Bloemloze brownies

De ultieme glutenvrije chocolade cake

Bloemloze brownies

I k ben tijdens mijn studie (lang, lang geleden) ooit een jaar op uitwisseling naar Amerika geweest. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met brownies en die liefde is nooit meer overgegaan. Maar waar mijn Amerikaanse dorm-genootjes en ik daar de brownies vooral uit pak maakten (een ei erbij en Betty Crocker doet de rest), maak ik ze nu alleen nog zelf. Het vergt iets meer ingrediënten dan een eitje, maar het scheelt werkelijk bergen geraffineerde suiker, gebleekte tarwebloem en palmolie. Geen wonder dat ik 10 kilo zwaarder in Nederland terugkwam… Nu heb ik tegenwoordig behoorlijk wat brownie recepten in mijn repertoire (je bent chocoladeliefhebber of je bent het niet) maar deze zijn veruit het makkelijkst en daarbij het meest low-carb (koolhydraatarm). Geen (tarwe)bloem, meel of ander graan; alleen boter, cacaopoeder, kokosbloesemsuiker, pure chocolade en eieren. Lekker voedzaam, extreem lekker en vele malen beter dan de bloedsuikerspiegelaanjagers van Betty. Kleine kanttekening; er zit dan wel geen bloem of meel in, maar wel kokosbloesemsuiker dus helemáál iedere dag losgaan is ook weer niet aan te raden. Maar voor af en toe iets lekkers is dit een heerlijke, niet te versmaden lekkernij.

Ingrediënten

01

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik van circa 15x20cm in. Smelt de chocolade samen met de kokosolie in de voorverwarmende oven of au-bain marie (niet te lang, je wilt geen verbrande chocolade) en doe de boter samen met de kokosbloesemsuiker in een grote kom. Prak met een vork de boter in de kokosbloesemsuiker tot je een rulle zand structuur hebt.

02

Klop in een ander kommetje de eieren los tot ze schuimig zijn. Voeg het vanille extract aan de eieren toe en doe dit vervolgens ook met de cacaopoeder en het snufje zout. Heel goed roeren zodat het een geheel wordt. Meng de natte ingrediënten inclusief de gesmolten chocolade, bij de droge. Wederom goed roeren!

03

Giet het beslag in het bakblik. Zet deze circa 25 minuten in de oven. Iets minder lang als je van smeuïge brownies in het midden houdt of iets langer als je wil dat een vork er in het midden helemaal droog uitkomt. De brownies zijn behoorlijk gerezen als ze uit de oven komen maar zakken na een minuut of vijf koelen weer af. Snijd de brownies daarna in vierkantjes en serveer.  Of gebruik deze brownies als een onderdeel van m'n "decadent dessert met ijs en chocola" Echt, te lekker!

Lees ook