Osawacake

De gezondste cake van Nederlandse bodem

Osawacake

A l een tijdje loop ik in de supermarkt langs een ingepakt plakje.. cake? brood? rozijnen/notenbrood? ... waar Osawa cake opstaat. Het ziet er erg gezond uit, weegt behoorlijk wat en zit vol noten. Door de naam zou je denken dat het ergens van heel ver komt, maar even googelen leert dat het een voornamelijk Hollands baksel met een exotische naam is. De naam van de cake is een beetje verwarrend, want het is eigenlijk een degelijk noten/rozijnenbrood van volkoren rijst in een cakeblik. Dit is mijn versie van deze bijzondere cake.

Ingrediënten

01

Kook de rijst en quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven ondertussen voor op 180℃ en wel de rozijnen in water. Leg het amandelschaafsel op een vel bakpapier even in de oven om te roosteren. Niet te lang, ze mogen niet te donker worden. 

02

Vet een cakevorm in met kokosvet. Leg er een bakpapier in dat je even op maat knipt en dat bakpapier vet je vervolgens ook (lekker royaal) tot aan de rand in met kokosvet. Strooi driekwart van het geroosterde amandelschaafsel uit over bakvorm met bakpapier zodat alle kanten van de vorm bedekt zijn met amandelschaafsel. Doe dit ook weer lekker royaal zodat je overal een laag schaafsel hebt zitten.   
 

03

Meng in een grote kom de rijst en de quinoa wanneer deze klaar zijn met de havervlokken en het speltmeel en roer goed door elkaar. Voeg de ahornsiroop, kaneelpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat en vanille extract toe en roer nogmaals stevig door. Voeg als laatst het wortelrasp, de noten en rozijnen toe en roer nog even door. 

04

Schep alles in de bakvorm en druk goed aan. Strooi daarna het laatste amandelschaafsel over de mix uit en bak de cake in circa 45 minuten gaar. Laat de cake afkoelen alvorens je deze uit de vorm haalt, anders verbrokkelt hij misschien. Het is een ondersteboven cake dus je moet de cakevorm omdraaien en de cake met de onderkant (die dus lekker met een mooie laag schaafsel bedekt is) naar boven serveren. 

Gezonder zoet Tussendoortje Vegan Ontbijt

Lees ook