Gezonde ijscoupe met brownie en chocolade

Decadent dessert met bananenijs, brownie en noten

Gezonde chunky monkey met brownie

A fgelopen Valentijn wilde ik een lekker dessert maken (ik doe nooit aan desserts, maar op Valentijn maak ik een uitzondering), maar dan niet de geijkte roze, zoete toestand vol rozen en hartjes. Valentijn wordt hier in huis sowieso niet heel erg serieus genomen (want uitvinding van de commercie), maar even wat extra oog voor elkaar is nooit weg. Dus liever een dessert waar je een man zijn hart pas echt mee verovert. Waar je mee mag knoeien, vies mag worden en elkaar mee mag voeren. Het resultaat is een stoere bierpul vol (en dan bedoel ik ook echt vol) ijs, chocolade, brownies, vruchten en noten geworden met warme chocolade als topping. Het maken van deze stoere toren is ook erg leuk, want hoe troeperiger hoe beter. Er zijn geen regels, geen hoogte limiet; gewoon flink bouwen, smeren en genieten. Dat hoort bij dit decadente mannen dessert. En wat het voor ons (vrouwen) dan weer erg leuk maakt is dat het stiekem ook weer een erg gezond dessert is. Het ijs is gemaakt van bevroren bananen en kokosmelk en zit vol goede vetten, de chocolade is lekker puur (92%) met slechts een klein beetje kokosbloesemsuiker en de brownies zijn bloemvrij en redelijk koolhydraatarm. Samen met het verse fruit en de goede vetten en eiwitten uit de noten mag dit dessert er qua voedingswaarde zeker zijn. Kortom, het mag er dan wel enorm decadent uitzien, maar eigenlijk is dit wederom een enorm uitgekiend, gezond toetje. Maar dat hoef je er niet bij te vertellen uiteraard.

Ingrediënten

01

Maak de bloemloze brownies. Geen tijd? Gebruik dan stukjes (super) pure chocolade, moerbeien of stukjes medjouldadels. 

02

Doe de bevroren bananen samen met de kokosroom en het vanillepoeder of -stokje in een krachtige blender of keukenmachine. Mix tot het een mooie ijsstructuur heeft gekregen. Mix niet te lang, want dan wordt het ijs te zacht. Heb je een minder krachtige blender dan doe je er goed aan de bananen niet de hele nacht maar slechts een paar uur te laten bevriezen. Ze zijn dan iets zachter waardoor je blender niet kapot draait. Heb je helemaal geen keukenmachine of blender dan kun je ook een sterke staafmixer gebruiken. Ook dan is het slim de bananen maar een paar uur in te laten vriezen. Het ijs is dan ook iets zachter maar dat kun je oplossen door je bierpullen in de koeling te zetten zodat het ijs niet verder smelt. 

03

Begin als zowel de brownies als je ijs klaar is per persoon een bierpul aan te kleden door eerst een paar brokken (alles mag slordig) brownies erin te leggen, dan een flinke klodder ijs, wat noten, kleine stukjes chocolade en frambozen en daarna weer een flinke brok brownie, een klodder ijs en de noten, stukjes chocolade en een paar frambozen etc. Bouw naar eigen inzicht een flinke en lekkere toren en eindig met een paar flinke lepels gesmolten chocolade eroverheen te gieten. Maakt niet uit als je morst, dit hoort bij de aankleding. Serveer met extra lange lepels en geniet van dit decadente (en gezonde) dessert en van elkaar!

Dessert Gezonder zoet Lactosevrij Zonder geraffineerde suikers

Lees ook