De gezondheidsvoordelen van een marmeren pan

Een marmeren pan voor echt gezond koken PFOA
B ijna iedereen heeft er wel een in z’n keuken (gehad): een Teflon anti-aanbakpan. Er even lekker een eitje in bakken, maar wist je ook al dat een anti-aanbaklaag van Teflon niet goed is voor de gezondheid? Daar sta je dan met al je biologische groenten en andere superfoods vol voedingsstoffen… klaar om ze in een pan te leggen die bij oververhitting schadelijke gassen vrijgeeft. Huh?

Goed, even kort: Een anti-aanbaklaag van Teflonpannen wordt gemaakt van een soort plastic: PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). In oudere pannen is nog PFOA (perfluoroctaanzuur), een soort bindmiddel, gebruikt om de anti-aanbaklaag goed te laten hechten aan de pan. En juist die PFOA blijkt zo ongezond te zijn. Bij oververhitting van de pan, komt het in de vorm van schadelijke gassen vrij. En als de bodem stuk is, dien je bovendien als extra ingrediënt schilfertjes van de anti-aanbaklaag – en dus van PFOA – op. 

De pannen met PFOA zijn niet voor niets sinds 2015 verboden in Nederland. Omdat je lichaam deze schadelijke stof niet kan afbreken blijft het soms jarenlang in je systeem achter. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei prima alternatieven om veilig mee te koken. Zo zijn er RVS, oftewel roestvrij stalen pannen, pannen van emaille, gietijzeren pannen, keramische pannen… Vooral die laatste zie je tegenwoordig veel omdat ze niet teveel kosten en veilig in het gebruik zijn. Ik heb ook een hele lade vol liggen. Alleen… bijzonder lang gaat dit keramische laagje niet mee.     

Stel je daarom mijn blijde verrassing voor toen ik ergens las over een koekenpan met een marmeren coating. Marmer! Dat klinkt heel sterk, als dat niet lang meegaat... En het is nog volledig veilig en gezond ook! Hebben, hebben…! Deze nieuwe gezonde pannen bevatten een coating van marmer en steen, zijn uiteraard PFOA vrij en 10x sterker dan een Teflon-laag. Natuursteen zorgt ook voor duurzamer koken en je hebt geen bakvetten nodig. Alhoewel ik dit voor de smaak wel altijd toevoeg. 

Stel je daarom mijn blijde verrassing voor toen ik ergens iets las over een koekenpan met een marmeren coating. Marmer!

Goed, meteen de thuistest gedaan en ik moet zeggen: te gek. Mijn uitjes fruiten lekker weg zonder aan te bakken, de eitjes glijden soepel door de pan en de pannenkoeken schieten zo de lucht in (in de lucht omdraaien krijgt hier altijd staande ovaties van de kids). En het schoonmaken is ook een eitje. 

Kortingsactie!
Tot zover ben ik enorm in mijn nopjes met mijn nieuwe gezonde vondst. Ik heb de pan alweer een poosje -en gebruik deze dagelijks- en hij doet het onverminderd goed. Een geslaagde test dus, en daarom leek het me een leuk idee om met deze marmeren pan de kortingsactie van deze maand te doen. Zo’n fijn gevoel dat stukje bij beetje zowel ik als mijn gezin en het huis steeds gezonder worden! Noot van de redactie: deze kortingsactie is inmiddels afgelopen.

Voor volgende maand pak ik weer een ander stukje uit mijn leven aan dat een nog gezondere make-over krijgt. Met hopelijk weer een mooie korting eraan vast. Wordt vervolgd!   

(en als je tips hebt hoor ik het ook graag! :-))

Health & Food

Lees ook