Parelhoen met paddenstoelenvulling

Wie zegt dat een gezonde kerst niet voortreffelijk kan smaken heeft deze parelhoen nog niet geproefd. Heerlijk mals gevogelte wat niet al te veel moeite kost om klaar te maken. Een luxe gerecht voor degenen die gezond de kerst willen vieren zonder in te leveren op smaak.

Parelhoen met paddenstoelenvulling

W at maak jij dit jaar voor het kerstdiner? Ga jij ook voor gevogelte? Het is absoluut mijn favoriet. Zin in een feestelijk gevoel maar niet in een eindeloze kooktijd? Kies deze Kerst dan eens voor een parelhoentje (of twee) in plaats van kalkoen of gans. Zeker als je geen weeshuis hoeft te voeden is dit kleine gevogelte een ideaal hoofdgerecht. Het heeft de allure van wild, zonder de enorme kooktijden. Het vlees is bovendien lekker mals en heeft met een rijke, licht wild-achtig smaak. Heerlijk met deze vulling van paddenstoelen, pijnboompitten en rozijnen. 

Ingrediënten

01

Verwarm de oven voor op 190ºC. Maak eerst de vulling. Fruit de uitjes met de boter en knoflook in een koekenpan. Voeg dan de champignons en de salie toe en laat ze circa 5 minuten op laag vuur sudderen.

02

Doe daarna de inhoud van de pan in de keukenmachine met mes, voeg het amandelmeel en de eitjes toe en maal door tot alle ingrediënten fijngemalen zijn. Voeg als laatste de rozijnen en pijnboompitten toe en maal het geheel nog eenmaal om tot de pitten en rozijnen gelijkmatig door de vulling verdeeld zijn maar wel heel zijn gebleven.

03

Vul beide parelhoentjes met de vulling en leg ze in een grote braadslee naast elkaar. Rol van de overgebleven vulling met je handen balletjes die je even bewaart.

04

Klop nu de boter met een vork op tot deze zacht is en roer de kruiden, knoflook en peper en zout erdoorheen. Smeer de hoentjes in de braadslee royaal met de kruidenboter in. Snijd de citroenen doormidden en leg ze met open helften naar boven naast de hoentjes. Snijd de bovenkanten van de knoflookbollen af en leg deze ook in de zijkanten in de braadslee. Leg de braadslee met de parelhoentjes vervolgens 45 minuten in de oven. Haal de hoentjes er na die tijd uit, bedruip met de sappen uit de braadslee en leg de stuffing ballen en de rozemarijntakken erbij. 

05

Zet nog 25-35 minuten in de oven (iedere oven is anders), tot de hoentjes gaar zijn. De knoflookteentjes zijn nu heerlijk geroosterd en wippen zo uit hun schil.      

Hoofdgerecht Vlees Glutenvrij Eiwitrijk Koolhydraatarm

Lees ook