken uit de tips hieronder zijn onontbeerlijk voor een energiek lichaam en een scherpe geest.


 

Tips voor een energiek lichaam 

 

•   Haal dieper adem

Ons lichaam heeft zuurstof nodig om energie te produceren uit de koolhydraten die we eten. Helaas ademt het merendeel van de bevolking onbewust te oppervlakkig, waardoor we een hele hoop potentiële levenskracht laten liggen. Diep ademhalen zorgt niet alleen voor vitaliteit, het vermindert ook stress. 

 

•   Relax en haal de stress uit je lichaam

Het kost je lichaam behoorlijk wat energie om je spieren verkrampt en gespannen te houden. Iedere spier die verkrampt is, verbruikt kracht, B-vitaminen, vitamine C, calcium en magnesium om in die gespannen toestand te kunnen blijven. Die vastzittende schouders of eeuwige frons kost je dus behoorlijk wat energie! Voor tips om te ontstressen kijk hier: Wat doet stress met je lijf.

 

•   Eet minder

Net zoals een Formule 1-raceauto z’n beste rondetijden rijdt wanneer de benzinetank bijna leeg is, heb jij ook de meeste energie wanneer je nog net geen honger hebt. Ga wanneer je honger begint te krijgen geen enorme hoeveelheden naar binnen werken, want dan is je lichaam te veel kracht kwijt aan verteren. Houd het licht en luchtig, dan rijd je de hele dag door je beste tijden. 

 

•   Zoek de zon op

Zonder zonnebril twintig minuten in de zon zijn is al voldoende voor je lichaam om op een natuurlijke manier cortisol aan te maken. Cortisol is het stresshormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam energie vrijmaakt om weerstand te kunnen bieden aan een stress-situatie. Het maakt je alert en actiever. 

 

•   Drink voldoende water

Een tekort aan water (2% verlies is al genoeg) merk je onmiddellijk aan je energiepeil. Een sloom gevoel, fysieke moeheid en een afnemend concentratievermogen zijn het gevolg. Veel mensen verwarren dit gevoel met honger en gaan op zoek naar iets te eten. Uitdroging zorgt er echter voor dat je voornamelijk naar simpele suikers verlangt. Deze situatie doet dus net zo weinig voor je dorst als het voor je lijn doet. Zorg dat je ieder uur een flink glas water drinkt (acht glazen over de dag verspreid is voldoende, tenzij je veel sport of zweet, dan heb je wellicht meer nodig). 

 

•   Maak het niet te laat

Je lever en galblaas doen hun beste werk - jou ontgiften - tussen ruwweg elf en drie uur ’s nachts. Maar alleen als je ligt te slapen. Als je vaker veel later dan elf uur naar bed gaat, mis je deze belangrijke momenten waardoor afvalstoffen zich ophopen en jij je de volgende morgen (en op den duur continu) futlozer voelt dan nodig is.     
 

Voor meer energie en vitaliteit eet je dus vaker, minder en verser, kruip je bijtijds onder de wol en beweeg je meer. Bij voorkeur bij daglicht en in de frisse buitenlucht!    

 

Kun je wat extra hulp gebruiken? Wij hebben bij Better Health speciaal voor jou een praktisch en toegankelijk online programma gemaakt: Energie Boost, het online programma voor een flinke dosis extra energie! 
Health & Food

Lees ook