Voeding & AD(H)D

Wist je dat typische ADHD symptomen beïnvloedbaar en grotendeels te verbeteren zijn? Ben jij of ken je iemand in je omgeving die Alle Dagen Heel Druk is? Weet dan dat je met de voeding, de juiste supplementen en breintraining heel veel kunt doen om klachten te ondersteunen en te verbeteren.
D e dagen dat men dacht dat aan ADHD en ADD weinig meer te doen was dan Rust, Reinheid & Ritalin liggen gelukkig ver achter ons. Integendeel. Er is zoveel wat je kunt doen ter verbetering van je aandacht, concentratie en andere typische AD(H)D symptomen, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Lees er alles over in dit artikel...!

Er zijn 5 genetische componenten die in dit kader anders kunnen zijn van de ene op de andere persoon legt Patricia Lautenschutz MSc, klinisch psycho neuro-immunologisch therapeut en docent van de ADHD Natuurlijk Expert opleiding uit.

“Een verhoogde dopamine heropname in het brein is er een van, maar is dat vervolgens ook ADHD, of zijn sommige mensen gewoon anders bedraad en ontstaan typsiche symptomen van AD(H)D meer als gevolgschade erna? Een interessante discussie, maar praktischer en nog interessanter is dat waar jouw AD(H)D ook vandaan komt, waar je emmertje ook te vol van raakte (anders bedraad zijn, hoogggevoelig, last hebben van gevolgschade of iets anders), je aan symptomen als hyperactiviteit of problemen met concentratie enorm veel kunt verbeteren. En daar wordt het interessant.

Een hoopvolle ontwikkeling!
Allen taylor damvcgb8vog unsplash

Wanneer voeding bijvoorbeeld al heel vroeg de aandacht krijgt kan het preventief werken, en in volwassenheid laat het een ruime verbetering van gedrag en andere klachten zien” vervolgt de docente van deze nieuwe opleiding enthousiast. “Deze wetenschappelijk onderbouwde protocollen laten bij alle deelnemers verbetering zien, bij de een nog meer dan de ander.

”Een hoopvolle ontwikkeling, zeker gezien het feit dat de meeste volwassen, of ouders van kinderen met ADHD veelal terecht komen bij professionals die al vrij snel op de medicatieroute wijzen.

In het jaar 2000 werd er door de Nederlandse apotheken ongeveer 178.000 recepten voor methylfenidaat afgegeven. In 2010 was dit 980.000, en in 2017 rapporteerde de Stichting Farmaceutische Kengetallen dat er in dat jaar 1,3 miljoen recepten van dit geneesmiddel voor ADHD werden verstrekt.

Een flinke toename en een indicatie dat medicatie een alom geaccepteerde behandelmethode is. Voor sommigen is daar als onderdeel van een protocol tijdelijk niets mis mee. Maar in het overgrote deel van de gevallen niet langdurig of als enige route.

“Het voelde gewoon (nog) niet goed. Het is zo’n opluchting om uit te vinden dat medicatie niet de enige route is” verzucht Annemarie, een voorheen bezorgde moeder van de 9-jarige Freek. “Ik had echt het gevoel dat ik nergens heen kon en er maar één oplossing was. Om eerlijk te zijn had ik helemaal niet aan voeding of voedingstekorten gedacht, en niemand die er iets over zei.”

Het is zo’n opluchting om uit te vinden dat medicatie niet de enige route is”
Pan xiaozhen cef2lvyhnai unsplash

Goed punt. Hoeveel doctoren of psychiater/psycholoog vragen er naar je voedingspatroon wanneer je als bezorgde ouder of volwassene voor jezelf aanklopt voor hulp met gedrag gerelateerde uitdagingen? Het zullen er maar weinig zijn. Waarschijnlijk niet heel onlogisch wanneer je bedenkt dat een arts in opleiding zeer intensief leert over het menselijk lichaam, maar van al die doorgaans 12 jaren studie er slechts circa één dag over voeding onderwezen krijgt.

Bizar natuurlijk wanneer je bedenkt dat iedere arts het er blind over eens is dat gezond eten belangrijk is. Maar keer het om en vraag een arts om een relatie tussen slecht eten en een bepaalde aandoeningen te zien en dan wordt het ineens een ander verhaal.

“Dat vonden ze bij Freek ook echt niet aan de orde” vertelt Annemarie. “Ik vroeg nog of zijn hang naar koolhydraten, véél koolhydraten en suiker, er is iets mee te maken had. Dat was ‘hoogst onwaarschijnlijk’ was het antwoord. Het was toch genetisch?”

Ondertussen was er met Freek in goeden doen niets aan de hand, maar wanneer er iets ging niet ging zoals hij het voor ogen had was hij zoals het een typsiche ADHD’er betaamd enorm snel en -in zijn geval- heftig gefrustreerd. Hij kon buitensporig boos worden om de kleinste dingen en dan was er geen land meer met hem te bezeilen.

Annemarie voelde aan haar water wel aan dat zijn eetpatroon hem niet ondersteunde, maar omdat ze de vrede niet graag verstoorde durfde ze de minder-suiker confrontatie thuis eerder niet aan.

Iedere arts is het er blind over eens is dat gezond eten belangrijk is, maar keer het om en vraag een arts om de relatie tussen slecht eten en een bepaalde aandoeningen te zien en dan is het ineens een heel ander verhaal…"
Ashton bingham sahbl2upxco unsplash

Het verband tussen slecht eten en slecht, of liever gezegd minder aangepast, gedrag is helaas niet eentje die vaak wordt gelegd. Terwijl de samenstelling van de darmbacteriën bij iemand met typische ADHD klachten bewezen afwijkt van de gemiddelde darmflora (en suiker hier zoals in het geval van Freek een grote invloed op heeft) en ook de vrijgekomen adrenaline na een bloedsuikerdip in het lichaam bij mensen met ADHD klachten een nadelige rol speelt.

Ook vetten en beter gezegd, goede vetten en een voldoende aanvoer ervan zijn cruciaal voor het goed functioneren van het brein. En ook daar kun je met voeding een hele hoop doen, vooral bij kinderen. Omdat de hersenen in de eerste levensjaren sneller ontwikkelen dan andere lichaamsdelen is het brein uiterst gevoelig voor voedingstekorten.

De hersenen bevatten, na de vetmassa, de grootste hoeveelheid vetzuren in het lichaam: bijna 60%. Met name de myelineschede, een beschermlaag die als een dikke winterjas om de neuronen ligt, en neuronen (zenuwcellen) zelf bestaan voor 50-70% uit vetten. Dat vraagt om een regelmatige en voldoende aanvoer van vetten. Goede vetten wel te verstaan. Geen frituur- of andere fabrieksvetten, maar essentiële vetzuren. Vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken, en essentieel genoemd worden omdat ze via de voeding binnen moet komen.

Deze vetzuren vind je in o.a. vette vis (wilde zalm, haring, geen kibbeling) en ongebrande noten en zaden, niet direct het standaard eetpatroon van onze generatie.

Juist voor gedrag gerelateerde problemen is voeding een integraal onderdeel van de puzzel"
Aaron burden 1zr3wnstnvy unsplash

Echter, wanneer een neuraal netwerk een tekort aan voedingsstoffen heeft, met name diegenen die het netwerk nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren zoals essentiële vetzuren, kun je niet verwachten dat alles loopt zoals het zou moeten lopen.

Juist voor gedrag gerelateerde problemen is voeding een integraal onderdeel van de puzzel. Iets wat altijd logisch en de moeite waard is om te checken bij voorkeur -wanneer het kan- vóór je met medicatie aan de slag gaat. 

Let wel, voor sommigen is medicatie als onderdeel van een protocol tijdelijk niet verkeerd, en zeker niet in het begin wanneer de situatie onhoudbaar lijkt en er een snelle oplossing nodig is, maar op de lange termijn hoort medicatie niet de enige route te zijn. Als de ruitenwisser van je auto niet werkt ga je toch ook niet eerst een ingewikkeld extern schoonmaak apparaat op je voorruit plaatsen terwijl je ook zou kunnen kijken of je ruitenwisservloeistof misschien op is of het knopje van de ruitenwisser wellicht defect is?

Een tweede logische stap is het trainen van bepaalde breinmechanismen. Omdat bepaalde symptomen een neurobiologische basis hebben en anderen later opgelopen zijn kun je werken aan het omgaan met interne en externe stimuli. De breinemmer voor een groot deel legen geeft letterlijk de nodige lucht en ruimte.

Voeding, het aanvullen van tekorten, aandacht voor de darmflora, neuro inflammatie, het ‘legen’ van je overvolle breinemmer en onderprikkeling versus overprikkeling spelen allemaal een rol"
Annie spratt 86kxmkrwama unsplash

Zo ook bij Freek. Sinds Annemarie de kennis in huis heeft en thuis de nodige veranderingen heeft doorgevoerd zijn ook de veranderingen bij Freek opmerkelijk. Niet alleen helpt het aanvullen van zijn vetzurentekort en de magnesium merkbaar, maar een gelijkmatigere bloedsuikerspiegel helpt bij gelijkmatiger gedrag en zelfs zijn slaap is verbeterd, iets wat sowieso een positieve invloed heeft op tal van uitdagingen. “Ik ben zo blij met jullie visie en aanpak van deze uitdaging” vervolgt ze.

De visie zijnde dat ook al zijn er aangeboren neurobiologische verschillen tussen mensen, dat het een niet direct iets met het ander te maken heeft en wat de oorzaken ook zijn, dit niet betekent dat je vervolgens niet iets aan (de intensiteit van) je klachten kunt doen. De scherpe randjes eraf halen zodat er slechts verschillen, maar niet noodzakelijkerwijs klachten overblijven. Voeding, het aanvullen van tekorten, aandacht voor de darmflora, neuro inflammatie, het ‘legen’ van je overvolle breinemmer en onderprikkeling versus overprikkeling spelen allemaal een belangrijke rol. Van klacht naar kracht om het zo maar te zeggen.

Goed nieuws dus, ook voor iedereen die misschien geen AD(H)D, maar wel klachten in die richting heeft. Alle Dagen Heel Druk? Of moeite met concentratie? Snel overprikkelt of afgeleid? Hooggevoelig? In een maatschappij die de laatste decennia in zevenmijlslaarzen is veranderd naar snel, druk, hectisch en flink multimediaal, is dit een logisch gevolg. Weet dan dat je met al deze factoren en het legen van jouw breinemmer een heel stuk verder komt!

Meer weten? Bij onze ADHD Natuurlijk opleiding duiken we in diverse wetenschappelijk onderbouwde voedingsinterventies en ondersteunende methodes die in de praktijk allen zeer succesvol blijken.

Deze opleiding is zowel voor ouders die meer willen weten over AD(H)D om in de thuissfeer een verschil te kunnen maken, als voor aspirant coaches die mensen met deze uitdaging willen helpen. Er is als ouder, coach of wanneer je zelf AD(H)D vermoedt zo veel waar je je in kunt verdiepen en wat je kunt doen om te helpen!

Mail ons gerust voor meer informatie https://betterhealthacademy.nl/adhd-natuurlijk-expert/

Artikelen

Lees ook